12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Melancholia“, cel mai bun film european

„Melancholia“, cel mai bun film european

A 24-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc sâmbătă, la Berlin, s-a încheiat cu un câştigător incontestabil, drama „Melancholia“, în regia lui Lars von Trier, care a câştigat distincţia de cel mai bun film al anului, în cadrul galei Premiilor Filmului European, informează variety.com. A fost o gală echilibrată totuşi, cu premii pentru mai multe filme nominalizate şi, din alt punct de vedere, o gală la care s-a făcut multă politică. Pelicula „Melancholia“, care a fost nominalizată la alte opt categorii, a fost distinsă cu patru premii. „Lars are un nou mesaj pentru voi“, a spus soţia cineastului, trimisă de el la Berlin ca emisar. „Vă aşteaptă cu multă căldură“.
Ceremonia a început cu Anke Engelke mimând „Melancholia“, în rochie de mireasă şi cu o sârmă îndoită în mână, până când a fost depăşită din spate de Shantel and the Bucovina Club Orkestar; orchestra cântă foarte româneşte şi nu degeaba pentru că Shantel, care e foarte cunoscut în Germania, e originar din România. „I can see Silvio Berlusconi coming, but not here“, a spus actriţa germană uitându-se la public prin sârma îndoită care contura un profil uman (sau, mai degrabă, statueta EFA).  
Orchestra lui Shantel, care a susţinut muzical gala, a dat o notă de nuntă românească întregii seri.
Cele şase filme nominalizate au fost prezentate de şase actori germani, printre care Moritz Bleibtreu şi Alexandra Maria Lara. A fost simpatic dialogul mut dintre Anke Engelke şi Heike Makatsch a la „The Artist“. Actriţele făceau doar grimase, în vreme ce pe ecran se vedeau cartoanele ca dintr-un film mut:  – „De ce poartă Anke o cortină pe ea? Nu şi-au permis-o pe Catherine Deneuve să prezinte gala?“. Heike Makatsch: – „O găsiţi beată la bar, după gală“. Ca să fie mai convingătoare, Heike Makatsch a adus şi câinele din filmul lui Michel Hazanavicius.  
„The King’s Speech“ al lui Tom Hooper a primit, de asemenea, trei premii: Colin Firth a fost desemnat cel mai bun actor, Tariq Anwar a fost premiat pentru editare, iar pelicula a câştigat şi Premiul Alegerea publicului.
Susanne Bier a câştigat Premiul pentru cea mai bună regie, pentru drama „In a Better World“, în timp ce premiul pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, pentru „The Kid With a Bike“.
Tilda Swinton a fost numită cea mai bună actriţă, pentru interpretarea din „We Need to Talk about Kevin“.
În cadrul galei de sâmbătă, de la Berlin, Stephen Frears a primit o distincţie pentru întreaga carieră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS