22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNicolae Paul Mihail, o viaţă dedicată artei

Nicolae Paul Mihail, o viaţă dedicată artei

Scenarist, prozator, epigramist, Nicolae Paul Mihail este cel care, alături de Eugen Barbu, a dat viaţă personajului Mărgelatu din legendarul serial, dar şi cel care a încântat cu schiţele sale umoristice.

De numele lui Nicolae Paul Mihail se leagă existenţa a 29 de scenarii de film, printre care „Haiducii“, serialul „Urmărirea“, „Un august în flăcări“, opt filme de lungmetraj cu personajul principal Mărgelatu, dar şi numeroase cărţi pentru copii, nuvele satirico-umoristice. Povestea sa începe cu ani în urmă, pe vremea când era doar un copil.

„Încă de când eram copii, eu şi cu sora mea eram la concurenţă. Eu scoteam «Universul copiilor», iar sora mea, «Dimineaţa copiilor», două publicaţii copilăreşti, care au rămas undeva în memorie“, îşi aminteşte cu plăcere Nicolae Paul Mihail. Şi totuşi, conştientizarea talentului a venit ceva mai târziu.

„Mi-am dat seama de talentul pe care-l am abia în ultimii ani de liceu, când am scris nişte poveşti. Urma să facem chiar şi o revistă, dar până să o finalizăm a venit războiul. Am plecat în armată şi s-a dus povestea. În armată am stat mai mult de 11 ani, am fost ofiţer de jandarmi. Nu am avut timp să scriu mare lucru. Nu puteai să te ocupi de scris. Şi totuşi s-au adunat nişte maldăre de hârtii, care, după ce am ieşit din armată, s-au concretizat în patru volume“, mărturiseşte scenaristul, prozatorul şi epigramistul oltean, căci Nicolae Paul Mihail este originar din Caracal.

 

Între nuvela umoristică şi scenariul de film

 

Anii au curs, lucrările şi ele, fie că a fost vorba de nuvele satirico-umoristice, fie de epigrame. În tot acest proces al creaţiei, scrisul s-a împletit cu arta cinematografică. Nicolae Paul Mihail aduce cinematografiei autohtone seriale memorabile, filme de lungmetraj de un real succes.

Dintre operele vrednice de menţionat fac parte cunoscutele scenarii pentru serialul „Haiducii“, în colaborare cu Mihai Opriş. „Pe atunci, Corifeu era Eugen Barbu. O parte din serialul «Haiducii» s-a turnat chiar, în Sinaia (locul în care astăzi s-a retras scenaristul şi prozatorul oltean – n.r.)“, a povestit Nicolae Paul Mihail.

După acest serial, s-a deschis un culoar pe care a mers mai departe. În 1970, la invitaţia Organizaţiei de Tineret, a scris un serial de şapte episoade, „Urmărirea“. A urmat serialul „Un august în flăcări“ (1973), 13 episoade, în regia lui Radu Gabrea. Dar cea mai fructuoasă colaborare rămâne cea cu Eugen Barbu, din care s-au născut 20 de filme. Au urmat alte 19 scenarii cu „Haiducii“, pe care nu le-au realizat, pentru că Partidul a zis: „Gata, ajunge!“. Cei doi se cunoscuseră în armată şi de atunci au rămas prieteni buni. „A stat la mine o vreme. Pe urmă şi-a găsit el nişte dudui şi şi-a închiriat o cameră. În 1943, s-au regăsit şi până în 1993, când a încetat din viaţă Eugen Barbu, au rămas apropiaţi.

Talentul şi dragostea lui Nicolae Paul Mihail puse în slujba artei, în general, şi a filmului au îmbogăţit peisajul autohton cu opere interesante, personaje memorabile. Şi chiar dacă astăzi se află la o vârstă înaintată, Nicolae Paul Mihai continuă munca fără de care nu poate trăi, alte nuvele umoristice se nasc, alte romane, spre deliciul celor care iubesc arta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS