27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn cămin în stil englezesc

Un cămin în stil englezesc

Cuplul Adriana Bahmuţeanu – Silviu Prigoană ne evocă în primul rând vitalitate, energie, bucurie de a trăi. Personalităţi complexe, cei doi ne par familiari şi lipsiţi de secrete datorită numărului mare de apariţii la TV pe care le-au acumulat de-a lungul timpului. Şi totuşi, am avut curiozitatea să aflăm ce se ascunde în spatele imaginii publice, motiv pentru care le-am făcut o vizită acasă.

Întotdeauna am privit locuinţa ca pe o reflectare a personalităţii într-o oglindă cu adevărat magică: designul de interior. Când vezi o casă amenajată complet de la zero şi, în plus, mai auzi şi istoria ei, ajungi să descoperi o faţă mai intimă a personalităţii proprietarilor. Una pe care n-o vezi de obicei în societate. Casa familiei Adriana Bahmuţeanu – Silviu Prigoană este un exemplu foarte bun în acest sens. În momentul achiziţionării, adică în 2003, aceasta se afla într-un stadiu avansat de construcţie. Imobilul dispune de parter, un etaj şi o mansardă. Alte lucrări au început în 2007, motivate în principal de dorinţa cuplului de a se muta într-o casă nouă împreună cu primul lor copil. Revenind la istoria casei, construcţiei iniţiale i s-au adăugat un lift şi o cameră frigorifică. Un garaj a fost transformat în spălătorie. Pentru a întreţine gospodăria, gazdele noastre au apelat la două persoane care le ajută permanent la treburile casnice.

Stilul clasic nu se demodează niciodată

Adriana Bahmuţeanu şi Silviu Prigoană şi-au dorit o casă amenajată în stil clasic, apreciind foarte corect că tot ceea ce e deja catalogat clasic nu se demodează niciodată. Interiorul e de inspiraţie britanică – lucru care se poate vedea în cantitatea de lemn folosită atât pentru realizarea mobilierului, cât şi pentru îmbrăcarea pereţilor. Parterul e un open space delimitat în mai multe zone: living, dining, birou, casa scării, hol de primire şi bucătărie. Pentru a folosi mai bine spaţiul, au făcut un schimb între două zone. Mai exact, o terasă neacoperită a devenit bucătărie, iar fosta bucătărie s-a transformat în birou. La etaj se află dormitorul matrimonial, camera copilului şi două camere de oaspeţi folosite în special de băieţii domnului Prigoană.

Fără designeri

Pentru amenajarea interioară, n-au apelat la serviciile unor designeri. S-au inspirat din casele tipic englezeşti şi, nu în ultimul rând, din cele văzute (simţite, trăite) în hotelul Bellagio din Las Vegas. Experienţa lor de viaţă şi-a spus cuvântul în toate alegerile. Nu au achiziţionat mobila sau obiectele de decor în funcţie de preţ, aşa că nu au numai lucruri scumpe. Criteriile de alegere au fost, totodată, estetice şi funcţionale. Altfel spus, dacă le-a plăcut ceva, au cumpărat. De exemplu, canapelele din living sunt de la Mobexpert, iar corpurile de iluminat, de la Atas Lightining. Biroul are pereţii îmbrăcaţi în rafturi pentru cărţi. Tot aici se găsesc două fotolii clasice, dragi proprietarilor, retapiţate special pentru această încăpere. Mobila din bucătărie e făcută la comandă, din lemn, cu blaturi din granit. Pentru achiziţionarea electrocasnicelor au colaborat cu firma Darel. Camera copilului e zugrăvită în alb şi bej, iar pereţii sunt pictaţi cu personaje inspirate din desenele animate sau filmele pentru copii. Adriana i-a ales pe Winnie şi pe Nemo să-i ţină companie micuţului.

Accente personale

Individualitatea unei case e dată de accentele personale pe care le adunăm de-a lungul timpului. În acest cămin găsim o icoană primită de la preşedintele Băsescu, cu ocazia botezului copilului lor, dar şi aparate foto vechi, o pasiune a domnului Prigoană. Adriana colecţionează lămpi Berger, la care ţine foarte mult. Pentru cei care nu ştiu ce sunt acestea, găsim o descriere amanunţită pe site-ul Adrianei: „În 1898, un chimist francez pe nume Maurice Berger a creat tehnologia catalitică folosită şi azi pentru lămpile Berger, pentru a elimina mirosul provenit de la fumul de ţigară, gătit, animale şi alte surse obişnuite. Pentru arderea fără flacără a lămpii se foloseşte un combustibil cu alcool care nu numai că împrospătează aerul, ci şi eliberează una din multele miresme pe care le are. Performanţa acestor lămpi este spectaculoasă“.

Concluzii

Lucruri ar mai fi de schimbat sau de îmbunătăţit. Fiecare experienţă de genul acesta te formează şi te pregăteşte pentru o alta. Din felul în care au vorbit cei doi despre casa lor, am înţeles că sunt gata s-o ia de la capăt, în altă parte, eventual într-o locaţie centrală. Dacă va fi aşa, sperăm să vă putem prezenta şi noua lor locuinţă.

Laura ILICA

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII