22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScădere record a producției de energie la CEO

Scădere record a producției de energie la CEO

Scădere record a cererii de energie pe bază de cărbune în ultimele zile. Creșterea temperaturilor și reducerea numărului de mari consumatori a făcut ca la finalul lunii martie, începutul lunii aprilie consumul de energie electrică la nivel național să înregistreze o scădere semnificativă.

S-a ajuns la numai 4.000 de MW. Această scădere drastică este pusă și pe seama ieșirii din sistem a capacităților care produc energie termică și în cogenerare energie electrică. Prin urmare, cererea de energie electrică de pe piață este a fost tot mai mică și în special cea pe bază de cărbune. La peste 30 de grade Celsius este favorizată energia fotovoltaică, iar în locul cărbunelui și gazelor produce Nuclearelectrica sau Hidroelectrica și în funcție de viteza vântului centralele eoliene. Nu este de mirare că la un moment dat pe Piața Zilei Următoare, prețul s-a redus înspre zero lei.

CEO, scădere istorică

Complexul Energetic Oltenia a ajuns de la 3 grupuri energetice cu o medie de 600 – 700 de MW să producă numai 300 de MW. Aceasta este echivalentul producției unui singur grup energetic. Așa se și explică faptul că grupul de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița stă mai mult închis decât produce energie electrică.

De asemenea, produc energie electrică Termocentralele de la Rovinari și Turceni, care au în funcțiune fiecare numai câte un bloc energetic, însă încărcat pe jumătate. Cu zile în care producția este de 300 de MW din care este scăzut consumul intern, vânzările sunt foarte slabe la nivelul CEO.

Nu se știe cum vor fi asigurate în acest ritm salariile celor peste 9.000 de mineri și energeticieni din Oltenia. Bugetul de salarii este unul uriaș la CEO, având în vedere numărul mare de angajați și taxele care trebuie achitate lună de lună către bugetul de stat.

Mai sunt cheltuieli cu producția de cărbune, transport, pază și multe altele. În plus, programul de restructurare a fost temporizat și în loc de 7.000 de salariați. Acum, la Complexul Energetic Oltenia sunt peste 9.000. E adevărat că sunt peste 2.500 de mineri și energeticieni care sunt fie încadrați pe perioadă determinată, fie sunt pensionari.

Citeşte şi: Probleme cu personalul TESA la CEO – vor dispărea peste 100 de posturi de șefi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS