24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum să tratăm alergiile în mod natural

Cum să tratăm alergiile în mod natural

În cazul în care suferiți de alergii sezoniere (în fiecare primăvară și toamna), mulți specialiști recomandă să aveți încredere în remediile naturale. Fie că este vorba despre mult-așteptată trecere de la iarnă la primăvară sau de transformarea verii în toamna, pentru mulți, schimbarea anotimpurilor înseamnă mai mult decât planuri de vacanță și o garderoba nouă: poate fi începutul sezonului alergiilor.

Strănut, tușe, respirație șuierătoare, secrețîi nazale apoase, mâncărime, lăcrimare, ochi roșii – acestea sunt doar câteva dintre simptomele pe care majoritatea celor alergici le experimentează în fiecare an, pe măsură ce polenul se face simțit în aer.

Adesea, rezolvarea sau ameliorarea simptomelor se poate face doar cu o vizită la farmacie, unde sunt puse la dispoziție o gama largă de medicamente alopate. Cu toate acestea, pentru un număr tot mai mare de persoane alergice, cele mai multe alternative pentru tratarea alergiilor sunt oferite de Mama Natură.

Avantajul acestor tratamente este că reacțiile adverse sunt mai reduse față de utilizarea produselor alopate.

Remedii naturale

Utilizarea produselor naturiste poate fi utilă mai ales în alergiile ușoare și poate fi considerată tratament adjuvant în cazul alergiilor grave. Specialiștii recomandă folosirea în siguranță a produselor naturale pentru stoparea alergiilor, considerând că ar fi o alternativă accesibilă oricui, dar în anumite condițîi.

Într-un studiu realizat de cercetătorii elvețieni, s-a demonstrat că efectul unui preparat din brusture, consumat de patru ori pe zi, a fost la fel de eficient că al unui medicament antihistaminic, fără că reacția binecunoscută de somnolență să se instaleze.

În alt studiu, specialiști în alergii și imunologie, au confirmat rolul brusturelui în reprimarea simptomelor alergice.

Alte suplimente naturale, pe baza de plante, care ar putea fi utilizate în alergii sunt urzică și goldenseal (atenție, acest produs nu este recomandat copiilor) care au, în primul rând, un puternic efect tonic.

O tehnică recomandată de medici, cu rol în diminuarea manifestărilor rinitei alergice, ar fi spălarea foselor nazale cu soluție salina, cu ajutorul unui spray nazal.

Printre produsele naturale care contribuie la atenuarea acestor simptome sezoniere se numără și semințele de struguri, care conțîn un tip de flavonoid, quercetina, care acționează benefic mai ales în combinație cu vitamina C.

S-a demonstrat științific faptul că quercetina poate controla eliberarea de histamină și a altor substanțe chimice care provoacă reacțiile alergice.

Încercați să va orientați atenția de la medicină clasică spre bucătăria dvs.: veți putea descoperi remedii contra alergiilor, sub formă de alimente condimentate sau fierbinți.

Motivul: specialiștii susțîn că acestea ajută la ușurarea respirației, prin fluidificarea secretiilor nazale (odată fluidificate, mucozitățile pot fi eliminate mai ușor, iar nasul curățat fără probleme). Printre condimentele recomandate în acest scop, se enumeră piperul roșu, ghimbirul fierbinte, schinduful, ceapă și usturoiul.

De evitat!

Ce nu ar trebui să mănânci este mai important decât ce mănânci, întrucât intoleranță alimentară este, în general, strâns legată de alergiile sezoniere.

Acesta este motivul pentru care trebuie acordată o atenție deosebită dietei, pentru a se exclude orice aliment care pare să provoace chiar și o ușoară sensibilitate (urticarie, diaree, crampe etc.). Prin această grijă, se ușurează povara sistemului imunitar care poate reduce mai ușor impactul provocat de alergii.

Conform unor studii, ar trebui să evitați să consumați pepene galben, banane, castraveți, semințe de floarea soarelui, mușețel și orice supliment pe baza de echinaceea, dacă suferiți de alergii la rugină sau polen.

Alergiile din locuința

În cazul în care, deși suferiți de alergii sezoniere, va petreceți mai mult timp în interior decât afară, vinovat ar putea fi aerul condiționat. Specialiștii consideră că acesta poate menține sau chiar introduce praf iritant sau polen în spațiul în care îți desfasori activitatea zilnică.

Totuși, s-a demonstrat că nici măcar un aparat pentru purificat aerul nu are vreun efect pozitiv asupra simptomelor, odată ce alergia este în curs de manifestare. De ajutor ar fi un filtru de hârtie aplicat la aerul condiționat, atunci când polenul se află în aer în concentrațîi mari.

Terapii complementare

Alături de tratamentele naturale, alergiile sunt reduse semnificativ de intervenția medicinii chineze, și anume de acupunctură. Această este bazată pe ideea că stimularea unor puncte din afară organismului poate determina reacțîi în interiorul acestuia, având rol de activare a sistemului imunitar, pentru că acesta să lupte împotriva alergenilor.

Un alt studiu, realizat pe un lot de 26 de pacienți cu febra fanului, a dovedit eficientă acupuncturii, care a redus simptomele în toate cele 26 de cazuri, fără efecte secundare. Acupunctură poate fi utilă mai ales în cazul pacienților care suferă de alergii multiple și care suprasolicită sistemul imunitar prin expunerea la factori iritanți multipli.

Precauții

Deși multe dintre tratamentele oferite de medicină complementară pot obține rezultate în tratarea alergiilor, specialiștii avertizează totuși că natural nu înseamnă întotdeauna mai bine sau mai sigur.

Trebuie să se țînă seama de supradozajul care poate să apară chiar și la cele mai blânde preparate. De asemenea, supradozajul sau reacțiile adverse, toxice, pot să apară dacă tratamentul este urmat neadecvat sau o lungă perioada de timp.

Important este să nu se combine tratamentul alopat cu remediile naturiste fără acordul medicului. De exemplu, dacă medicul recomandă antihistaminice și, în plus, pacientul intervine, fără recomandare medicală, cu substanțe naturale cu proprietăți antihistaminice, efectul nu va fi cel dorit.

Dacă alergiile sunt moderate spre severe, nu ar trebui că o persoană să încerce să se trateze singură, întrucât chiar și cele mai (aparent) inofensive substanțe naturale îi pot amplifică alergia.

Medicii consideră că fiind cheia succesului – începerea unui tratament contra alergiilor înainte de declanșarea simptomelor acestora: ideal – cu trei săptămâni înainte de a începe sezonul alergiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS