13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Blestemul Macbeth

Macbeth este o tragedie, nu doar în scenă, ci şi în viaţa reală, relatează www.ditadifulmine.com. Aproape fiecare reprezentaţie „Macbeth“ a avut probleme din cauza ghinioanelor care de-a lungul timpului au fost legate de această dramă. Din câte se pare, problema este legată de conţinutul piesei, considerat o blasfemie de către Regina Anna, care după ce reprezentaţia din 1703 a fost urmată de una dintre cele mai puternice furtuni din istoria Angliei, a ordonat o săptămână de rugăciune. De altfel, nici un actor nu are curajul să pronunţe „Macbeth“, de teamă că se va întâmpla ceva. „Comedia lui Glaims“, „afacerea scoţiană“ sau pur şi simplu „piesa de teatru“ sunt numai câteva dintre titlurile folosite de actori pentru a denumi piesa lui William Shakespeare.
De altfel, mulţi oameni de teatru consideră că această piesă, cu un conţinut atât de însângerat, cu fantomele sale, cu vrăjitoriile sale, este una dintre cele mai negre drame care au fost scrise vreodată.
Se spune că Shakespeare, atunci când a scris „Macbeth“, ar fi utilizat incantaţii şi vrăjitorii, mai ales în scena în care participă cele trei vrăjitoare. Aţii spun că Shakespeare ar fi utilizat o serie de incantaţii de la nişte vrăjitoare şi acestea nu au fost prea încântate, aşa că i-au blestemat drama.
Terorarea generată de această piesă este atât de mare, încât dacă, întâmplător, un actor menţionează numele piesei, e obligat să iasă din cabină, să se întoarcă de trei ori, să scuipe şi să revină numai după ce bate în uşă.

Consecinţe nefaste
 
De altfel, istoria teatrului e plină de necazurile celor care nu au îndeplinit acest „rit de exorcism“.
Piesa pare să fi fost condamnată încă de la debut. În timpul primei reprezentaţii din 7 august 1606, care a avut loc în faţa regelui Iacob I, tânărul Hal Beridge, care juca rolul doamnei Macbeth, a căzut pe scenă cuprins de febră şi a murit. Se spune că Shakespeare însuşi a trebuit să îi ia locul actorului decedat. După această tragedie, piesa a fost interzisă din teatre timp de cinci ani.
Aproape un secol, piesa nu a mai fost jucată în teatre, iar în ziua în care a fost prezentată din nou la Londra, în 1703, a avut loc una dintre cele mai puternice furtuni din istoria Angliei.
În secolele următoare, dezastrele au continuat. Se spune că însuşi preşedintele american Abraham Lincon a fost atins de blestemul acestei piese, care, de altfel, era drama sa preferată. Pe 9 aprilie 1865, el a citit câteva fragmente unui grup de prieteni cu care se afla la bordul vasului „River Queen“, pe fluviul Potomac. Peste numai cinci zile, preşedintele a fost asasinat. În 1937, cariera tânărului Lawrence Olivier a fost la un pas să sfârşească tragic, în clipa în care o bucată din decor a căzut la doar câţiva centimetri de el. Ulterior, repetiţiile au fost întrerupte, atunci când regizorul şi o actriţă din echipa de distribuţie au avut un accident de maşină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS