24.6 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGermania - paradox al crizei economice

Germania – paradox al crizei economice

În plină criză, Germania înregistrează un record paradoxal. În timp ce angajatorii din mai toate ţările europene îşi trimit salariaţii acasă, nemţii se plâng că nu au suficientă forţă de muncă.
 

Şomeri din toată lumea, emigraţi în Germania! O analiză recentă a Institutului de cercetări privind piaţa muncii şi forţa de muncă a stabilit faptul că, în prezent, în Germania sunt disponibile un milion de locuri de muncă. Creşterea economică a acestui stat este atât de puternică, încât problema nu mai este să găseşti o slujbă, ci să ai forţa de muncă necesară să ocupi joburile oferite. Angajatorii din multe sectoare economice se plâng de lipsa de personal, fapt foarte frustrant pentru companiile care trebuie să renunţe la afaceri din simplul motiv că nu au angajaţi suficienţi pentru a le duce la îndeplinire. În acest moment, Germania are un deficit de specialişti în computere, ingineri, angajaţi în curăţenie şi personal de serviciu. Redactorii de la cotidianul Bild au intervievat trei oameni de afaceri care povestesc despre „vânătoarea“ de angajaţi.

Deficit în serviciile de curăţenie

Thomas Bethge, de 53 de ani, gestionează o firmă de curăţenie din Hamburg. El caută de luni de zile personal interesat să lucreze pentru compania sa, pentru că s-a săturat până peste cap să refuze comenzi din cauza lipsei de resurse umane. „Caut de mult timp patru persoane care să mă ajute la curăţenie sau pentru a gestiona relaţiile cu clientela. În fiecare zi trebuie să ne dezamăgim clienţii pentru că nu suntem capabili să le satisfacem cererile. Ofer zece euro pe oră şi program de muncă flexibilă, însă, în ciuda anunţurilor pe internet şi a ofertelor prin agenţii, nu am găsit pe nimeni. Nu pot să înţeleg cum nu găsesc pe cineva dispus să renunţe la ajutorul de şomaj în schimbul unui loc de muncă“, a povestit Bethge.

Se caută personal

O frustrare similară simte şi Arne Hetterich, proprietarul unei companii producătoare de pahare şi de articole din sticlă din Hessen. Tânărul Hetterich a povestit că în prezent resursele umane disponibile sunt atât de reduse, încât acestea sunt combătute cu surle şi trâmbiţe între diferitele companii, care încearcă să le atragă spre propria „ogradă“. Compania sa tocmai a fost desemnată compania anului în districtul Main-Kinzig, dar, cu toate acestea, nu reuşeşte să onoreze toate comenzile din cauza lipsei de personal. Nici tinerii nu sunt interesaţi de cursurile de formare organizate în cadrul companiei, iar ultimul colaborator angajat vine din Austria. Acesta s-a mutat împreună cu toată familia, în ultimele 12 luni el fiind singurul cu adevărat interesat de o companie care merge mult prea bine. Şi în domeniul alimentaţiei publice există aceleaşi probleme. Proprietara restaurantului  SeaSide şi a barului Cappuvino, două localuri aflate în partea nordică a Germaniei, în Schleswig-Holstein, a povestit că este foarte interesată să angajeze personal, însă pur şi simplu nu are de unde. Deşi este dispusă să angajeze chelneri şi personal de serviciu de orice naţionalitate, până acum nu a reuşit. În prezent, doamna Bruening lucrează cot la cot cu soţul său toată ziua, însă tot nu reuşeşte să facă faţă numărului mare de clienţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII