10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTarife mai scumpe din 2022 pentru comercianţii din pieţe şi Târgul Municipal

Tarife mai scumpe din 2022 pentru comercianţii din pieţe şi Târgul Municipal

Tarifele aplicate comercianţilor din pieţele Craiovei şi din Târgul Municipal vor creşte începând din anul viitor. SC Pieţe şi Târguri, SRL-ul care administrează pieţele din oraş, spune că mai mulţi factori au determinat creşterea tarifelor. Între aceştia scumpirea apei, majorarea tarifului la energia electrică şi gaze naturale, dar şi creşterea salariului minim pe economie. Totodată, creşterea tarifelor este necesară şi pentru susţinerea unor modernizări şi reparaţii pe care societatea le are în plan.

Piaţă
Piaţă

Iată cum sună solicitarea societăţii „privind aprobarea tarifelor pentru utilizarea locurilor publice sau private din piețele municipiului Craiova și din Târgul Municipal Craiova, pentru anul 2022”:


„SC Piețe și Târguri Craiova SRL a avut în vedere urmatoarele aspecte:

În luna octombrie 2021 indicele preţurilor de consum (IPC) pentru servicii în anul curent se plasează la momentul actual într-o dinamică crescătoare faţă de luna noiembrie a anului 2020. Totodata a luat în calcul tendinţa de creştere a salariului minim pe economie de la 2230 lei la 2550 lei. Majorarea tarifelor pentru activităţile prestate de furnizorii de servicii şi utilităţi., Majorarea celorlalte cheltuieli,cel puțin la nivelul inflației actuale de 7,9 % conform BNR coroborate cu creșterile previzionate pentru anul 2022, va conduce la creșteri de costuri atât pentru cheltuielile curente cât și pentru investițiile preconizate a se derula în cursul anului menționat„, se arată în Referatul de aprobare al proiectului de hotărâre privind aprobarea tarifelor pentru utilizarea locurilor publice sau private din piețele municipiului Craiova și din Târgul Municipal Craiova, pentru anul 2022.

Comercianţii din Târgul Municipal
Comercianţii din Târgul Municipal/foto arhiva GdS

Din tarife se strâng bani pentru modernizări şi reparaţii

De asemenea, propunerea privind majorarea tarifelor în anul 2022 este necesară, susţine SC Pieţe şi Târguri, pentru efectuarea unor reparaţii „la infrastructura de utilităţi, precum şi la hale agroalimentare”.
Totodată, banii mai sunt necesari pentru montarea unui sistem de acces cu bariere în Târgul municipal Craiova la sectorul de legume-fructe.
Modernizarea Pieței de la Ciupercă este o investiţie care necesită o sumă de 655.000 de lei, iar banii vin şi din tarifele percepute de societate. La acest proiect se adaugă altul şi anume, modernizarea halei agroalimentare din Piaţa Brazda lui Novac. Investiție ce se ridică la valoarea de 1. 761.074,93 de lei fără TVA, conform Studiului de Fezabilitate. Tot din banii încasaţi din tarife, societatea va achiziţiona mobilier pentru dotarea halelor din pieţe şi Târg.

Cum se modifică tarifele pentru producători şi comercianţi

Piaţă
Piaţă

Închirierea meselor din piețe se face în 2021 cu 10-15 lei/mp/zi, iar în 2022 va creşte la 15-22lei/mp/zi. Pentru închirierea unui teren pentru comercializare produse agroalimentare se plăteşte 34 lei/mp/lună, iar propunerea creşterii tarifului pentru 2022 este de 41 de lei/mp. Închirierea unui spaţiu comercial în incinta pieţelor este acum între 40 şi 55 de lei/mp/lună şi va creşte la 50-65 de lei/mp/lună. Pentru vânzarea produselor din maşină, comercianţii vor plăti între 28 şi 50 lei/loc/zi pentru un loc de 24mp. Comercianţii vor plăti pentru produsele vândute în regim de talcioc 1,1 lei/mp/zi în loc de un leu, cât este acum tariful.

Piaţa Centrală din Craiova

Ce tarife mai cresc


Tariful pentru vânzare pe mesele din pieţe pentru producatorii agricoli, dar şi pentru agenţii economici pe baza de acord (acord minim 30 zile) creşte de la 13 lei/mp/zi la 20 de lei/mp/zi. Dacă mesele sunt închiriate cu ziua de către producătorii agricoli, tariful creşte de la 15 la 22 de lei/mp/zi. Comercianţii care vând în afara pieţelor vor plăti de la anul 25 de lei/mp/zi în loc de 20 de lei. Producătorii care vând în hala de lapte şi brânzeturi vor fi taxaţi pentru „utilizarea de mese vitrine frigorifice (inclusiv consumul de energie electrică ) în sectoarele de produse lactate pe baza de acord sau cu plata zilnică cu 36 de lei/mp/zi. Cea mai ieftină este vânzarea din boxe, închirierea creşte de la 5 la 7 lei/mp/zi.

Piața Craiovița
Piața Craiovița/foto arhiva GdS.


Cei care vor vinde lumânări pe mese sau la tonete pe bază de acord vor plăti 16 lei/mp/zi în loc de 13 lei.
Comercianţii de flori din pieţe vor plăti cu patru lei mai mult pentru fiecare mp/zi, adică 15 lei în loc de 11 lei.
Producătorii de pepeni sunt scump taxaţi. Pentru fiecare loc, adică un container de 3mp plus o masă de un mp vor plăti 60 de lei/zi în loc de 48 de lei. Din 2022 va creşte şi tariful pentru accesul autovehiculelor care aprovizionează agenţii economici din Piaţa Centrală. Tariful este în funcţie de suprafaţa spaţiului comercial, dacă este între 1mp şi 20 mp, tariful creşte de la 250 de lei/lună la 300 de lei/lună. Dacă spaţiul respectiv are mai mult de 20 de mp, tariful ajunge în 2022 la 600 de lei/lună. Modificări vor fi şi la tariful abonamentului pentru parcarea cu plata în Piaţa Centrala, dacă plata se face anticipat, pentru autoturisme tariful va fi de 300 de lei/lună, iar pentru autoutilitare va fi de 350 de lei/lună.

Cresc tarifele în Târgul municipal

Comercianţii din Târgul Municipal Craiova
Comercianţii din Târgul Municipal Craiova

În 2022 vor creşte şi taxele pentru comercianţii din Târgul municipal, din cartierul 1 Mai. Cei care vând produse secon-hand direct pe jos vor plăti 6 lei/loc/zi faţă de 3 lei, cât plătesc acum. Cei care vând în locuri amenajate şi acoperite vor plăti 100 de lei/loc/lună, faţă de 80 de lei cât a fost în 2021.
Modificări de tarif vor fi şi pentru comercianţii sau producătorii care vând legume şi fructe direct din maşină. De exemplu, comercianţii care vând produse dintr-un autovehicul cu o greutate mai mare de 5 tone, dar mai mică de 7,5 tone vor plăti 85 de lei/zi faţă de 65 de lei/zi. Comercianţii care vând direct din tir vor plăti în 2022, 150 de lei/zi faţă de 120 de lei/zi cât plăteau anul acesta.

SC Pieţe închiriază utilaje

Hala de legume şi fructe din Piaţa Centrală
Hala de legume şi fructe din Piaţa Centrală

Ca să strângă bani, societatea închiriază şi utilaje. Cine vrea să închirieze diferite utilaje de la SC Pieţe şi Târguri va plăti în 2022 un tarif pe oră diferit faţă de anul 2021. Pentru închiriera unui tractor cu şofer, tariful va fi de 70 de lei/oră faţă de 50 de lei/oră. Închirierea unui tractor cu şofer şi remorcă va fi 80 de lei/oră, iar închirierea unei autoutilitare cu şofer va fi de 70 delei/oră.

Piaţa din Brazda lui Novac, programată la modernizare

Piață Brazda lui Novac
Piață Brazda lui Novac

Societatea care administrează pieţele din Craiova intenţionează să modernizeze piaţa din cartierul Brazda lui Novac. Aceasta a solicitat consilierilor locali să voteze aprobarea efectuării unui studiu de fezabilitate ” pentru obiectivul de investiții: „Construire hală metalică – Piața Brazda lui Novac”. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) s-ar ridica la 2.090.721,41de lei, din care C+M (inclusiv TVA) ar fi în valoare de 1.605.166,76 lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS