27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFiluţa Bogdan, o doamnă a muzicii populare gorjene

Filuţa Bogdan, o doamnă a muzicii populare gorjene

I se părea firesc să cânte, dar nefiresc să-şi expună talentul în faţa publicului, până într-o zi, când şi-a învins timiditatea. Iubitorii muzicii populare au câştigat astfel o solistă de seamă.

 

Era o fetiţă timidă, cu o voce frumoasă, dar abia perceptibilă, care provenea din Gorj, dintr-o zonă în care „chiar şi pietrele şi apa cântă“, după cum mărturisea solista de astăzi a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“. „Îmi plăcea poezia, literatura. Clasicii francezi nu îmi erau străini, chiar dacă eram doar în clasa a VIII-a. Recitam, dansam, jucam în piese de teatru, numai că atunci când era vorba să urc pe scenă eram foarte timidă. Nu am visat niciodată că voi fi solistă. Toată lumea cânta de drag în Gorjul natal. Se pare însă că nu eu aveam să aleg cântecul, ci el pe mine“, a povestit Filuţa Bogdan.

Drumul spre scenă

 

Destinul a vrut altceva pentru solista de astăzi a Ansamblului „Maria Tănase“. Anii au trecut, iar micuţa de odinioară s-a transformat într-o adolescentă. A venit la Craiova să urmeze cursurile Liceului de Chimie de aici. „Se organizau la acea vreme concursuri între licee. Directoarea Ana Maria Crişan, care era din Gorj ca şi mine, auzind că provin din aceeaşi zonă şi având nevoie de un elev la competiţia de muzică populară, mi-a spus: «Tu trebuie să cânţi!». Am refuzat cu jumătate de gură. Prima melodie am cântat-o plângând, a doua cu capul sus. Apoi mă chema deseori la cancelarie pentru a cânta împreună. Îi plăcea «Lie Ciocârlie» şi pentru a-mi învinge timiditatea îmi repeta deseori: «Eşti cea mai bună, cea mai frumoasă». Şi a reuşit“, a mai spus Filuţa Bogdan. Şi aşa a şi fost, căci tânăra s-a înscris, curând după aceea, la cursurile Şcolii Populare de Artă, unde a învăţat tainele cântului popular. În 1980 a debutat oficial la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului „Maria Tănase“. A reuşit să cucerească publicul şi specialiştii, „în primul rând, datorită repertoriului inedit. „Având înclinaţie spre creaţie, am început să fac culegeri. Am fost aleasă ca rezervă. Din cei cinci reprezentanţi ai Doljului, am obţinut locul III. Am cântat dumnezeieşte. Am fost remarcată de Marioara Murărescu şi de Eugenia Florea, de la Radio Bucureşti, care ulterior m-a chemat la înregistrări. Acestea au fost trecute în arhiva muzicală, cartex“, şi-a amintit cu plăcere despre începuturile carierei Filuţa Bogdan. Au început să curgă filmările, la fel şi spectacolele, colaborările cu ansambluri din ţară, cu dirijori de renume, precum Dumitru Botezatu, Paraschiv Oprea, Marin Ghiocel, Florian Economu. Timiditatea a fost învinsă, iar succesul a fost gustat din plin. Pe acest drum al succesului, un popas a fost făcut la Ansamblul „Maria Tănase“. Astăzi, Filuţa Bogdan este după ani şi ani solista ansamblului condus de maestrul Nicu Creţu. Înregistrările, albumele au presărat acest drum. Majoritatea acestora au fost înregistrate împreună cu soţul solistei, Ilie Bogdan, cântăreţ de muzică populară, originar din zona Doljului. „Am înregistrat zece albume împreună. Am încercat să îmbinăm muzica Doljului cu cea a Gorjului“, a precizat artista. Şi se pare că au reuşit cu succes, dat fiind faptul că lumea le iubeşte muzica şi îi admiră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU