9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Geamănul“ Pământului

„Geamănul“ Pământului

Agenţia Spaţială NASA a confirmat recent existenţa unei planete similare Terrei, corp ceresc situat într-o regiune din sistemul solar care este propice vieţii umane. Planeta a fost descoperită de telescopul Kepler în zona numită de astronomi „zona Goldilocks“, o regiune ideală pentru formele de viaţă similare celor de pe Terra. În zona Goldilocks, planeta nu este nici prea aproape de steaua sa (ca apa să fiarbă), dar nici prea departe (ca apa să îngheţe). Potrivit oamenilor de ştiinţă, temperatura la suprafaţa planetei proaspăt descoperite este de 22 de grade Celsius.
Este prima planetă de acest gen descoperită de telescopul Kepler în zona apropiată de Pământ care ar putea găzdui viaţa, cu toate că dispozitivul a mai găsit şi alte corpuri asemănătoare, dar situate la distanţe mult mai mari. „Este vorba de o descoperire fenomenală pentru omenire, care confirmă faptul că homo sapiens îşi extinde cunoştinţele cu privire la Univers şi că omenirea este foarte aproape de a găsi planete care să semene cu cea de origine“, a explicat cercetătorul Geoff Marcy, unul dintre pionierii activităţii de „vânare“ a planetelor din afara sistemului nostru solar.
Noua planetă, botezată Kepler-22b, prezintă unele aspecte-cheie identice cu Terra. De exemplu, se învârte în jurul unui corp ceresc ce ar putea fi „geamănul“ Soarelui nostru, fiind situată faţă de acesta la aproximativ aceeaşi distanţă ca aceea dintre Pământ şi Soare. Potrivit astronomilor, anul de pe Kepler-22b are 290 de zile (valoare destul de apropiată de cea de pe Terra) şi este foarte probabil ca aici să existe roci şi apă. Singura problemă ar putea fi reprezentată de faptul că această planetă este de două ori şi jumătate mai mare decât Terra, deci prea mare pentru a permite vieţii să reziste la suprafaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII