29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Un congres

Obisnuiesc sa merg la congresele partidelor. De pe sali iti dai seama de atmosfera. Aici faci cunostinta cu liderii din teritoriu, asculti discursurile unor necunoscuti, iei pulsul. Inteleg mai multe despre ce se intimpla intr-un partid dintr-o zi de congres, decit daca citesc zece rapoarte savante. Asadar, simbata si duminica, intr-o sala a Palatului Parlamentului (dezamagire, fara aer conditionat) s-au inghesuit ceva mai mult de una mie delegati. Aici am asistat la ce era previzibil, victoria detasata a lui Theodor Stolojan. Este o solutie de criza. Dezmembrarea PNL in acest moment ar fi fost un dezastru pentru viata politica romaneasca. Alegerile din 2004 s-ar desfasura de fapt intre PSD/PRM. Nici acum nu e exclus sa se intimple asa, daca liberalii, taranistii, democratii nu fac ceva sa iasa la suprafata. Este oare acest congres incheierea crizei? Unii inteleg aparitia ca nr. 1 a lui Stolojan ca finalul unui episod. Eu il vad mai curind ca inceputul unuia nou pe directia 2004.

Zizania dintre liberali a pornit de la chestiuni de persoane. Contestarea lui Stoica nu este noua. A inceput chiar in februarie 2001, la precedentul congres. Stoica s-a dovedit un lider insuficient de puternic pentru a se impune in partid. In sondaje, la capitolul credibilitate s-a aflat mereu undeva la 10-11%, cam o treime din ce aduna Stolojan. Chiar in februarie 2001, citiva liberali adunati in jurul lui Dinu Patriciu si-au propus sa il debarce pe proaspatul lider. A urmat un razboi de gherila pierdut de Stoica, dar si de Patriciu. Ultimul a disparut din fruntea partidului, ca si multi dintre partizanii sai. Cistigatorul este fostul premier din anii 1991-1992. E de reflectat asupra ideii, daca PNL nu ar fost scutit de aceasta criza, daca inca de la precedentul congres, Quintus ar fi fost inlocuit cu Stolojan. PNL a pierdut mult ca imagine in ultimele luni.

Pozitionat undeva la 10% in sondaje in aceasta primavara, se afla in august undeva la 7, cel mult 8%. Recuperarea pierderilor este de altfel prima problema a noii conduceri. Primele sondaje vor iesi la inceputul lunii octombrie. Este un prim test al efectelor schimbarii din PNL. Sa vedem exact cum a perceput populatia ce se intimpla cu acest partid, si daca el este o alternativa credibila de dreapta la guvernarea de stinga, cum s-a afirmat la congres. Ce se va intimpla acum? Se va produce o scindare, cum spun unii analisti? Nemultumitii vor pleca? Probabil ca in urmatoarele sase luni, pina dupa Praga, mai ales si pina la remanierea guvernului, in PNL va fi liniste. Sustinerea lui Stolojan in partid este puternica. Nu vad ce complicatii ar putea sa apara deocamdata. Cert este insa ca razboiul de gherila impotriva lui a inceput din acest week-end. Stolojan a propus 20% la viitoarele alegeri. Daca nu atinge acest prag isi va da demisia de onoare. Vor astepta adversarii sai din partid pina in 2004? Ma indoiesc. Trebuie spus totusi ca acum PNL are un lider puternic, cu suficienta autoritate pentru a nu fi victima comploturilor de culise. Sustinerea sa in partid este foarte mare. Vezi votul final. Multi asteapta chiar un miracol din partea lui, ceea ce nu se va intimpla.

Alte intrebari pe care si le pun comentatorii politici sint: va face Stolojan coalitie cu PSD intr-un viitor guvern remaniat condus de Nastase? Sau Iliescu lucreaza la o alianta cu noul PNL, impotriva lui Nastase? Ambele scenarii cred ca tin de fictiune si mai putin de realitatea politica. Orice apropiere acum de PSD este sinucidere curata pentru liberali. Singura pozitie corecta este afirmarea unei opozitii ferme. Asta daca vrea sa fie o alternativa la guvernare pentru anul 2004. Nu stiu daca PNL poate sa cistige alegerile, probabil ca nu. Dar atingerea celor 20% este imposibila daca PNL nu joaca rolul unui partid de dreapta aflat in disputa pentru putere cu PSD. Orice ocheada spre stinga ar diminua radical sansele liberalilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS