20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePaștele ortodox și catolic pică în aceeași zi în 2025

Paștele ortodox și catolic pică în aceeași zi în 2025

Paștele ortodox în 2025 va fi praznuit pe 20 aprilie. Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos. Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut în anul 325 la Niceea.

Sărbătoarea de Paște este momentul în care prăznuim „omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamarit, Dumnezeul părinților noștri”.

Paștele catolic, în aceeași zi cu cel ortodox în 2025

În determinarea datei Paștelui, există diferențe semnificative între practica ortodoxă și cea catolică. Calendarul ortodox se bazează pe calendarul iulian, în timp ce cel catolic utilizează calendarul gregorian.

În tradiția ortodoxă, data Paștelui este stabilită în funcție de prima Lună Plină care urmează echinocțiului de primăvară și este sărbătorită în prima duminică după aceasta.

Divergențele dintre cele două calendare și regulile de calcul duc adesea la situații în care Paștele ortodox și cel catolic nu coincid. Acestea pot fi separate de o săptămână sau chiar mai mult. În cazul anului acesta, sărbătoarea a fost la o distanță de mai mult de o lună pentru ortodocși și catolici. În anul 2025, Paștele catolic va fi sărbătorit pe data de 20 aprilie.

În anii 2025 și 2028, Paștele Catolic și Paștele Ortodox vor coincide în aceeași zi. Studiile indică faptul că această sincronizare are loc, în medie, o dată la fiecare 4-11 ani.

Citește și: Începe Săptămâna Floriilor, considerată puntea de trecere către Săptămâna Patimilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS