18.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDiffenbachia, planta care

Diffenbachia, planta care

Diffenbachia este o planta decorativa foarte frumoasa, care creeaza o oaza de verdeata intr-o locuinta. Prin frunzele sale verzi, lucioase, oval-alungite si ascutite, usor gofrate, cu pete mari sau mai mici, de culoare alb-crem, asezate pe o tulpina groasa, carnoasa, diffenbachia incânta orice persoana.


Exista si câteva specii de diffenbachia care se prezinta ca o tufa. Planta are nevoie de o atmosfera calda si umeda (umiditate ridicata a aerului), temperatura optima pe toata perioada anului fiind 20-25 de grade Celsius, cu exceptia iernii când trebuie sa fie plasata in locuri luminoase cu temperaturi mai mari de 15 grade si aerisire moderata.


Diffenbachia este o planta iubitoare de apa, mai ales de umiditate atmosferica. Planta se uda regulat, intre doua udari se lasa pamântul sa se usuce usor la suprafata. Nu se mentine solul permanent umed in exces. Vara se uda mai des (uneori si de 2 ori pe zi, daca vasul e mic si e foarte cald si lumina multa in incapere). Iarna, udatul se face mai rar. Pentru a nu se usca vârfurile frunzelor, acestea trebuie pulverizate cu apa (la 1-7 zile o data, in functie de caldura din incapere).


Pe parcursul intregului an, dar in mod special vara, pentru a se pastra umiditatea atmosferica necesara, pe frunzele plantei se pulverizeaza apa. Totodata, frunzele se vor sterge de praf cu un burete umed. Daca udarea a fost in exces, frunzele plantei se ingalbenesc.


Intretinere si inmultire


Vara, diffenbachia necesita lumina multa, fara soare direct. Daca nu are lumina necesara, diffenbachia se intoarce spre sursa de lumina, iar coloritul frunzelor se estompeaza.


Substratul pentru diffenbachia trebuie sa fie fibros, humos, foarte poros, reavan permanent, bine drenat, un amestec de pamânt de frunze in mai mare proportie si mranita, nisip, turba, pamânt de gradina. Daca solul este bun, planta nu are neaparat nevoie de ingrasaminte.


Primavara si vara, pentru a avea substantele nutritive necesare dezvoltarii plantei, solul trebuie fertilizat de doua ori/luna.


Transplantarea plantei se face in fiecare an, primavara, in perioada martie–aprilie, iar atunci când se doreste revigorarea plantei, pentru ca tulpina in timp devine golasa, fara frunze si nu mai este aspectuoasa, tulpina se va taia la lungimea dorita si vor aparea lastari noi.


Diffenbachia se inmulteste prin butasi de vârf sau din tronsoane de tulpina (fragmente de tulpina) de 10-15 cm, tinute câteva zile in apa pentru a dezvolta radacini, dupa care se pun intr-un amestec de turba si nisip, iar dupa ce acestia dau lastari, se inradacineaza direct in substratul specific.


Diffenbachia tip tufa se inmulteste prin despartire de lastari care sa contina si radacini.


Posesorii de diffenbachia trebuie sa stie ca oricare din partile plantei, precum si sucul acesteia sunt foarte otravitoare, putând provoca in caz de atingere a buzelor, a limbii mâncarime si arsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS