Sfaturile bunicii în ale bucătăriei au fost întotdeauna binevenite. De multe ori, experienţa sa v-a ajutat să scăpaţi din cele mai dificile situaţii. Pentru că tot e vremea dulceţurilor şi conservării diverselor legume, zarzavaturi sau fructe, ar fi bine să mai aruncăm un ochi în caietul cu reţete, în care şi-a notat unele secrete din ale bucătăriei.
Pentru ca dulceţurile preparate în casă să nu facă mucegai…
– Legaţi borcanele cu celofan cât timp dulceaţa este foarte fierbinte.
– Ungeţi dulceaţa rece, aşezată în borcane, cu o pană de gâscă înmuiată în ţuică.
– Înmuiaţi şi celofanul în ţuică, înainte de a-l lega pe gura borcanului.
– Turnaţi o peliculă de parafină lichidă peste dulceaţă, pentru a o izola de contactul cu aerul.
– Borcanele cu dulceaţă trebuie depozitate într-un loc uscat, ferit de lumină.
Nu uitaţi şi de verdeţuri, căci cine ştie cât le veţi mai găsi pe piaţă, dat fiind faptul că vremea s-a stricat.
– Cel mai bun mijloc de a păstra verdeţurile aromate (pătrunjel, tarhon, mărar etc.) este să le puneţi într-un borcan cu capac filetat. Curăţaţi-le înainte şi tăiaţi-le codiţele, fără a le spăla. Băgate în frigider, rezistă câteva zile.
– Nu păstraţi niciodată verdeţurile în pungi de plastic. Putrezesc repede.
– Tocaţi verdeaţa şi puneţi-o cu puţină apă în forma pentru cuburi de gheaţă. Le veţi avea la îndemână, sub formă de pătrăţele colorate, bune de folosit pe loc, la supe şi în mâncăruri.
– Tarhonul verde se conservă aşezându-l între straturi de sare grunjoasă. Înainte de folosire, spălaţi-l cu apă rece.
– Cea mai bună metodă de a mărunţi ierburile aromate este tăiatul cu foarfeca. Puneţi mărarul sau pătrunjelul într-un pahar şi tăiaţi-le cât de mărunt doriţi.