17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPiesele auto pe care să nu le cumperi niciodată de la dezmembrări

Piesele auto pe care să nu le cumperi niciodată de la dezmembrări

Foarte multe piese merită să fie cumpărate de la dezmembrări. Pentru că au avantaje față de piesele noi, cum ar fi elementele de caroserie care sunt deja vospite în culoarea mașinii tale, sau diverse piese originale care știi sigur că se montează fără adaptări, potrivit realitatea. Dar sunt și piese care nu merită cumpărate, deoarece riscul că să fie stricate sau să nu se potrivească e prea mare, iar cheltuiala inițială va crește exponențial.

Foarte multe piese merită să fie cumpărate de la dezmembrări. Pentru că au avantaje față de piesele noi, cum ar fi elementele de caroserie care sunt deja vospite în culoarea mașinii tale, sau diverse piese originale care știi sigur că se montează fără adaptări. Dar sunt și piese care nu merită cumpărate, deoarece riscul că să fie stricate sau să nu se potrivească e prea mare, iar cheltuiala inițială va crește exponențial. Iată ce piese să ocolești, cumpărate la mâna a două.

Ambreiaj

Da, sunt șoferi care cred că fac o afacere bună cumpărând un kit de ambreiaj de la dezmembrări. Dar trebuie să știe că la schimbul de ambreiaj manoperă este costisitoare, așa că nu merită să pui piese second-hand, după care să te trezești peste câteva luni că și cel nou patinează, să cumperi un kit nou și să achiți manoperă încă o dată. Fă treaba bună de la început și montează piese noi când e vorba de ambreiaj, riscurile sunt prea mari să apară probleme. La fel și cu volantul care trebuie cumpărat nou, deoarece s-ar putea să pui unul second-hand și să vezi că trepideaza toată mașînă.

Piese dezmembrari de evitat

Pompă de înalta presiune

Mașinile diesel, de departe cele mai complexe și problematice, foarte buni clienți ai dezmembrarilor, suferă și pe partea de alimentare. Piesă care se poate defectă destul de des, din cauza întreținerii proaste și a motorinei de calitate slabă este pompă de înalta presiune. Această începe să piardă carburant pe la garnitură, în prima instanța, după care te lasă în drum fără să știi de ce. Când se strică pompă de înalta presiune, ideal este să cumperi una nouă, dar care este extrem de scumpă. Soluția bună este să o reconditionezi pe cea de pe mașînă. Niciodată să nu dai banii pe una folosită, pentru că în 4 zile poate face la fel că cea veche. Mai bine pui ceva cu garanție.

Piese dezmembrari de evitat

Discuri de frână

Vânzătorii pun pe piață elemente de frânare second-hand, de la plăcute, discuri, furtune, pompă, etriere. Dacă etrierele mai pot fi montate de la dezmembrări, la fel și pompă, restul nu prea… De fapt, niciun element consumabil de frânare, lichid, plăcute, discuri, nu merită pus second-hand, indiferent cât de bune sunt și neuzate. Nu știi unde a stat și cum s-a mers cu mașînă de pe care au fost demontate, iar prețul nu merită să pui piese folosite. Când e vorba de frânare, nu te juca, montează elemente noi cu garanție.

Piese dezmembrari de evitat

Amortizoare

Suspensiile mașinii sunt și ele destul de importante. Arcurile pot fi cumpărate de la dezmembrări, atâta timp cât sunt întregi, netaiate și fără rugină. Însă amortizoarele… și ele pot fi cumpărate. Dar există riscuri mari. Poți să le montezi pe mașînă și să îți dai seama după o săptămâna că încep să curgă. Nimeni nu știe de pe ce mașînă au fost scoase, unde au fost depozitate, cât au stat nemișcate și la ce temperaturi, astfel încât semeringurile din interior pot fi uzate. Mai bine cumpari noi, că să nu ai bătăi de cap.

Piese dezmembrari de evitat

Pivoți, bucsaraie

Niciun elemente de direcție sau suspensie care are cauciuc nu trebuie cumpărat de la dezmembrări. Poți cumpără bascule sau brațe, atâta timp cât li se pot monta bucse sau pivoți noi, dar dacă aceste elemente sunt fixe, nu te bagă la așa ceva. Cauciucul îmbătrânește în timp, mai ales dacă stă pe vreun raft în frig, după care la soare, sau mașînă de pe care a fost scos nu a fost mișcâtă cu anii. Chiar dacă la mâna se simt bine, rigizi, pivotii pot să scoată iar acel sunet metalic de lovituri în câteva zile, dacă au fost luați folosiți. Mai bine, tot ce ține de direcție și articulații, montezi noi, că să nu îți complici viață.

Piese dezmembrari de evitat

Filtre

Vânzătorii de piese din dezmembrări vor să facă bani din orice. Așa că vând până și filtrele de aer, de polen, de carburant la mâna a două. Sunt multe anunțuri cu așa ceva, iar clienți se pare că se găsesc. Evident, la fel că oricare altă consumabila, filtrele trebuie puse pe mașînă noi. Sunt piese ieftine, iar dacă nici pe astea nu le cumpărăm noi, e clar că nu avem grijă de mașînă noastră. Un filtru vechi poate avea materialul filtrant putrezit și poate strică atât pompă de injecție, cât și injectiarele. Nu e de joacă.

Piese dezmembrari de evitat

Pompă de apă

Când schimbăm distribuția, despre care nici nu mai este nevoie să spunem că trebuie să o punem neapărat nouă, nicidecum de la dezmembrări, putem schimbă și pompă de apă. De fapt, mecanicul ne sfătuiește să punem pompă nouă, că nu știi când se strică și cât de veche e cea de pe mașînă. Unii montează pompe de apă cumpărate la mâna a două. Dar cu ce este acest lucru diferit de faptul că putem lasă pompă veche? Niciodată să nu punem pompă de apă second-hand. Riscăm să avem scurgeri foarte repede sau chiar să se blocheze pompă în timp.

Piese dezmembrari de evitat

Turbocompresor

Da, turbină unui motor este o piesă foarte scumpă pe care nu mulți și-o permit să o cumpere nouă. Dar nici de la dezmembrări nu este o soluție bună. Ideal este să duci turbină veche de pe mașînă la un centru de recondiționat. Măcar așa știi că toate piesele interne sunt noi, iar pe deasupra mai ai și garanție în caz că se întâmplă ceva. Dacă o cumperi second-hand, problema este că nu o poți testa. Decât după ce ai montat-o pe mașînă, moment în care riști să te trezești că scoate fum sau că nu trage…

Piese dezmembrari de evitat

Radiator

Se întâmplă uneori să ni se spargă radiatorul, fie în urmă unui accident ușor, fie de la sine, când se fisureaza fără să ne anunțe. Ce facem în acest caz? Îl putem repara pe cel de pe mașînă, putem lua unul de la dezmembrări sau unul nou. În ziua de azi nu mai merită să reparăm și nici să luăm de la dezmembrări, deoarece sunt radiatoare destul de ieftine aftermarket. Dacă luăm unul de la dezmembrări, riscăm să fie și acesta fisurat. Mai mult, e greu să găsim unul identic pentru mașînă noastră, deoarece diferă radiatoarele de la un an de fabricație la altul, chiar dacă mașînă este aceeași. Mai bine luăm unul nou pe codul de caroserie.

Piese dezmembrari de evitat

Casetă de direcție

Din cauza gropilor din carosabil, foarte multe mașini care circulă în România au probleme cu casetă de direcție. Când această pierde ulei mult, trebuie să intervenim. Adică să o schimbăm. Dar cu ce? Cu una nouă sau din dezmembrări? Dacă luăm piesă de la dezmembrări s-ar putea să avem parte de aceleași probleme. Dacă nu imediat, în câteva luni. Nu știm ce este înăuntru, cum s-a condus și pe unde cu acea mașînă dezasamblată, iar manoperă că să o punem pe mașînă nu e deloc ieftină. Dar nici să luăm una nouă parcă nu ne convine, că este foarte scumpă. Mai bine o recondiționăm pe cea de pe mașînă și o facem că nouă. Lucrarea are garanție și este că și cum am fi pus una nouă, dar la jumătate de preț.

Piese dezmembrari de evitat

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS