13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘedință cu prezentare de directori la CJ Dolj

Ședință cu prezentare de directori la CJ Dolj

Ședință cu prezentare de directori la CJ Dolj. Ședința ordinară de joi a Consiliului Județean (CJ) Dolj a fost una calmă, poate cea mai calmă din ultima perioadă.

Pandemia sau faptul că vremea alegerilor este încă departe se pare că au liniștit apele în rândul consilierilor județeni, așa că președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a parcurs aproape neîntrerupt proiectele de pe ordinea de zi. Doar la unul dintre proiecte consilierii din partea PNL s-au abținut în masă de la vot, în rest ele au fost aprobate în unanimitate, așa cum le-a întocmit executivul.

Ședința a avut loc în sala mare a CJ, pentru a fi respectate condițiile de distanțare socială, fiecare consilier purtând mască de protecție. De partea cealaltă, și membrii executivului, cărora li s-a alăturat și prefectul Nicușor Roșca, au fost „echipați regulamentar“, purtând nu doar mască, ci și mănuși. 

Au fost 21 de proiecte pe ordinea de zi, pentru că ultimul a fost retras la începutul ședinței. Este vorba de proiectul de hotărâre privind darea în administrare a prestării unor servicii de utilitate publică către nou-înființatul Serviciu public de salubrizare al județului Dolj. Asta pentru că mai sunt de obținut niște avize, după cum a explicat Ion Prioteasa. „Îl vom vota în ședința următoare sau poate facem una extraordinară, dacă va fi  cazul“, a adăugat președintele CJ Dolj. 

Prezentare de directori la CJ Dolj. Un nou consilier județean în Consiliu

La primul punct al ședinței, consilierii județeni au luat act de demisia colegului lor Marian Ovidiu Roșca. Mandatul lui a încetat la cerere, după ce consilierul PSD a obținut, prin concurs, postul de director executiv al Direcţiei Juridice din cadrul CJ Dolj. Un subiect prezentat pe larg de GdS, la începutul lunii.

Daniel Naicu, proaspăt consilier județean
Daniel Naicu, proaspăt consilier județean

Locul lui Roșca a fost luat de Daniel Naicu, următorul supleant pe lista de candidați a PSD la alegerile locale din iunie 2016. Naicu, inginer la Apele Române de aproape 30 de ani, a depus în plen jurământul de credință, moment în care a devenit consilier județean cu acte în regulă. 

Prezentare de directori la CJ Dolj

Și pentru că Daniel Naicu a trebuit să se prezinte noilor colegi, președintele Prioteasa a profitat și le-a cerut consilierilor din partea PNL care au ajuns între timp directori de instituții să spună câteva cuvinte.

Cosmin Călin, revenit la conducerea ABA Jiu (post pe care l-a mai ocupat în perioada 2009 – 2011), Mihai Soare, revenit la conducerea CAS Dolj (post ocupat în perioada 2010 – 2012), și Laurențiu Ivanovici, numit în premieră ca manager al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, au anunțat la unison că vor rămâne și consilieri județeni, urmând să se abțină de la vot la proiectele de hotărâre care vizează instituțiile pe care le conduc. Lucru pe care l-au și făcut în ședința de joi. 

Laurențiu Ivanovici, noul manager al Spitalului Județean de Urgență Craiova
Laurențiu Ivanovici, noul manager al Spitalului Județean de Urgență Craiova

CJ Dolj a adoptat, printre altele, hotărârea prin care i se acordă spitalului județean, pentru o perioadă de 12 luni, dreptul de folosință asupra unui teren de 500 mp situat în incinta unității, în vederea amplasării unui laborator modular de testare genetică pentru Covid-19.

La fel și hotărârea privind desființarea a șase posturi (patru ocupate și două vacante) de la High-Tech Park Industry Craiova SA, din cauza scăderii drastice a veniturilor societății. Aici s-au abținut liberalii. „Le desființăm acum și după ce va trece pandemia le vom înființa din nou. Noi nu suntem de acord cu aceste restructurări, se putea găsi și o altă soluție în perioada asta“, a spus Călin Cosmin. 

Marian Irinei: Cineva nu își face treaba și trebuie să știm cine

Cel mai vocal dintre consilierii PNL a fost Marian Irinei, în prezent secretarul de cabinet al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. El a atras atenția executivului că nu a primit încă un răspuns la o solicitare făcută către Muzeul de Artă cu privire la cheltuielile făcute cu studiile de fezabilitate.

„Cineva nu își face treaba și trebuie să știm cine. Au trecut 30 de zile de la solicitarea mea. Nu mai spun că, în calitate de consilier județean, trebuia să primesc acest răspuns în zece zile“, a afirmat Irinei.

Consilierul nu s-a lăsat înduplecat de sfaturile președintelui Prioteasa cum că poate obține informațiile și personal în calitatea sa de consilier județean, mergând direct în biroul directorului Muzeului de Artă. „Am cerut în scris, vreau să primesc în scris“, a punctat Marian Irinei. 

S-a înființat Comisia pentru Acord Unic

Majoritatea proiectelor de hotărâre care au fost votate în ședința de joi a CJ Dolj au vizat situații financiare, bugete de venituri și cheltuieli ale societăților din subordine. S-a aprobat, însă, și diminuarea cu 20% a remunerației fixe brute lunare a administratorilor neexecutivi ai Aeroportului Internațional Craiova pentru luna în curs, după ce veniturile au scăzut din cauza suspendării zborurilor.

În rest, s-a aprobat documentația tehnico-economică pentru obiectivul de investiții „Amenajare incintă SJU Craiova“, cu o valoare totală de 13.023.611,49 lei, cu TVA, dar și înființarea unei Comisii pentru Acord Unic.

Ea va funcționa în structura arhitectului-șef din aparatul de specialitate al președintelui CJ Dolj și va elibera, contra cost, avizele și acordurile necesare autorizării executării de lucrări. Comisia este condusă de Radu Pappa, arhitectul-șef al județului, și are 34 de membri și un secretar.

Cine sunt acești membri? Specialişti provenind din structura proprie a aparatului administraţiei publice locale care asigură secretariatul comisiei, reprezentanţi ai instituțiilor care administrează şi/sau furnizează utilităţile urbane, reprezentanţi ai serviciilor descentralizate ale administraţiei publice centrale în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor, apărării civile şi al protecţiei sănătăţii populaţiei şi reprezentanţi ai altor instituţii emitente de avize şi acorduri relevante, după cum se explică în proiectul de hotărâre privind înființarea acestei comisii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS