9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Inghetata, un deliciu inca de pe vremea imparatului Nero


Nimic nu ne face sa ne gândim mai mult la zilele fierbinti de vara decât cornetele si cupele colorate desenate pe camioanele de inghetata. Dar in primele zile ale istoriei inghetatei nu existau camioane. De fapt, nici roti nu se gaseau chiar pe toate drumurile.


Prima atestare a unui produs alimentar facut din lapte inghetat este din secolul al IV-lea inainte de Hristos. Dovezi mai clare in ceea ce priveste amestecul de fructe si gheata, intr-un vas special, s-au gasit in primul secol dupa Hristos, in Roma lui Nero. Cu toate acestea, cea mai solida dovada a existentei inghetatei dateaza din secolul al VII-lea, in China, sub forma unei retete detaliate pentru un produs din lapte si gheata, preferat de regele Tang.


Desertul delicios a fost adus din China, cel mai probabil, de catre navigatorii europeni, care imediat au inceput sa prelucreze reteta creând serbet, iaurt inghetat si alte sortimente asemanatoare.


Desi unii americani cred ca inghetata este o inventie extravaganta a secolului al XIX-lea, de fapt ea a fost servita pentru prima oara pe noul continent in anii 1700, de oameni de seama ca George Washington si Thomas Jefferson.


Prima gelaterie din America s-a deschis in New York City, in 1776. Bineinteles, in acea perioada nu se foloseau procedeele aplicate in zilele noastre. Abia in 1846, Nancy Johnson a creat primul congelator cu mecanism de transmisie prin manivela – utilizat destul de frecvent si in prezent. Prin invârtirea manivelei, congelatorul permitea agitarea unui recipient cu inghetata intr-un amestec de sare si gheata, pâna când produsul ingheta. Johnson nu a patentat insa „inventia“ sa, dar, doi ani mai târziu, William Young a decis sa faca acest lucru, botezând masinaria cu numele creatoarei.


In 1851, Jacob Fussel, din Baltimore, a construit prima fabrica de inghetata, la scara larga, iar in 1897, Alfred L. Cralled a patentat cupa de inghetata – acea ustensila minunata din metal care creeaza sfere aproape perfecte de inghetata ce pot fi imbinate dupa preferintele fiecaruia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS