31.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPăstraţi vinul în cele mai bune condiţii

Păstraţi vinul în cele mai bune condiţii

Pe măsură ce popularitatea vinului creşte, din ce în ce mai multe persoane se transformă în colecţionari amatori. Este foarte important ca aceştia să ştie cum să păstreze licoarea lui Bachus în cele mai bune condiţii.

Când vine vorba despre depozitarea vinului, prima imagine care ne vine în minte este cea a unei pivniţe sau a unei crame. Deşi sunt modalităţi perfecte de a păstra vinul, astfel de locuri nu sunt la îndemâna oricui. Pe de altă parte, când colecţia dumneavoastră de vinuri devine din ce în ce mai „consistentă“, este bine să ţineţi seama de câteva sfaturi, care vor contribui la menţinerea calităţii, culorii şi aromei vinului, chiar dacă nu aveţi o cramă sau o pivniţă. Primul aspect pe care trebuie să îl luaţi în calcul este felul de vin pe care îl depozitaţi. Vinul spumant, de exemplu, este cel mai predispus să-şi schimbe calităţile dacă este păstrat într-un loc unde bate soarele sau unde este foarte multă lumină. Nu este nici o problemă dacă ţineţi o sticlă de vin spumant la lumină, atâta timp cât aceasta este nedesfăcută. Dacă intenţionaţi să vă delectaţi cu el câteva zile după ce l-aţi deschis, atunci mai bine păstraţi-l în frigider. Ţineţi cont şi de faptul că vinul alb, fie el spumant sau nu, este şi mai predispus să-şi schimbe atributele sub influenţa luminii sau a căldurii soarelui. Prin urmare, orice varietate de vin alb trebuie ţinută fie într-un dulap închis şi răcoros, fie în frigider.

 

Temperatura de păstrare

 

Vinurile proaspete nu trebuie servite reci, la o temperatură cu mult diferită de cea a mediului ambient, întrucât acest factor ar putea afecta aroma băuturii. Temperatura ideală pentru păstrarea soiurilor de vin alb şi spumant este între 6 şi 8 grade Celsius. Dacă păstraţi vin roşu, în special Merlot sau Zinfandel, în frigider, înainte de a-l servi este bine să îl lăsaţi să se „odihnească“ timp de o zi, la temperatura camerei. Probabil ştiţi că vinurile roşii nu trebuie servite reci, pentru a-şi menţine aroma.

În cazul în care depozitaţi sticlele de vin în rafturi speciale, ordinea este următoarea: vinurile spumante se aşază pe raftul cel mai de jos, apoi sticlele cu vin alb şi în cele din urmă vinul roşu, deasupra celui alb. Fizica explică aceast lucru: căldura se ridică, prin urmare orice sortiment de vin are nevoie de o temperatură scăzută pentru a-şi păstra calităţile mai mult timp.

 

Depozitarea vinului în dulapuri

 

Dacă optaţi pentru depozitarea vinului într-un dulap, este foarte important ca acesta să fie aerisit suficient, căci altfel se va forma mucegai în vinuri, în special în cele roşii. Aveţi grijă atunci când ţineţi băutura în dulapuri fabricate din lemn vechi, întrucât într-un astfel de mediu dopul sticlei poate putrezi. Indiferent de tipul de dulap pe care îl aveţi la dispoziţie, este foarte important să îl curăţaţi bine înainte de a depozita vinul şi să vă asiguraţi că nu miroase a închis şi că nu prezintă semne de putrezire.

În general, pasionaţii de vinuri spun că sticlele ce conţin minunata licoare trebuie păstrate în poziţie orizontală, nu verticală. Explicaţia ar fi că vinul rămâne în contact cu dopul şi aerul nu pătrunde în interior şi nu modifică proprietăţile băuturii.

Un aspect deosebit de important este ca vinul să nu fie depozitat împreună cu alte alimente ce pot fermenta. Fructele, legumele verzi şi brânzeturile au tendinţa de a putrezi atunci când sunt aşezate lângă vinuri, iar mucegaiul afectează calitatea vinului, pătrunzând în băutură prin dop.

 

Alte sisteme de păstrare a vinului

 

Păstrarea şi depozitarea vinurilor reprezintă una dintre cele mai mari probleme pentru împătimiţii şi iubitorii de vinuri. Foarte multe persoane din această categorie investesc bani şi îşi construiesc acasă adevărate vinoteci, unde îşi ţin ascunse de ochii lumii „comorile“, alţii le ţin pur şi simplu în cămară sau în vitrină. În lipsa unor spaţii special amenajate pentru păstrare, iubitorii vinurilor au posibilitatea de a folosi vitrine speciale.

Depozitarea corectă este un element esenţial pentru ca vinurile să-şi păstreze calităţile. Căldura este cel mai mare inamic al vinului, temperaturile ce depăşesc 10-15 grade Celsius accelerând procesul de îmbătrânire, rezultând astfel o maturare „nesănătoasă“.

De asemenea, alternanţa temperaturilor reprezintă un pericol, modificările bruşte de temperatură producând schimbări de presiune în sticlă, forţând dopul şi permiţând pătrunderea aerului. Lumina soarelui sau cea artificială (mai ales cea fluorescentă) are un efect dăunător asupra vinurilor, iar dopul de plută al sticlelor trebuie verificat cu regularitate pentru a nu se usca, fapt ce ar favoriza pătrunderea aerului şi alterarea aromei băuturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU