22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPatru pasi pentru decorarea mesei

Patru pasi pentru decorarea mesei

Pentru ca spatiul in care se serveste cina „a migrat“ din zona bucatariei catre zona de zi, aranjarea mesei trebuie gândita in asa fel incât sa se incadreze perfect in ambianta.


Fata de masa, vesela, florile, tacâmurile devin nu numai un „inventar“ de ordin utilitar, ci si elemente importante in scenografia interiorului. Site-ul ele.ro ne da câteva sfaturi practice pentru a realiza o aranjare a mesei in functie de ocazie sau de invitati, pentru o integrare perfecta in decorul locuintei.


Fata de masa – piesa centrala a decorului


Dimensiuni, culori, imprimeuri, forme – buna alegere a acestor caracteristici va contribui la trasarea temei de baza a decorului. Daca este vorba despre o masa obisnuita, de zi cu zi, in familie sau alaturi de prieteni apropiati, nu este cazul sa apelati la un decor prea pretentios. O fata de masa de mici dimensiuni, cât sa acopere conturul mesei, va fi suficienta. Pentru a obtine un look interesant, mizati pe forta de sugestie a imprimeurilor si a cromaticii vesele, puternice: carouri, dungi fine, borduri decorative. De asemenea, in functie de culorile adoptate in privinta vopsitoriei sau a mobilierului – in ton sau in contrast cu ele – puteti experimenta nuantele indraznete, care-si fac loc din ce in ce mai mult in spatiul casnic: portocaliu, vernil, cobalt, indigo.


Daca servirea mesei se plaseaza intr-un context mai pretentios – sarbatoriri, primirea unor oaspeti – este bine sa incercati o scenografie „old fashion way“: fata de masa mai lunga, eventual prinsa din loc in loc cu bride (pentru un aspect rafinat, dar si pentru a nu incurca musafirii), sau chiar doua fete de masa suprapuse, de dimensiuni si forme diferite.


Pentru ocazii speciale, alegeti texturile uni, eventual punctate de servetele – suport pentru farfurii si tacâmuri in culori mai tari (rosu, auriu). Bumbacul – potrivit meselor mai putin distinse – poate fi inlocuit cu matase sau in.


Servetelele – un detaliu de atmosfera


Elemente adesea neglijate in servirea meselor cotidiane, servetelele devin „personaje“ importante atunci când masa presupune o ocazie speciala. Rolul lor functional este completat de unul estetic, pentru ca ele vor puncta decorul mesei si vor pune in evidenta fata de masa si vesela. Incercati combinarea a doua servetele, pliate impreuna, de dimensiuni si culori diferite, dar asortate (un servetel alb si unul ecosez, spre exemplu). Ornati servetelul cu un element decorativ tematic: o floare uscata, un spic de grâu etc. Variati pe cât posibil tipurile de legaturi: panglici din matase sau catifea, lameuri, inele din sticla colorata, vegetale prinse pe un fir de metal. De asemenea, incercati o pliere imaginativa: in evantai, in forma de frunza, pe rotund etc.


Florile – aer de sarbatoare


Naturale sau uscate – in functie de sezon, preferinte si disponibilitati financiare – florile nu pot lipsi din decorul mesei, sarbatoresti sau nu. Daca preferati un aranjament floral unei singure flori asezate in preajma fiecarui invitat, acesta va trebui amplasat in centrul mesei, pentru a fi vazut din toate unghiurile. Buchetul sau aranjamentul nu trebuie sa fie prea inalt, pentru a nu stânjeni comunicarea vizuala; recomandat este ca vasul impreuna cu buchetul sa nu depaseasca 30 cm. Pentru a evita aceste probleme, puteti aranja, intr-un bol de sticla transparent nu foarte inalt, doar corolele florilor ce vor pluti la suprafata apei.


Alt aspect important este acomodarea cromatica. Puteti realiza un dialog de nuante intre flori si vesela ori fata de masa sau un acord subtil intre culorile de ansamblu ale incaperii si buchetul ales. Pentru o masa prea colorata, un aranjament intr-o singura nuanta va fi cel mai potrivit. Evitati, de asemenea, florile cu un parfum prea pronuntat; buchetul trebuie sa fie agreabil vizual si sa nu-si amestece aroma cu cea a mâncarurilor.


Lumânarile – pentru un decor feeric


Efectele de lumina fac parte din decorul mesei si pot transforma radical atmosfera. Fie ca alegeti un candelabru cu lumânari lungi – pozitionat catre centrul mesei – lumânari mici asezate in fata fiecarui invitat sau lumânari plutitoare, acestea vor completa de minune o masa de sarbatoare sau o cina in familie.


Mai multe posibilitati de dispunere pot fi folosite: in centrul mesei (dintr-un capat in altul) sau grupate câte trei ori patru, amplasate in fata fiecarui conviv. Pentru o masa formala alegeti lumânari albe, cilindrice si noi; la o cina intre prieteni folositi lumânari colorate, de forme variate, vesele. Se va tine cont insa ca nuantele adoptate sa fie in ton cu restul decoratiunilor de masa.


Lumânarile trebuie aprinse inainte ca invitatii sa ia loc la masa si este de preferat ca ele sa fie destul de inalte sau suficient de mici pentru a nu se afla la nivelul privirii. Nu folositi lumânari parfumate, caci este posibil ca mirosurile acestora sa nu se potriveasca cu aroma mâncarurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS