15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPasajul suprateran din Craiova va fi reabilitat în acest an

Pasajul suprateran din Craiova va fi reabilitat în acest an

Pasajul suprateran din centrul Craiovei va fi reabilitat în decursul acestui an. Municipalitatea craioveană a scos la licitație, de curând, contractul pentru execuția lucrărilor.

Lucrările vor costa aproximativ 345.000 de euro

În ultimii ani, pasajul suprateran din Craiova s-a degradat destul de mult, în special asfaltul turnat de-a lungul căii de rulare a tramvaiului. Și pilonii pasajului au avut de suferit, iar acum Primăria Craiova a reușit, după o amânare destul de lungă, să scoată la licitație contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Pasajului Nicolae Titulescu. Valoarea estimată acum de municipalitate pentru aceste lucrări se ridică la aproximativ 345.000 de euro.

„Se achiziționează lucrări de execuție a obiectivului de investiții „Reabilitare pasaj suprateran Km 0 – Pasajul „Nicolae Titulescu”. Pe Bulevardul Calea București a fost construit un pasaj superior destinat circulației auto și tramvaiului. Acesta a avut ca scop decongestionarea traficului în zona centrală, reducerea timpului de parcurs și siguranța rutieră precum și aducerea infrastructurii rutiere de transport existente la nivelul parametrilor optimi de funcționare. Efectul pozitiv previzionat prin realizarea obiectivului de investiții: – asigurarea siguranței circulației, – creșterea confortului la deplasarea autovehiculelor, – sporirea siguranței circulației, – îmbunătățirea condițiilor de trafic și de circulație; – întreținerea și efectuarea lucrărilor de deszăpezire în condiții de siguranță pe timp de iarnă; – accesul echipajelor de intervenție de urgență (salvare, pompieri, poliție) va fi mai facil în caz de necesitate. (…)

Valoarea estimată a lucrărilor de execuţie, conform devizului general actualizat al investiţiei aprobat prin HCL nr. 457/31.08.2023, este de 1.723.102,90 lei (exclusiv TVA), fiind compusă din: – cheltuieli pentru investiția de baza: 1.703.102,90 lei (excl. TVA); – cheltuieli pentru organizare de şantier: 20.000 de lei (excl. TVA). Valoarea estimată a contractului nu include cheltuieli diverse şi neprevăzute. Acestea pot fi accesate după caz, în funcție de necesităţi, în conditiile prevazute la art. 221 din Legea nr. 98/2016, cu modificarile şi completarile ulterioare”, a specificat primăria în documentație.

Reabilitarea pasajului, între amânări și creșteri de prețuri

Despre reabilitarea pasajului se discută încă din anul 2022. Primăria alocase inițial un milion de lei pentru aceste lucrări, de-a lungul timpului au avut loc tot felul de modificări. După prima alocare de buget, primăria a retras proiectul. Apoi a revenit asupra acestor lucrări și a majorat bugetul pe care dorea să îl aloce. Așa s-a ajuns la o sumă de aproximativ 1.550.000 de lei, fără TVA. Iar acum, suma estimată în cadrul contractului final scos la licitație este de 1.723.102 de lei, fără TVA.

Ce lucrări se vor face la pasajul suprateran și când se vor finaliza

Potrivit documentației publicate de Primăria Craiova, la nivelul pasajului vor avea loc lucrări de montare de dispozitive paraseismice, se vor monta indicatoare, se vor reface marcajele, vor avea loc lucrări la nivelul rosturilor de dilatație ale pasajului, se va revopsi în totalitate și se va reasfalta. În documentația din contract este specificat faptul că Pasajul Nicolae Titulescu este în curbă, având partea carosabilă din îmbrăcăminte asfaltică. Lungimea podului rutier este de 545 de metri, iar suprafața totală a pasajului suprateran este de 9.800 de metri pătrați.

Toate lucrările care vor avea loc la nivelul pasajului din centrul Craiovei vor trebui executate într-o perioadă de patru luni, de la data ordinului de începere a lucrărilor. Conform caietului de sarcini, garanția lucrărilor este de minim 36 de luni de la data recepționării lucrărilor. Primăria Craiova așteaptă acum firmele interesate să execute aceste lucrări și care sunt capabile să îndeplinească toate cerințele impuse de municipalitate. Termenul limită până la care se pot depune oferte este 27 mai.

Apoi, primăria a alocat o perioadă de o lună, până pe 25 iunie, să evalueze ofertele pentru a putea lua o decizie în privința firmei care se va califica să execute lucrările. Cel mai probabil, în maximum o lună după finalizarea procedurilor de evaluare și desemnarea firmei câștigătoare va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. Acest lucru înseamnă că undeva în luna noiembrie a acestui an, Pasajul Nicolae Titulescu din Craiova ar trebui să aibă o altă față, iar circulația să se facă în condiții mult mai bune.

Citește și: Ambulatoriul de la Spitalul Municipal Filantropia va fi echipat cu aparatură de 7,9 milioane de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS