22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNaiadele au „aterizat“ în Parcul Romanescu fără avizul Direcţiei de Cultură Dolj

Naiadele au „aterizat“ în Parcul Romanescu fără avizul Direcţiei de Cultură Dolj

Epopeea despre naiadele care au iscat mari controverse în Craiova, după ce au fost amplasate pe Pârâul Fetii din Parcul Romanescu, continuă.

După anunțul făcut de primarul Craiovei, legat de amplasarea celor patru nimfe, foarte mulţi craioveni au fost sideraţi de decizie. Aceștia au susținut că statuile nu aveau ce să caute într-un parc natural, recunoscut la nivel naţional şi internaţional. Nimeni nu a comentat calitatea lucrărilor sau priceperea artistului Gabriel Rizea, cel care le-a creat, ci mai degrabă alegerea proastă a locului în care au fost montate. Dincolo de critici şi de valul de umor iscate pe internet, mai există o problemă.

Direcția Judeţeană de Cultură Dolj, neluată în seamă

Direcția Judeţeană de Cultură Dolj susţine că primăria nu i-a solicitat niciun aviz legat de amplasarea acestor statui în Parcul Nicolae Romanescu, declarat monument istoric, chiar dacă aşa ar fi fost legal. „Conform Legii nr. 422/2001 – privind  protejarea monumentelor istorice, cap. III, art.23 și 24, Primăria Municipiului Craiova, ca oricare alt beneficiar, are obligația să solicite Direcției Județene pentru Cultură, un aviz pentru intervențiile operate asupra monumentelor istorice (în speță, Parcul Nicolae Romanescu)“, a menționat DJC Dolj.

Gazeta de Sud a întrebat concret această instituție dacă era nevoie de aviz pentru montarea naiadelor în Parcul Romanescu. „Da, așa cum am precizat, este nevoie de aviz pentru orice intervenții. Primăria Craiova nu ne-a solicitat nimic“, a mai precizat Direcția.

Este nevoie de proiect elaborat pentru astfel de intervenții în Parcul Romanescu

Instituția mai sus menționată a transmis și modalitatea prin care primăria poate face orice fel de modificare în Parcul Romanescu, considerat al treilea ca mărime din Europa. „Proprietarii sau administratorii imobilelor propun – printr-un proiect elaborat de un specialist sau expert atestat de Ministerul Culturii. Direcțiile județene pentru cultură, în urma consultării obligatorii a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, dau o rezoluție: aviz sau respingere. Este necesar ca solicitantul să aibă un proiect întocmit de un specialist atestat de Ministerul Culturii. Este vorba despre un arhitect – pentru clădiri – monument istoric. De asemenea, de specialist sau expert în parcuri și grădini istorice – pentru zonele verzi protejate“, au mai menționat reprezentanții instituției.

Direcția de Cultură va merge în control

Am întrebat DJC Dolj ce se întâmplă în cazul în care primăria nu a solicitat aviz. „Vom analiza situația, chiar la fața locului, și vom comunica concluziile“, a mai transmis instituția care aparține de Ministerul Culturii.  

Primăria Craiova are cu totul altă părere. Instituția spune că nu are nevoie de avizul Direcției Județene de Cultură Dolj. „Acele statui sunt din material perisabil, din lemn de tei uscat. Deci vor fi temporare. Oricum, nu este vorba despre statui monument istoric sau despre modificări ale unor astfel de monumente. Nu există nicio modificare a parcului“, au declarat reprezentanții Primăriei Craiova.  

În plus, municipalitatea a specificat că cele patru sculpturi nu au costat nimic, fiindcă lemnul de tei uscat a provenit din pepiniera RAADPFL, iar sculptorul Gabi Rizea este angajat în cadrul Regiei.

Ce spune legea

Capitolul III al Legii nr. 422/2001 – privind protejarea monumentelor istorice vorbește, la articolele 23 și 24, despre cum se procedează atunci când au loc intervenții de orice tip în cadrul unui monument istoric precum este Parcul Nicolae Romanescu.

Articolul 23, alin. 2 menționează: „În sensul prezentei legi, intervențiile ce se efectuează asupra monumentelor istorice sunt: a) toate lucrările de cercetare, conservare, construire, extindere, consolidare, restructurare, amenajări peisagistice și de punere în valoare, care modifică substanța sau aspectul monumentelor istorice;

b) executarea de mulaje de pe componente ale monumentelor istorice;

c) amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcții de protecție, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne pe și în monumente istorice;

d) schimbări ale funcțiunii sau destinației monumentelor istorice, inclusiv schimbările temporare;

e) strămutarea monumentelor istorice;

f) amenajări de căi de acces, pietonale și carosabile, utilități anexe, indicatoare, inclusiv în zonele de protecție a monumentelor istorice. (…)“.

De asemenea, articolul 24, alin. 1 spune că „Intervențiile care se efectuează asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se autorizează pe baza avizului Ministerului Culturii și Patrimoniului Național sau, după caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și a celorlalte avize, potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

La alin. 2 se mai menționează că „Toate intervenţiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcţiunii sau a destinaţiei, de întreţinere sau de reparaţii curente, indiferent de sursa lor de finanţare şi de regimul de proprietate a imobilului, se fac cu specialişti şi experţi atestaţi şi sub inspecţia şi controlul propriu ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în condiţiile legii”.

Citește și: Piaţa Chiriac, o nouă amânare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS