10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD + USR = LOV(E), la Craiova. PNL scrâșneşte din dinţi

PSD + USR = LOV(E), la Craiova. PNL scrâșneşte din dinţi

PSD + USR = LOV(E), la Craiova. După un an tumultuos, în Consiliul Local Craiova s-a aşternut liniştea şi pacea. Aşa s-a desfăşurat ultima şedinţă ordinară din 2021, care a avut loc, joi, în sala de conferinţe a stadionului „Ion Oblemenco“. Şi nu datorită apropierii Crăciunului, ci a noilor rânduieli politice de la nivel central.

Numai că, la Craiova, lucrurile par să stea puţin pe dos. Asta s-a văzut încă de luna trecută, când grupul PSD din Consiliul Local, care deţine şi majoritatea, a acceptat toate propunerile venite din partea consilierilor USR. În schimb, a respins pe bandă rulantă tot ce a venit de la PNL, în ciuda alianţei de la nivel central. La fel au stat lucrurile şi la şedinţa de joi, desfăşurată în linişte şi pace. Liniştea a fost la PNL, pacea la PSD şi USR. Au fost 40 de puncte pe ordinea de zi, iar primele 25 au curs pe bandă rulantă. Proiectele de hotărâre au fost votate la foc automat, cu unele abţineri îndreptăţite.

Cu toate că a fost vorba de rectificări bugetare, de bani cheltuiţi din taxele şi impozitele plătite de craioveni, nimeni nu a suflat o vorbă. Asta în comparaţie cu şedinţele desfăşurate înainte de alianţa dintre PNL şi PSD, când se lăsa cu scandal şi acuze între cele două tabere. Ba mai mult, acum se poate spune că s-a înfiripat şi o idilă în Consiliul Local. Executivul condus de Lia Olguţa Vasilescu pare să aibă un aliat, dar nu în PNL, ci în USR. Pe scurt: PSD + USR = LOV(E). 

PSD + USR = LOV(E), la Craiova. Ce a cerut şi ce a obţinut PNL

În tot acest timp, grupul PNL din Consiliul Local Craiova a tăcut, dar a scrâşnit din dinţi. A rupt însă tăcerea, atunci când a fost vorba de majorarea unor taxe: taxele din pieţe şi taxa de salubrizare. Consilierul local din partea PNL, Teodor Sas, a depus un amendament privind menţinerea la nivelul din 2021 a taxelor pentru ocuparea meselor şi terenurilor din pieţele Craiovei. „Observ aici o creştere de 50% a taxelor pentru ocuparea meselor şi de 20% la cele pentru terenuri. Nu sunt de acord cu acest fapt, pentru că această creştere va duce şi la o creştere a preţurilor produselor“, a spus Teodor Sas, care a cerut o administrare mai eficientă a spaţiilor din pieţe. 

Răspunsul a venit de la Olguţa Vasilescu. „Suntem într-un cerc vicios. Dacă SC Pieţe şi Târguri nu are bani, nu poate să modernizeze pieţele, dacă nu măreşte taxele, nu are bani. Anul acesta am aprobat din nou indicatorii tehnico-economici pentru o piaţă din cauza faptului că s-au majorat preţurile la materiale. Trebuie să ne uităm şi la celelalte municipalităţi din România şi o să vedeţi că avem cele mai mici tarife din ţară puse societăţilor comerciale, atenţie, ca să nu facem vreo confuzie.

Dacă vrem să avem bani pentru Pieţe şi Târguri, bani pe care noi, municipalitatea, nu avem voie să-i investim, trebuie să lăsăm societatea noastră să se dezvolte, iar aceasta nu poate decât majorând aceste tarife. Nu este o veste bună pentru nimeni, dar aşa funcţionează economia, iar dacă vrem să se modernizeze aceste pieţe trebuie ca societatea noastră să facă profit“, a spus primarul Craiovei. 

Cum a fost justificată creșterea taxelor din piețe

În completare, Alin Mărăcine, directorul SC Pieţe şi Târguri SRL, a explicat că spaţiile din pieţe sunt ocupate aproape de maxim, iar creşterea taxelor se datorează, în mare măsură, creşterii preţului la energia electrică. „În prezent, noi plătim de patru ori mai mult la energie electrică. Nu mai vorbim de salariul minim, de rata inflaţiei şi de alte utilităţi“, a afirmat Mărăcine.

Întrebat de Teodor Sas despre repararea plafonului din Piaţa Centrală, Alin Mărăcine a precizat că a demarat procedura de achiziţie, dar „nu a fost găsit niciun furnizor de policarbonat în ţară. „Am vorbit la fabrică, dar aveau foarte multe comenzi restante de anul trecut, din cauza măsurilor de protecţie impuse de pandemia de COVID-19“, a fost explicaţia directorului de la Pieţe. La vot, amendamentul PNL a picat. PSD a fost împotrivă, iar USR s-a abţinut. În schimb, useriştii au votat proiectul în forma propusă de executiv. 

PSD + USR = LOV(E), la Craiova. Majorarea taxei de salubrizare a trecut de votul din CL

Şi majorarea taxei de salubrizare a trecut de votul din Consiliul Local. Craiovenii vor plăti mai mult începând de la 1 ianuarie 2022 pentru gunoi. Taxa specială de salubrizare creşte de la 11 lei/lună/persoană, cât este la această dată, la 12 lei/lună/persoană. Şi aici consilierii locali din partea PNL au votat împotriva majorării.

USR a cerut şi explicaţii, apoi a votat împotriva majorării taxei de salubrizare. „De la începutul anului, preţul deşeurilor a crescut între 20% şi 100 %, dar am înţeles că problema noastră este că nu se colectează selectiv. Conform contractului, ştiu că ar trebui să existe nişte inspectori care să se asigură că cetăţenii colectează. Există acei inspectori, am plătit amenzi, care este planul pentru 2022?“, a întrebat Cezar Drăgoescu, liderul grupului USR din CL Craiova. 

Ce a răspuns Olguța Vasilescu

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, le-a cam făcut pe plac consilierilor locali din partea USR

Răspunsul Olguţei Vasilescu a fost prompt. „Taxa de gunoi a fost anul acesta 11 lei, în 2020 ea a fost de 12,82 lei, iar anul viitor va fi 12 lei/persoană, deci mai mică decât anul trecut. De ce este o creştere faţă de anul acesta? În primul rând din cauza costurilor care cresc în lanţ anul acesta la energie, gaze. Și, bineînţeles, este şi costul containerelor de colectare selectivă, care au fost achiziţionate şi au început să se monteze în tot oraşul. Ca să putem să colectăm însă selectiv, trebuie să avem şi infrastructura necesară.

Am discutat la Consiliul Judeţean să vedem când sunt gata containerele îngropate, la care constructorul tot lucrează de nişte ani de zile şi se pare că în luna martie o să putem opera şi aceste containere. Abia din acel moment putem să spunem că am intrat în linie dreaptă şi colectăm selectiv. Până atunci, probabil că primăria va lua amenzi, da, ca toate municipalităţile, de altfel“, a afirmat edilul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS