22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Ziua României, sărbătorită la Grădinița Giubega

Dolj: Ziua României, sărbătorită la Grădinița Giubega

Profesorii, copiii și părinții lor au marcat Ziua României printr-un program artistic, o expoziție culinară și de obiecte tradiționale cu titlul „Țara mea-i un colt de rai”. Totul s-a întâmplat la Grădinița cu program normal Giubega.

Programul artistic a fost deschis cu intonarea imnului, urmat de recitarea de poezii patriotice sau descriptive ale costumului popular, în timp ce s-au prezentat lucrările copiilor realizate prin tehnici diverse.

Acest program a fost special prin faptul că părinții s-au unit și au venit în sprijinul școlii și al cadrelor didactice prin organizarea expoziției de obiecte tradiționale. Sunt obiecte cu valoare sentimentală inegalabilă, vechi de sute de ani. Fiecare obiect tradițional are o poveste și spune o parte din istoria neamului nostru. Se găsesc în expoziție covoare țesute, postăvioare, obiecte de bucătărie, fuse, caiere, fiare de călcat, tablouri cusute manual, costume tradiționale vechi.

Expoziție culinară

Programul a continuat cu o expoziție culinară. Toți cei prezenți au degustat mare parte dintre meniuri tradiționale precum sarmale, cozonaci, mămăligă, gogoși, plăcinte cu mere, lipii calde, fasole, zacuscă, toate servite în strachini sau platouri de lemn. Meniurile au fost pregătite de părinți, în suținerea programului artistic dedicat zilei de 1 Decembrie, pentru prezentarea istoricului zonei Giubega și pentru promovarea culturii zonale. Gastronomia zonei poartă amprenetele cotropitorilor. Bucătăria românească, locală şi regională, vorbeşte despre istoria comunităţii, despre cultura seculară şi, de ce nu, despre statornicia şi inteligenţa nativă a oamenilor.

Tradiţiile culinare, născute din bogăţia ogrăzilor şi din roadele fiecărui sezon, sunt duse astăzi mai departe şi sunt prezentate noilor generaţii.

Preșcolarii și părinții au fost premiați pentru toată activitatea derulată în suținerea și pregătirea programului artistic. Grădinița Giubega s-a transformat într-un muzeu al satului românesc, cât și într-o expoziție unde toate lucrările copiilor din ultimele zile au fost prezentate celor prezenți, părinți, bunici, invitați ai comunității locale. Programul s-a încheiat cu o horă mare și cu spectacol de fumigene în culorile tricolorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS