13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Mii de kilometri de piatra


Este considerat drept o „minune“ a lumii medievale, desi nu face parte din lista clasica a celor Sapte Minuni intocmita de greci, pentru ca acestia nu auzisera de existenta sa. „Minunea“ este Marele Zid Chinezesc: o structura impresionanta, marturie a istoriei mai multor dinastii.


Sectiunile Marelui Zid au fost construite cu un singur scop – impiedicarea posibililor invadatori sa ajunga in inima imperiului. Prima sectiune a fost ridicata in anul 208 inainte de Hristos, in timpul dinastiei Qin, cu scopul de a proteja un grup de teritorii. Zidul a fost realizat din pamânt tasat, având mai multe turnuri de veghe. Insa aceasta sectiune nu face parte din Marele Zid pe care il stim astazi. Ea a fost deteriorata, de-a lungul timpului, transformându-se intr-o movila care ajunge aproape de granita cu Coreea de Nord.


O portiune mai mare a zidului a fost construita in câteva stadii, de diversi lideri din dinastiile Han si Sui, precum si din perioada Regatului Ten. Aceste perioade au acoperit primii 1.200 de ani dupa Hristos.


Noile sectiuni au fost realizate in aceeasi maniera, din pamânt tasat, zidurile având turnuri de veghe care ofereau siguranta unui sistem de aparare excelent oraselor si satelor de la granita.


Structura pe care o cunoastem astazi ca Marele Zid Chinezesc a fost construita aproape in intregime in timpul dinastiei Ming (1368-1640). Perioada de constructie a fost 1560-1640, când tehnicile implicate presupuneau folosirea lutului, a caramizilor si a pietrelor, pentru fortificarea structurii. Rezultatul este reprezentat de o constructie serpuitoare, de cinci metri inaltime si un metru grosime, care strabate munti si vai de-a lungul a 7.300 de kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS