16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinScenarii pentru sfârşitul lumii

Scenarii pentru sfârşitul lumii

Când va fi sfârşitul lumii? Şi din cauza cui sau a cărui lucru? Aceste întrebări îi frământă pe mulţi, iar scenariile despre sfârşitul lumii sunt numeroase şi fanteziste.

Sfârşitul lumii este una dintre cele mai dezbătute teme şi pe seama căreia s-au făcut numeroase pariuri ori au curs râuri de cerneală cu teorii din ce în ce mai fanteziste, precum cele vehiculate în peliculele „Legenda vie“ sau „După 28 de săptămâni“, ca să cităm doar două dintre cele mai recente filme pe această temă. Site-ul www.greendaily.com a abordat recent cele cinci ipoteze mai mult sau mai puţin plauzibile din cauza cărora civilizaţia noastră ar putea dispărea într-un viitor apropiat. Graţie „dezastrometrului“ – termometru pentru dezastre -, persoanele interesate pot verifica şansele ca fiecare dintre catastrofele prevăzute să poată deveni realitate.

 

Clima – un posibil pericol

 

Un prim scenariu este cel în care maşinăriile, inteligenţa artificială la care oamenii de ştiinţă lucrează cu pasiune, pun stăpânire pe oameni, alienându-i. Potrivit „dezastrometrului“, şansele ca această terorie să fie pusă în practică sunt de 1 la 10. Altă ipoteză vehiculată de sursa menţionată este ca un meteorit să cadă pe Terra, expediind într-o clipă fiinţa umană alături de dinozauri pe lista speciilor dispărute. Probabilitatea ca această ipoteză să se adeverească este de 4 la 10. Nu trebuie omis nici riscul pandemiei, al cărui nivel de alarmă este 5 la 10.

Probabil nu gripa aviară ne va distruge specia, însă pe viitor există pericolul răspândirii rapide a unui nou virus, care va ucide milioane de oameni într-un interval de timp foarte scurt. Din fericire, în acest caz, preîntâmpinarea pericolului este posibilă, pentru că guvernele încurajează cercetările pentru a combate ameninţările deja existente. Pe scala „dezastrometrului“, probabilitatea ca existenţa noastră să fie compromisă din cauza aşa-numitului Peak Oil, sau „culminarea petrolului“, altfel spus momentul în care cererea de petrol va depăşi oferta, este estimată cu 6 la 10. Dacă nimeni nu va face nimic pentru a schimba această situaţie, lipsa de petrol şi creşterea necontrolată a preţului pe baril ar putea duce la conflicte şi la colapsul societăţii industriale.

Însă ceea ce, potrivit termometrului de dezastre, ne va duce într-un punct de unde nu există întoarcere va fi schimbarea climaterică, aceasta ridicând dezastrometrul la cota 8 la 10.

Planeta noastră se supraîncălzeşte şi, din câte se pare, societatea noastră nu face ce poate şi că ar trebui pentru a evita „schimbările cu adevărat periculoase“, cum le numeşte Stephen Schneider, climatolog la Stanford University.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU