22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMisterul sferelor din Diquis

Misterul sferelor din Diquis

Sferele de piatră din Costa Rica reprezintă unul dintre cele mai fascinante mistere din istorie, relatează www.ditadifulmine.com

Sferele de piatră din Costa Rica au fost unul dintre cele mai fascinante mistere din istorie. Până acum, au fost descoperite peste 300, în delta Diquis şi pe Isla del Caño. Numite de localnici „las Bolas“, ele au devenit cunoscute şi sub numele de „sferele Diquis“, reprezentând unele dintre cele mai celebre şi mai vechi sculpturi în piatră din America Latină. Sferele din Diquis variază de la câţiva centimetri până la doi metri în diametru, cântărind chiar şi 16 tone. Multe sunt realizate din granodiorit, o rocă eruptivă cu structură granuloasă, în timp ce altele sunt din calcar. Se presupune că aceste sculpturi sferice au fost realizate undeva între 200 a.C. şi 1500 d.C.
Ele au fost descoperite în anii ’30 de angajaţii unei companii de fructe, care lucrau la plantarea unei imense plantaţii de bananieri. Sferele erau perfect rotunde, fuseseră tăiate, şlefuite şi aranjate. Lucrătorii s-au limitat la a le muta cu ajutorul buldozerelor, deteriorându-le pe unele dintre ele. Agricultorii locali, inspiraţi de o serie de legende care spun că ar fi aur în interiorul sferelor, au încercat să le perforeze sau să le arunce în aer, folosind dinamită. În plus, din cauza activităţilor agricole din zonă, multe sfere au crăpat şi chiar s-au spart. Plantatorii de bananieri le-au mutat dintr-un loc în altul şi, în prezent, numai şase din aceste sculpturi s-ar mai afla în vechile locaţii. Unele sfere au fost rearanjate în vârfurile dealurilor şi munţilor, precum şi pe insule aflate la mulţi kilometri distanţă de coastă. Deşi se vorbeşte că sferele din Diquis ar fi perfecte în diametru, în realitate există variaţii de cinci centimetri. În plus, nu trebuie omis faptul că forma originală a sferelor a fost, cu siguranţă, afectată de agenţii atmosferici.

Provenienţă misterioasă

Din păcate, nu există documente scrise despre realizarea sferelor şi nici instrumente care ne-ar putea indica modul în care acestea au fost construite. În aceste condiţii, nu există practic nici o dovadă cu privire la metoda utilizată pentru realizarea sferelor. Primele studii despre sferele din Diquis au început la câţiva ani după descoperirea lor.
Unii afirmă că aceste sfere ciudate au fost amplasate în locuri care semnifică un aliniament astronomic. Nu se ştie însă dacă această teorie este adevărată pentru că cele mai multe dintre sfere au fost deplasate din locurile lor. Specialiştii au ajuns la concluzia că sferele aveau diferite funcţii: cele mai mici, cu un diametru de 20-40 centimetri, erau poziţionate pe unele morminte, pentru a indica statutul social al defunctului, în timp ce altele aveau o funcţie religioasă sau magică. Unii consideră că sferele din Costa Rica sunt antene pentru energia transmisă din spaţiu.
 Deşi, de-a lungul anilor, cercetătorii au studiat îndelung acest caz, nu se ştie cum s-au format aceste misterioase mingi de piatră de o perfecţiune greu de atins în zilele noastre, chiar şi cu tehnologii moderne şi maşinării ultraperformante.
„Nu se ştie cum au apărut aceste sfere. Dacă au fost făcute de cineva, nu ştim care este scopul, pentru că nu există nici un document scris care să explice fenomenul. Arheologii încearcă de mai mulți ani să stabilească mai bine contextul în care au apărut aceste misterioase mingi din piatră“, a explicat cercetătorul american John Hoopes, de la Universitatea din Kansas. Oricum, cum este uşor de imaginat, în jurul unor obiecte atât de misterioase este imposibil să nu apară fel de fel de legende. Unii credeau că sferele provin din Atlantida şi că ar fi putut fi create doar cu o tehnologie atlantă. În realitate, pe suprafaţa lor mai sunt vizibile semnele instrumentelor utilizate pentru sculptarea sferelor. Alte legende locale vorbesc despre faptul că băştinaşii s-ar afla în posesia unor poţiuni capabile să… înmoaie roca. Oricum, dincolo de toate aceste legende, până la dezlegarea misterului, UNESCO doreşte ca „las bolas grandes“ din Costa Rica să devină patrimoniu universal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS