30.9 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinScandaluri sexuale celebre din istoria politicii moderne

Scandaluri sexuale celebre din istoria politicii moderne

Încă din antichitate, scandalurile sexuale au „contaminat“ viaţa publică, făcând deliciul presei, dar şi al rivalilor politici.

Scandalurile sexuale au fost prezente pe scena politică încă din cele mai vechi timpuri. De la Antonio, care a fost declarat „duşmanul Romei“, din cauza relaţiei sale de amor cu Cleopatra, până la Henric al VIII-lea, suveranul britanic dispus să se rupă de biserica anglicană din dorinţa de a se căsători cu Anna Boleyn, există nenumărate exemple istorice în care sexul şi puterea sunt personaje principale. Cu toate acestea, abia în ultimul secol, scandalurile sexuale au pus în pericol carierele politice. Cotidianul britanic Independent a dedicat un amplu articol celor mai cunoscute relaţii extraconjugale din istoria politicii moderne.

Cazul Profumo

Primul scandal sexual prezent în listă este cel care l-a avut drept protagonist pe ministrul englez John Profumo, în timpul Războiului Rece. Politicianul conservator a avut în 1961 o relaţie de scurtă durată cu dansatoarea şi topmodelul Christine Keeler, care în acelaşi timp era legată şi de Eugenij Ivanov, agent sub acoperire al KGB. Povestea relaţiei extraconjugale a lui Profumo, care aparent avea o căsătorie fericită alături de frumoasa actriţă Valerie Hobson, a fost dezvăluită anul următor, iar în prima fază politicianul a negat orice legătură cu dansatoarea de 19 ani. În 1963, anchetele efectuate de jurnalişti l-au constrâns să recunoască relaţia şi să demisioneze. Profumo nu a fost singura victimă a acestui scandal: după câteva luni de la dispariţia sa de pe firmamentul politic, şi premierul conservator Harold Macmillan a fost nevoit să îşi prezinte demisia.

John Major şi parlamentara

Următorul caz prezentat de Independent este cel dintre premierul John Major şi parlamentara Edwina Currie. Scandalul a fost făcut public abia în 2002 de către Currie însăşi, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Times. Timp de patru ani, din 1984 şi până în 1988, steaua ascendentă a conservatorilor, devenit ulterior premier, a avut o relaţie cu „cea mai fascinantă femeie din generaţia sa politică“. Relaţia s-a terminat cu doi ani înainte ca Major să devină premier, pentru că, după cum povesteşte Currie, „nu puteau să continue fără să rişte să fie descoperiţi“.

Sexgate la Casa Albă

De pe lista scandalurilor nu putea lipsi celebrul „Sexgate“, care i-a avut drept protagonişti pe Bill Clinton şi Monica Lewinsky. Unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi din istoria SUA a fost, la sfârşitul anilor ‘90, protagonistul unui scandal de proporţii, din cauza relaţiei sale cu tânăra pe atunci în vârstă de 22 de ani. În prima fază, fostul guvernator al statului Arkansas a negat orice legătură cu Monica, ulterior recunoscând totuşi că a avut „o relaţie nepotrivită“ cu stagiara în Camera Ovală de la Casa Albă. Opinia publică şi reprezentanţii Congresului au considerat că scandalul este legat de sfera intimă a preşedintelui, în timp ce Senatul l-a absolvit pe Clinton de acuzaţia de trădare pentru declaraţiile sale false.

Laburistul şi secretara

Urmează un scandal ceva mai recent, care îl are protagonist pe politicianul britanic John Prescott, un apropiat al lui Tony Blair. În 2006, ziarele au descoperit relaţia clandestină pe care laburistul o avea cu secretara sa, Tracey Temple. Prescott şi-a recunoscut imediat vina: „Îmi pare rău că am avut această relaţie. Am vorbit cu soţia mea, Pauline, care este distrusă din cauza acestei informaţii pe care a aflat-o din presă“, a declarat politicianul imediat după scandal.

Relaţie a la Hollywood

Unele relaţii extraconjugale, deşi sunt descoperite, continuă să îşi păstreze aura de mister: este cazul relaţiei dintre John Fitzgerald Kennedy şi Marilyn Monroe. Deja nu mai există nici o urmă de îndoială că femeia cea mai dorită din America şi preşedintele democrat au avut o relaţie, multe detalii despre raportul dintre cei doi sunt necunoscute. Cert este doar că Marilyn a avut o relaţie şi cu Robert Kennedy, ministul justiţiei şi frate al preşedintelui.

Bogăţie şi sex

Scandalurile sexuale pot aduce cu ele şi o cantitate enormă de bani: Antonia de Sancha, o actriţă de origine spaniolă, într-un interviu acordat în 1992 cotidianului News of the World, a povestit despre relaţia sa cu David Mellor, fost ministru al patrimoniului naţional. Au urmat apoi alte interviuri, în care actriţa a oferit detalii picante despre relaţia sa. Datorită declaraţiilor sale, actriţa şi-a mărit considerabil contul din bancă, însă i-a distrus cariera politică lui Mellor.

Cariera continuă

Nu întotdeauna însă o relaţie extraconjugală distruge definitiv o carieră politică: Boris Johnson, actualul primar al Londrei, în 2004 a fost implicat într-un mare scandal, după ce un tabloid a descoperit că politicianul, căsătorit şi tată a patru copii, avea o relaţie extraconjugală cu Petronella Wyatt, jurnalistă la revista Spectator. Johnson a fost imediat exclus din partid, însă patru ani mai târziu a revenit în forţă.
 
Politică şi sex
în Regatul Unit

Lista este încheiată de alte trei scandaluri britanice. Primul l-a avut drept protagonist pe fostul lider al liberalilor, Paddy Ashdown, rebotezat de presa britanică „Paddy Pantsdown“ (Paddy cu chiloţii în vine) din cauza relaţiei sale cu secretara Tricia Hoears, descoperită de News of the World în 1992. Urmează unicul scandal homosexual din listă. Protagonist este Jeremy Thorpe, lider al liberalilor britanici între 1967 şi 1976, căsătorit de două ori şi tatăl unui copil, care a avut o relaţie cu modelul Norman Scott. Acesta din urmă a început să îl şantajeze pe politician, iar Thorpe, pentru a scăpa de acuzaţii, ar fi angajat un asasin plătit. Deşi Thorpe nu a fost condamnat de magistraţi, cariera sa politică a fost distrusă. Ultima relaţie amintită este cea dintre Cecil Parkinson, ministru al industriei în guvernul condus de Thatcher, şi secretara sa, Sara Keays. În 1983, tabloidele au descoperit că Parkinson, preferatul lui Thatcher, avea o relaţie cu Keays, aceasta rămânând însărcinată. Parkinson a fost nevoit să demisioneze, el revenind în politică patru ani mai târziu, în funcţia de ministru al energiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII