14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTrei lucruri mai puţin cunoscute despre pizza

Trei lucruri mai puţin cunoscute despre pizza

Pizza este un preparat extrem de popular, atât datorită faptului că este gustos şi versatil, capabil să satisfacă orice gusturi în materie de gastronomie, cât şi faptului că se găteşte destul de uşor. Probabil că aţi mâncat pizza de zeci sau sute de ori, dar v-aţi gândit vreodată care a fost evoluţia acestui preparat? Toată lumea ştie că este vorba de un „element“ al gastronomiei italiene, însă pizza are o istorie mai bogată decât atât.

Originea: Grecia

Preparatul este cel mai des asociat cu Italia, fiind chiar un simbol al gastronomiei acestei ţări, dar se pare că pizza a fost de fapt inventată în Grecia. Mari amatori şi consumatori de lipii, grecii au fost primii care au pus ulei de măsline, legume şi condimente pe aceste pâinici, servindu‑le la masă ca pe un preparat de sine stătător. Fără îndoială că acest „strămoş“ era destul de departe de pizza pe care o mâncăm astăzi, însă, cu siguranţă, a fost primul pas făcut în această direcţie. Italia a fost prima ţară în care s-a deschis o pizzerie, evenimentul având loc în secolul 18.

Brânza de pe pizza

În prezent, ne vine foarte greu să ne imaginăm o pizza fără brânză sau caşcaval, însă până în anul 1889 preparatul se gătea fără acest ingredient. Atunci, un bucătar italian a fost tocmit să prepare o capodoperă gastronomică în cinstea vizitei reginei Margherita în oraşul său. Pe pizza care se prepara în mod tradiţional la acea vreme, bucătarul a adăugat brânză, sos de roşii şi busuioc – fiecare ingredient reprezentând câte o culoare a drapelului italian. De atunci, acest tip de pizza este cunoscut sub denumirea de „pizza Margherita“.

Salam Pepperoni

Dacă ar fi să considerăm brânza (sau caşcavalul) drept ingredient de bază pentru pizza, se poate spune că salamul pepperoni (o varietate picantă) este unul dintre cele mai populare elemente, în special în rândul consumatorilor din Statele Unite. Potrivit statisticilor, aproape o treime dintre sortimentele de pizza vândute în această ţară conţin şi acest tip de salam, ceea ce face ca pizza pepperoni să fie una dintre cele mai răspândite. Din acest motiv, salamul Pepperoni a devenit şi unul dintre cele mai vândute alimente din magazine şi supermarketuri, fiind consumat fie ca atare, ca gustare, fie în sandvişuri, ori fiind folosit ca ingredient pentru prepararea pizzei în restaurante sau acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS