16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

China, mai tare ca SUA

Potrivit unui studiu realizat de  Royal Society, până în 2013, China va fi prima putere mondială, din punctul de vedere al creativităţii teoretice şi tehnologice, informează cotidianul italian La Stampa. Saltul este cu atât mai spectaculos, cu cât, în urmă cu 15 ani, China producea doar o zecime din studiile publicate în America.
Însă, din 2013, producţia ştiinţifică din China ar putea-o depăşi pe cea din Statele Unite şi să devină prima la nivel mondial. Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii de la Royal Society, Academia britanică de ştiinţe.
După ce decenii la rând au copiat tehnologiile occidentale, chinezii, inventatorii hârtiei, ai busolei şi ai prafului de puşcă, vor fi lideri mondiali la capitolul creativitate ştiinţifică pură.
În 1996, articolele publicate de cercetătorii americani în revistele internaţionale au fost în număr de  296.513, în timp ce ale cercetătorilor chinezi au fost de doar  25.474, adică mai puţin de o zecime. De atunci, producţia americană nu a mai crescut considerabil. În  2008, au fost 316.317 lucrări publicate, în timp ce în acelaşi an, specialiştii chinezi au publicat 184.080 de studii. Dacă aceste tendinţe se vor menţine, China ar reuşi să depăşească Statele Unite în 2020. Însă, potrivit estimărilor specialiştilor, este anunţat un declin gradual al producţiei ştiinţifice americane. În cazul în care aceste previziuni se confirmă, chinezii ar câştiga competiţia mondială a productivităţii ştiinţifice încă din 2013. Statele Unite vor fi atunci urmate de Marea Britanie, Germania, Coreea de Sud, India, Franţa, Japonia şi Brazilia. Liewellyn Smith, coordonatorul studiului, a încercat să identifice motivele acestei ascensiuni a chinezilor. Răspunsul este de natură pur economică: din 1996 până azi, autorităţile de la Beijing au mărit cu 20% investiţiile în cercetare, actualmente bugetul alocat ştiinţei fiind de peste 100 de miliarde de dolari anual. Rezultatele se măsoară mai întâi de toate pe baza numărului de laureaţi în discipline ştiinţifice şi inginerie, care încă din 2006 era de un milion şi jumătate pe an. În plus, trebuie menţionat, că, de câţiva ani, şi în Statele Unite chinezii şi-au depăşit colegii americani.
De altfel, s-a constatat că în laboratoarele americane, numărul „inteligenţelor“ importate  l-a depăşit pe cel al „inteligenţelor“ native.  Annie Murphy Paul atribuie succesul chinezilor faptului că în această ţară părinţii, spre deosebire de americani, „pleacă de la premisa că fiii lor sunt puternici şi nu fragili“ şi ca atare au pretenţii mari de la aceştia, fără a apela la vechea metodă pedagogică bazată pe binomul recompensă/pedeapsă. În plus, exerciţiile mnemonice, ortografia, studiul sistematic al matematicii, ştiinţelor şi muzicii sunt materii de bază în şcoală, iar atunci când ajung la facultate, chinezii au o capacitate de a se concentra pe obiectivul stabilit, lucru care lipseşte tinerilor americani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS