28.2 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPregătiri pentru Festivalul verzei de la Bălești

Pregătiri pentru Festivalul verzei de la Bălești

Au început pregătirile pentru a doua ediție a Festivalului verzei din comuna gorjeană Bălești.

Față de anul trecut, anul acesta sunt în pregătire mai multe manifestări. Astfel, o expoziție de mașini vechi va putea fi vizionată luna viitoare în comuna Bălești. Potrivit primarului din Bălești, Mădălin Ungureanu, expoziția de Dacii vechi va avea loc pe 26 octombrie, la Festivalul verzei, ajuns la cea de-a doua ediție.

Va fi o horă sătească, expoziții de legume, preparate culinare pe bază de varză de Bălești. Nu vor lipsi terasele cu mici și bere și spectacolele de muzică populară. Varza este simbolul comunei Bălești, aflată lângă municipiul Târgu Jiu. De altfel, o bună parte a producției de varză ajunge în piețele din oraș.

40 de producători mai mari

Localitatea Bălești era înainte de 1990 bazinul legumicol al județului Gorj nu numai al municipiului Târgu Jiu. Aici se produceau sute și mii de tone de legume de toate felurile. De altfel, de-a lungul drumului național care traversează comuna erau zeci de sere de legume. Serele au dispărut complet, fiind demolate la puțin timp după ce au fost cumpărate de un om de afaceri din Gorj. Acum din bazinul legumicol Bălești a rămas mai mult o amintire. Apa nu mai curge pe canalul folosit pe vremuri pentru irigații. Fiecare udă cum poate grădinile și suprafețele cultivate.

Mădălin Ungureanu a menționat că în momentul de față mai sunt doar 40 de producători mai mari de varză în comună. Anual producția este de câteva zeci de tone, cu mult sub ce era altă dată. Acum, prin festivalul inițiat la nivelul localității se dorește impulsionarea fermierilor din Bălești, să revină la cultivarea pământului și la valorificarea legumelor.

„Mai avem în jur de 40 de producători de varză. Nu știu dacă e mult sau puțin în zilele noastre. Dar având în vedere ce vremuri trăim, pare acceptabil. Spre să fie și mai bine. O să deschidem în curând în parc industrial și sper ca acolo să avem un procesator de legume fructe și nu doar un depozit pentru câteva zile. Ar însemna un pas mare pentru Bălești, dar și pentru producătorii de fructe și legume din cea mai mare parte a județului”, a menționat Mădălin Ungureanu, primarul din Bălești.

Citește și: Studiu de fezabilitate pentru modernizarea DN 66A, între DN 67D și Barajul Iovanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS