27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMansardarea podului, o soluţie de succes

Mansardarea podului, o soluţie de succes

Priceperea arhitectului, combinată cu bunul gust al proprietarului, poate transforma orice spaţiu într-o locuinţă frumoasă şi primitoare. Deşi pare greu de crezut că un pod vechi, care nu prezintă nici un fel de importanţă din punct de vedere al construcţiei, a devenit o locuinţă de lux, articolul următor este dovada acestui lucru.

Povestea acestei locuinţe a început în urmă cu patru ani, când proprietarul a decis să-şi construiască o casă doar pentru el. „Eu mi-am dorit o casă convenţională. Mi-a plăcut întotdeauna senzaţia pe care o creează pereţii înclinaţi ai mansardelor şi ferestrele tipice acestor construcţii, precum şi posibilitatea de a vedea peste acoperişurile caselor din jur“, îşi aminteşte proprietarul. Ţinând cont de aceste preferinţe, acesta a cumpărat un pod vechi într-o clădire. Aceasta are un farmec aparte atât datorită arhitecturii exterioare, cât şi parcului aflat în vecinătate. „Avea toate atuurile pentru a se transforma într-o locuinţă de vis. Din păcate, podul nu era potrivit pentru mansardare, dar beneficiarul a fost de acord să schimbăm structura iniţială, pentru a putea face posibil acest lucru. Apartamentul are 160 mp, iar acoperişul a fost înălţat“, a explicat arhitecta Cristina Neagu. De fapt, acestea au fost şi cerinţele proprietarului, şi anume ca noua locuinţă să aibă un acoperiş mai înalt, iar ferestrele să fie grupate astfel încât să permită pătrunderea din abundenţă a luminii naturale. Până să se ajungă de la pod la un apartament mansardat, s-a parcurs un drum lung, presărat cu probleme, cauzate în principal de echipele de muncitori, care nu au respectat deadline-urile. „Şantierul s-a prelungit pe o perioadă foarte mare, întrucât, de fiecare dată când mergeam acolo, realizam că aceştia făcuseră altfel de cum era stabilit, aşa că trebuia să refacă totul“, povesteşte proprietarul.

Design interior pe gustul proprietarului

După transformarea podului a urmat partea de design interior. În acest sens, gazda noastră a luat decizia să nu apeleze la nici un designer deoarece a dorit să îşi rezerve plăcerea alegerii finisajelor şi a pieselor de mobilier. „Nu am avut un designer. La început, în faza de proiect, am primit sfaturi de la arhitect, apoi, câteva idei de la designerul firmei care a făcut mobilierul, dar pot spune că, în proporţie de 90%, designul ne aparţine mie şi mamei. Sfaturile părinţilor au contat foarte mult“. Mansarda, luminoasă şi spaţioasă, a fost compartimentată astfel încât să se simtă confortabil două persoane. Livingul vast, inundat de lumina ce pătrunde prin ferestrele Velux şi brăzdat de bârne îmbrăcate în lemn masiv, este spaţiul central al locuinţei, destinat atât primirii oaspeţilor, cât şi relaxării. Mobilierul a fost realizat la comandă, iar pereţii au fost vopsiţi în alb, pentru a accentua senzaţia de luminozitate. „Alegerea mobilierului a fost partea simplă. Pe toată perioada şantierului am consultat reviste de specialitate, întrucât ştiam exact ce vreau. Am hotărât să fac mobilierul la comandă, deoarece forma spaţiului nu mi-a permis să cumpăr mobilă gata făcută“. Bucătăria este separată de living şi de zona destinată servirii mesei printr-un stâlp de susţinere. Deoarece a vrut să evite spaţiile lipsite de personalitate, proprietarul a luat decizia de a remodela livingul. Mai exact, l-a transformat în spaţiu de depozitare, după ce l-a prevăzut cu rafturi din lemn. Bucătăria, deşi nu dispune de mult spaţiu, este dotată cu toate cele necesare unui trai modern. Lângă fereastră a fost amplasată o măsuţă ideală pentru servirea mesei sau, mai degrabă, a cafelei. Diningul este situat în continuarea livingului, având spaţiul delimitat de stâlpi de susţinere îmbrăcaţi în lemn.

Dormitorul, ferit de priviri indiscrete

Dacă livingul constituie punctul de atracţie al apartamentului mansardat, dormitorul este foarte intim. Amenajat simplu, însă cu foarte mult bun gust, acesta emană un aer cald. Mobilierul a fost executat la comandă. Şi în această încăpere se întâlnesc stâlpi de susţinere îmbrăcaţi în lemn, care încadrează patul dublu. Televizorul a fost amplasat sus, pe un perete, pentru a nu ocupa spaţiu. Dormitorul pare mult mai mare datorită uşilor dresingului, care au fost placate cu oglinzi.
Din dormitor se face trecerea în baie. Deşi pare mic, spaţiul acesteia a permis montarea unui jacuzzi şi a unei cabine de duş. Duşurile şi robinetele au fost comandate în Germania, iar restul pieselor, la magazinul Ambient.
Ceea ce atrage atenţia este placarea cu parchet a băii şi a bucătăriei, zone care de obicei sunt acoperite cu gresie şi faianţă. „Mai mult lemn, pentru a crea sentimentul de… acasă. Ca atare, am optat pentru acest tip de finisaj nu doar în baie şi bucătărie, ci şi pe balcon. Am decis să apelez la teck pentru că rezistă la un grad ridicat de umiditate. Nu mai ştiu cât a costat toată amenajarea casei, însă am realizat că pentru calitate trebuie să plăteşti“.
Deşi a investit foarte mult în această locuinţă şi a petrecut mult timp pe şantier, încercând să-şi creeze apartamentul mult visat, proprietarul spune că ar fi dispus să o ia de la capăt şi să construiască o casă într-un cartier rezidenţial. Dar, până atunci, se bucură de priveliştea deosebită de la înălţimea mansardei, de un apartament situat în centrul oraşului şi de o locuinţă modernă şi foarte primitoare. Pentru că a avut curajul să-şi îndeplinească visul de a locui la mansardă şi a investit într-un apartament foarte vechi, la un pas să se prăbuşească, tânărul a dat o lecţie tuturor celor care nu cred că vechiul se poate transforma în nou. Astfel, podul unei clădiri vechi, condamnate la demolare, a fost salvat şi transformat într-o locuinţă modernă.

Anca GHIORGHIU
Material preluat din revista Domus

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS