16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpinii Porcii şi mărgăritarele lui Spiru Haret

Porcii şi mărgăritarele lui Spiru Haret

Putem urma şi la Craiova cursurile celei mai mari universităţi din Europa. În faţa clădirii cu patru etaje, stil tradiţional comunist, se mai strâng la ocazii grupuri de studenţi. În rest, e pustiu. Nici nu-ţi poţi imagina ce univers nebănuit se ascunde în spatele geamurilor de fabrică.
„Familia universitară în care aţi intrat vă deschide porţile unui univers nebănuit!“. Da, aşa sunt întâmpinaţi viitorii studenţi pe pagina de internet a Universităţii „Spiru Haret“, cea mai numeroasă din România şi din Europa. Familia despre care se vorbeşte nu este doar academică, ci şi de sânge. Rectorul şi unul dintre prorectorii universităţii sunt tată şi fiu: Aurelian Bondrea şi Aurelian Bondrea Jr., iar Andrei şi Adrian Păunescu predau, la rându-le, cursuri în cadrul aceleiaşi facultăţi. Dar cu astfel de fenomene (deşi nu chiar atât de izbitoare) suntem deja acomodaţi. În România, harul pedagogic se transmite ereditar şi nu va mai trece mult până când cercetătorii vor descoperi o „genă a profesorului“, studiind loturi din universităţile româneşti. Dar nicăieri concentraţia de cadre universitare provenite din rândurile fostei elite academice comuniste nu este mai mare ca la „Spiru Haret“. Acolo unde pătrunzi într-un univers nebănuit: prezentarea video a universităţii seamănă izbitor cu o emisiune dedicată realizărilor Epocii de Aur, în discursurile rectorului se aude scârţâitul limbii de lemn, iar absolvenţii fericiţi încing o horă în amfiteatrul minunatei universităţi.
Ei bine, Ecaterina Andro-nescu, ministrul educaţiei şi cercetării, a îndrăznit să tulbure serenitatea acestui paradis academic. Instituţia numită „Spiru Haret“ se vede pentru întâia oară confruntată cu spectrul neacreditării, iar anularea diplomelor pare să fi devenit deja realitate. Acţiunea ministrului Andronescu este mai mult decât corectă, dar, vai, atât de tardivă. Universitatea şi-a primit acreditările în perioada primului ei mandat la Educaţie, în urmă cu aproape un deceniu, iar de atunci, aşa-numita „seriozitate“ a examenelor „de la Spiru“ a devenit proverbială. În fapt, confruntată cu nenumărate contestaţii, Ecaterina Andronescu a hotărât că are nevoie de un exemplu radical. Mai ales că, în vremuri de criză, universităţile de stat nu îşi permit să piardă potenţiali studenţi plătitori.
Raportul Coaliţiei pentru Universităţi Curate, care făcea referire la corupţia şi lipsa de transparenţă din universităţile de stat, a trecut fără efecte. Procentele de promovabilitate, imposibile din punct de vedere statistic, care demonstrează existenţa unor grave nereguli la examenul naţional de bacalaureat, au fost şi ele ignorate. Dar Ecaterina Andronescu şi-a îndreptat privirea asupra sfruntatei imposturi academice de la „Spiru Haret“. Pentru că ministerul avea nevoie ca de aer de o demonstraţie de forţă.
Reprezentanţii instituţiei „Spiru Haret“ acuză ministerul de minciună şi neruşinare. În spatele tupeului lor stau datele statistice: o treime dintre studenţii înmatriculaţi în România sunt înscrişi la cursurile acestei întreprinderi private. Nici că se putea da un exemplu mai grăitor al disoluţiei valorilor şi a transformării imnului „Gaudeamus“ într-un hit de trei parale. Cei dispuşi să plătească pentru a obţine o diplomă de mucava sunt încă foarte mulţi, pentru că în România există multe locuri în care patalamaua contează mai mult decât realitatea. Norodul academicienilor promovaţi pe pile creşte, dar tâmplari pricepuţi nu mai sunt de găsit în ţară. Iar porcii îşi atârnă de rât mărgăritarele lui Spiru Haret.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

66 COMENTARII