19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIndonezia vrea să își schimbe capitala din cauza crizei climatice

Indonezia vrea să își schimbe capitala din cauza crizei climatice

Indonezia intenționează să își mute capitala din Jakarta în noul oraș Nusantara. Noul oraș va costa 35 de miliarde de dolari și nu va fi finalizat până în 2045.

Mișcarea a fost declanșată de criza climatică, deoarece Jakarta este pusă în pericol de creșterea nivelului mării, scrie Business Insider.

Jakarta, situată pe coasta de nord-vest a insulei Java, la gura de vărsare a râului Ciliwung, este capitala și cel mai mare oraș al Indoneziei.

Aici locuiesc aproximativ 10,6 milioane de persoane și circa 30 de milioane în zona metropolitană. De asemenea, se scufundă, aproximativ 40% din suprafață fiind în prezent sub nivelul mării.

Indonezia schimbă capitala ţării

Guvernul indonezian intenționează să mute capitala în Nusantara, un nou oraș care se construiește pe coasta de est a Borneo, la aproximativ 1400 de mile nord de Jakarta.

Acesta va costa aproximativ 35 de miliarde de dolari și nu va fi finalizat până în 2045. Cu toate acestea, se așteaptă ca aproximativ 6.000 de angajați guvernamentali să se mute acolo la timp pentru învestirea viitorului președinte al țării, în octombrie.

Decizia nu este lipsită de precedent. Brazilia a trecut de la Rio de Janeiro la Brasilia în 1960, în timp ce Abuja a înlocuit Lagos ca și capitală a Nigeriei în 1991.

Dar este pentru prima dată când criza climatică joacă un rol în acest proces. În ultimii ani, creșterea nivelului mării a făcut ca Jakarta să devină megaorașul din lume care se scufundă cel mai rapid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS