16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin"Maidan" a luat Marele Premiu la Astra Film Festival

„Maidan” a luat Marele Premiu la Astra Film Festival

Sergei Loznitsa
Sergei Loznitsa

„Maidan”, în regia lui Sergei Loznitsa, a luat ieri Marele Premiu la Astra Film Festival – 2014,aflat la cea de-a XXI-a ediție.
Un juriu prestigios format din profesioniști de top din cinematografie au evaluat filmele din secțiunile competiționale: Cristi Puiu (RO) Michael Stewart (UK), Darya Bassel (Ucraina), Sorin Botoșeneanu (RO), Cynthia Close (USA), Nicolas Feodoroff (FR), Mona Nicoară (RO/USA), Diana Tabakov (CZ), Eugenia Vodă (RO) și Yang Yonghi (Japonia).
„Maidan”, în regia lui Sergei Loznitsa, proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu. O funcție fundamentală a filmului documentar este cea de martor al istoriei în desfășurare. Un film ca acesta cere mult curaj și o viziune de bisturiu. Încadratura induce o atenție microscopică asupra detaliilor, fără a uita scara monumentală a evenimentelor pe care le consemnează.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Internațional a fost acordat filmului „Master Of The Universe” (regia: Marc Bauder), care oferă spectatorului șansa unei priviri în interiorul lumii financiare prin intermediul călătoriei conduse cu discreție, dar și cu fermitate, de către un personaj care a aparținut odată acestei lumi.

Din aceeași secțiune, „The Second Game” (regia: Corneliu Porumboiu) a fost răsplătit cu o Mențiune Specială din partea juriului.

„Blood” (regia: Alina Rudnitskaya) a primit premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Europa pentru călătoria într-un sistem instituțional în care agonia se amestecă cu pofta de viață; pentru solidaritatea și umanitatea pe care o descoperă într-o lume săracă și în perpetuă tranziție.

Pentru sensibilitatea cu care regizoarea Teodora Ana Mihaia observă viața unei familii prinse în plasa lumii globalizate, filmul „Waiting for August” a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar, competiția România.

Documentarului „Resolutions 2014” (regia: Mihai Cristian Tranca) i-a revenit premiul pentru imagine, secțiunea România, pentru acuratețea imaginii și coerența discursului vizual.

„Sunday Lunch” (regia: Dorottya Zurbo) a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Student. Regizoarea a reușit să intre în intimitatea unei relații fără sentimentalism, iar povestea este riguros structurată dramaturgic. O autoare a cărei carieră merită urmărită.

Premiul pentru imagine, competiția Student a fost atribuit filmului „Mohamed Tomescu” (regia: Olesya Bortnyak; director de imagine: Norbert Fodor).

Pentru modul în care „Marmato” (regia: Mark Grieco) prezintă efectele devastatoare ale goanei după aur și rezistența unei comunități multiseculare în fața ambițiilor corporatiste obscure, filmul a atras premiul EcoCinematogrAFF. Documentarul evidențiază efectele sociale nefaste ale investițiilor care nu țin cont de niciun aspect comunitar. Filmul a atras reacții pozitive din partea criticilor din toată lumea, mulți considerându-l unul dintre cele mai bune documentare din 2014.

„Ceva romantic” (regia: Alexandru Buzatu și Ariana Toader), film realizat în cadrul atelierului Sibiul văzut de liceeni, organizat de Asociația Vira în parteneriat cu Astra Film, a primit cele mai multe voturi din partea spectatorilor, obținând Premiul Publicului.

Seara s-a încheiat cu spectacolul „Tare ca piatra”, un concert inedit marca Adrian Naidin (violoncel) și Ionuț Micu (tobe).

Filmele premiate pot fi revăzute duminică, 12 octombrie 2014, începând cu ora 17:00 la Librăria Habitus, iar de la ora 19:00 la Sala Thalia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS