14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Vreau să mor sărac“

„Vreau să mor sărac“

Undeva în Statele Unite există un miliardar care abia aşteaptă să rămână fără nici un ban în buzunar, relatează lastampa.it

Un miliardar american are un singur vis: să îşi doneze toţi banii în scopuri caritabile şi să îşi vadă ultimul cec semnat returnat din lipsă de fonduri. De ce? Simplu: „În lume, există o mulţime de probleme care trebuie soluţionate înainte să devină prea costisitoare. Dacă ai bani, îi cheltuieşti. Şi când i-ai cheltuit pe toţi, laşi pe altcineva să facă un pas în faţă şi să se ofere să îi cheltuiască pe ai lui“, spune filantropul. Acest domn se numeşte Charles Feeney, iar povestea sa a ajuns în paginile prestigiosului New York Times, în ciuda faptului că, ani la rând, miliardarul a încercat să îşi apere „cu dinţii“ intimitatea, sperând că va rămâne un anonim până la sfârşitul vieţii. Charles are 81 de ani şi s-a născut într-o familie de clasă medie din Elizabeth, marele port comercial din New Jersey. În tinereţe, a lucrat ca operator radio în cadrul Air Force. La revenirea din armată, el a profitat de aşa-zisa „GI Bill“ (legea soldaţilor – n.r.), care  garanta o bursă completă la oricare universitate de stat, dar şi o alocaţie lunară pentru chirie, pentru cei care au fost angajaţi în forţele armate cel puţin trei ani, astfel că s-a înscris la Cornell University. Dacă la început vindea băuturi alcoolice marinarilor, cu timpul a reuşit să construiască un imperiu internaţional de magazine duty free în aeroporturile din diferite părţi ale lumii. A strâns o avere, devenind unul dintre cei mai bogaţi oameni din Statele Unite.

Suflet caritabil

În linişte, Feeney a decis că toţi acei bani nu ar însemna nimic dacă nu i-ar folosi pentru o cauză nobilă. În 1982, a creat  Atlantic Philanthropies, în care şi-a investit mare parte din avere. A mai pus o mică sumă de-o parte pentru cei cinci copii ai săi, patru fete şi un băiat, care oricum trebuia să studieze, să termine o facultate şi să lucreze pentru a se întreţine în timpul facultăţii. Pentru el, şi-a cumpărat un apartament în Manhattan, îşi cumpăra hainele din magazine obişnuite, iar atunci când mergea prin lume pentru a-şi susţine cauzele, călătorea doar la clasa economică. Tot restul averii, adică 7,5 miliarde de dolari, a fost donat fundaţiei sale. Ani la rând, nimeni nu a ştiut că există, pentru că şi-a stabilit sediul social în Insulele Bermude, tocmai pentru a evita să-şi dezvăluie autorităţilor americane identitatea şi să beneficieze de anumite facilităţi fiscale, având în vedere activitatea sa caritabilă. A investit însă pe cinci continente, finanţând asistenţa sanitară directă, instruirea, reformele din domeniul imigraţiei, iniţiativele pentru pace, campaniile împotriva pedepsei cu moartea.

Doar un anonim

Numele său a rămas necunoscut, însă el s-a aflat în spatele proceselor de stopare a conflictelor din Africa de Sud şi Irlanda de Nord, ţara de origine a familiei sale, unde a pus la dispoziție banii pentru a plăti trecerea de la acţiunile paramilitare la construcţia de sisteme politice constituţionale. În 1997, Feeney a vândut afacerea de duty free shop, astfel că a fost nevoit să îşi dezvăluie numele pentru a semna actele. Ulterior, a apărut o carte dedicată aventurilor sale, intitulată  „The Billionaire Who Wasn’t“, iar Warren Buffett l-a numit „liderul spiritual“ al campaniei pentru a convinge şi alţi bogătaşi să facă donaţii.
Până acum, Feeney a donat şase miliarde de dolari. I-a mai rămas un miliard şi jumătate, pe care intenţionează să îl doneze până în 2020, când a decis să închidă  Atlantic Philantropies din lipsă de fonduri. Când acest lucru se va întâmpla, va deveni cea mai mare fundaţie care şi-a donat întregul capital: „Abia aştept să semnez ultimul meu cec. Şi să nu aibă acoperire“, a mărturisit  Feeney.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS