12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum comunică peștii între ei. „Oceanele sunt pline de sunete”

Cum comunică peștii între ei. „Oceanele sunt pline de sunete”

De la zgomote misterioase de clicuri într-un acvariu de laborator, la zumzăituri și cântece de pești broască, oamenii de știință descoperă minunea comunicării subacvatice, transmite BBC, citatde G4Media.

Atunci când vă gândiți la modul în care peștii comunică între ei, s-ar putea să vă imaginați puțin mai mult decât o tăcere acvatică, punctată de o bulă ciudată.

În realitate, însă, „oceanele sunt pline de sunete”, spune Aaron Rice, cercetător la Universitatea Cornell din Ithaca, New York. Clicks, mârâituri, plops și țipete sunt doar câteva dintre sunetele pe care peștii le folosesc pentru a semnaliza celor din jur. Unii, cum ar fi peștii broască, își cântă cântece frumoase. Alții, cum ar fi heringii, comunică folosind tractul digestiv – mai multe despre acest lucru mai târziu. Aceștia folosesc aceste semnale din diverse motive: pentru a avertiza concurenții, pentru a trage un semnal de alarmă și chiar pentru a-și cuceri potențialele partenere.

Indicii că peștii sunt mai vorbăreți decât am fi crezut că sunt au existat încă din secolul al IV-lea. Acestea au pornit încă de la lucrările lui Aristotel până la șoaptele din comunitățile tradiționale de pescari, spune Rice. Dar capacitatea noastră de a asculta peștii a fost limitată de dispozitivele utilizate pentru înregistrarea subacvatică.

Hidrofoanele, folosite pentru a asculta lumea marină

Monitorizarea acustică a evoluat mult din anii 1930. Oamenii de știință folosesc acum microfoane subacvatice, numite hidrofoane, pentru a asculta lumea marină. Tehnologia inventată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a căuta submarine ne-a ajutat să ascultăm modul în care peștii vorbesc între ei.

Un peștișor micuț pare să folosească un sunet asurzitor pentru a stabili o ierarhie în acvariu

Din cele aproximativ 34.000-35.000 de specii de pești cu aripioare cu raze, printre care se numără codul, tonul, păstrăvul și somonul, aproximativ 4% au fost studiate în ceea ce privește producția de sunete. Dar cercetările lui Rice sugerează că am zgâriat doar suprafața lumii misterioase a comunicării peștilor. Potrivit acestuia, până la două treimi dintre pești ar putea emite zgomote subacvatice.

În februarie 2024, cercetătorii din Germania au descoperit un pește mic și transparent, numit Danionella cerebrum. Acesta produce un sunet atât de puternic încât ar putea rivaliza cu un burghiu pneumatic.

Aceștia l-au descoperit după ce au auzit zgomote misterioase de clicuri provenind din acvariile de pești din laboratorul lor.

Citește întreg materialul pe G4Media.

Citește și: Paștele ortodox și catolic pică în aceeași zi în 2025

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS