14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStarurile dau scandalul pe cauze nobile

Starurile dau scandalul pe cauze nobile


S-au dus vremurile când celebrităţile ieşeau în evidenţă prin excese de tot felul. Acum ne aflăm într-o eră în care toate acţiunile şi activităţile vedetelor sunt cât se poate de corecte din punct de vedere moral şi social.

Cele mai multe staruri s-au transformat aproape peste noapte în ambasadorii unor cauze în care cred mai mult sau mai puţin, începând cu problema mediului şi terminând cu conflictul din Darfur. Numai că, nu au renunţat cu totul la luxul „impus“ de statutul de vedetă.
Cea mai recentă manifestare a solidarităţii cu problemele cu care se confruntă omenirea a avut loc chiar în timpul Festivalului de Film de la Cannes, când starurile care au păşit pe covorul roşu au fost mai sobre ca niciodată, sădind pentru un moment panică în rândul paparazzilor, care s-au temut că de acum încolo nu vor mai exista „băieţi răi“ în Cetatea Filmului.
La începutul festivalului, un Leonardo DiCaprio aproape pios a prezentat în premieră noul documentar pe care l-a realizat, „The 11th Hour“ (Al unsprezecelea ceas – n.r.), un apel de a salva lumea de încălzirea globală. Puţin mai târziu, în cadrul unei conferinţe de presă, DiCaprio a apărut înconjurat de experţii în probleme de mediu cărora le-a luat interviuri pentru documentarul său şi a pledat pentru protejarea planetei, povestind cu înfocare despre maşina sa hibrid-ecologică, despre faptul că el reciclează materialele în mod obişnuit şi despre panourile solare pe care şi le-a montat pe acoperişul vilei sale din California.
Însă, starul din „Titanic“ aproape că şi-a pierdut cumpătul când un ziarist l-a întrebat dacă este adevărat că a venit în Franţa la bordul unui avion super-jet: „Nu, de fapt, am trecut Oceanul Atlantic cu trenul“, a răspuns el iritat, după care a încercat să o dreagă: „Încerc să merg pe cât posibil cu mijloace de transport comerciale“.   
Angelina Jolie şi Brad Pitt, care formează cuplul de aur al Hollywoodului, au venit un pic mai târziu la Cannes şi, cu nişte figuri foarte serioase şi foarte încruntate, au încercat să atragă atenţia asupra problemelor grave cu care se confruntă omenirea. Şi asta chiar înainte de premiera peliculei „A Mighty Heart“, care prezintă povestea văduvei reporterului Daniel Pearl, decapitat de extremiştii islamişti.  
Pitt a declarat presei că relaţia sa cu Angelina Jolie, ambasador al păcii pentru Naţiunile Unite, l-a determinat să se implice în proiecte „mai profunde“. „De când am devenit tată am început să reflectez mai mult pentru că mi-am dat seama că ei, copiii, vor primi moştenire această lume. Consider că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a face lumea mai bună“, a spus Brad Pitt.
În aceeaşi săptămână, alături de colegii săi din pelicula „Ocean’s Thirteen“, George Clooney, Matt Damon şi Don Cheadle, actorul a organizat o strângere de fonduri în beneficiul Sudanului, răvăşit de conflictul din Darfur. În urma acestui eveniment caritabil, cei patru au reuşit să strângă impresionanta sumă de 9,2 milioane de dolari. „A fost o ocazie excelentă să strângem nişte bani pentru o cauză în care credem şi pe care o considerăm importantă“, a declarat George Clooney presei. „Conflictul care a izbucnit în Darfur se va rezolva doar în momentul în care întreaga lume va fi suficient de revoltată încât să reacţioneze“, a adăugat actorul, ale cărui cuvinte au fost completate de Matt Damon: „În prezent, acolo se duc lupte pe viaţă şi pe moarte. Aşa ceva nu este un lucru uşor de acceptat“.
Sharon Stone se numără şi ea printre vedetele dedicate unor cauze nobile, actriţa reuşind să strângă şapte milioane de dolari în timpul galei amfAR. La licitaţia organizată în cadrul acestui eveniment a participat şi George Clooney, care a pus la bătaie un week-end pe un iaht de lux. Ofertă a fost adjudecată pentru 375.000 de dolari, sumă ce a inclus şi un sărut cu fermecătorul actor.
Promovarea politică şi susţinerea cauzelor umanitare se practică de mult timp în show-bizz, atât la Hollywood, cât şi în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Acesta a fost organizat în anul 1940 ca o replică la Festivalul de la Veneţia, sprijinit pe atunci de fascişti, după cum povesteşte Loic Artiaga, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici în domeniul cinematografiei. „Dacă este să privim cu un ochi critic, putem spune că pentru actori aceste cauze umanitare reprezintă o asigurare a dezvoltării şi menţinerii carierei lor“, a adăugat Artiaga.
Cu toate acestea, Henry-Jean Servat, redactor la revista Paris Match şi, în acelaşi timp, unul dintre veteranii presei mondene din Franţa, spune că este convins de sinceritatea şi altruismul lui Jolie, Pitt, Clooney şi al altor colegi de breaslă ai acestora. Pierre Rissient, un important producător şi critic de film francez, a adăugat că în prezent tabloidele preferă de multe ori să lase deoparte scandalurile în care sunt implicate vedetele şi să scrie mai mult despre „aura de sfânt“ a celebrităţilor: „Parcă se pierde puţin din simţul aventurii“. Părerea lui Rissient a fost confirmată şi de criticul american de film Kirk Honeycutt, care a spus zâmbind că ar fi păcat dacă show-bizz-ul ar rămâne fără „personajele negative“: „Sper că băieţii răi nu vor dispărea din peisaj, pentru că ne-ar lua pâinea de la gură“, a glumit Honeycutt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS