12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCoronacriza a afectat High-Tech Park Craiova

Coronacriza a afectat High-Tech Park Craiova

La High-Tech Industry Park Craiova SA s-au făcut restructurări de personal pentru ca firma să treacă peste perioada de criză și să poată plăti salariile angajaților. Veniturile societății au scăzut drastic, așa că șase posturi au fost desființate.

Coronacriza a afectat High-Tech Park Craiova. Al doilea Parc Industrial al Craiovei, deținut de Consiliul Județean (CJ) Dolj, a intrat în impas în urma crizei economice provocate de coronavirus.

Pentru a putea plăti în continuare salariile angajaților, High-Tech Industry Park SA a redus numărul de posturi de la 18 la 12. Restructurările, care impun modificarea organigramei și a statului de funcții, vor fi făcute în 30 de zile de la aprobarea acestei decizii în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) societății. Pentru acest lucru, CJ Dolj va mandata, în ședința ordinară de astăzi, împuternicitul județului care va vota în AGA măsurile propuse de conducerea High-Tech Park. 

Cum s-a ajuns la această decizie? După o analiză a perioadei 1 martie – 1 mai 2020. Societatea susține că s-a confruntat în cele două luni cu o scădere a veniturilor și cu întârzieri la plată a debitelor restante, lucru ce a dus la „limitarea posibilității de a realiza investițiile propuse, care să permită încasarea de noi venituri“. Mai exact, încasările High-Tech Park din martie au scăzut cu 38,12% față de media veniturilor pe primele două luni ale anului 2020, iar în aprilie cu 32%, după cum se explică în raportul întocmit de societate.

Scăderea încasărilor este cauzată de faptul că unul din cei 44 de rezidenți ai Parcului Industrial, și anume Parc Strand Impex SRL, a decis să plece de la 1 aprilie. Societatea respectivă avea o suprafață închiriată de 4.230 mp, pentru care plătea o chirie lunară de 5.400 de lei. De asemenea, mulți rezidenți au solicitat amânarea plății chiriei și a utilităților, ca urmare a instituirii stării de urgență, după cum a mai menționat conducerea High-Tech Park. 

Chiriile neachitate, eșalonate pe următoarele trei luni

Societatea care administrează Parcul Industrial II Craiova susține că atât în luna martie, cât și în aprilie a aprobat amânarea plății chiriei datorate de firmele rezidente, cu eșalonarea pe următoarele trei luni a chiriilor neachitate, de la data încetării stării de urgență. Asta cu condiția de a se face dovada existenței certificatului de situație de urgență emis de Ministerul Economiei sau a avizului de forţă majoră emis de Camera de Comert și Industrie.

„Dintre solicitanți, doar trei rezidenți au făcut dovada avizului de forță majoră și a certificatului de situație de urgență. Cu toate acestea, sunt rezidenți care se confruntă cu situația generată de starea de urgență și care, deși nu dețin un certificat de urgență sau un aviz de forță majoră, nu reușesc să plătească indemnizația sau chiria, fiind în imposibilitate de rambursare a debitelor restante“, susține High-Tech Park SA.

Societatea spune că a trimis notificări celor cu debite restante, dar că niciun rezident nu le-a achitat, motivând şomajul tehnic sau faptul că starea de urgență instituită în România i-a perturbat activitatea. „Deși aceste societăți nu dețin un certificat de urgență sau un aviz de forță majoră, High-Tech Park Industry SA le ajută prin păsuirea lor, în sensul că nu vor fi aplicate măsuri drastice cum ar fi rezilierea contractelor sau utilizarea biletelor la ordin, dar, penalitățile prevăzute în contracte vor fi calculate până la achitarea debitelor restante“, a precizat High-Tech Park.

Coronacriza a afectat High-Tech Park. Ce posturi au fost desființate

Toate cele descrise mai sus au dus la scăderea încasărilor High-Tech Industry Park Craiova SA, iar acest lucru a afectat societatea, în special în privința plății salariilor către angajați. Asta și pentru că salariile sunt asigurate sută la sută din veniturile obținute din chirii, după cum susține High-Tech.

Așa că singura variantă pentru „încadrarea în veniturile estimate a fi încasate în următoarele 12 luni“, în contextul actual al coronacrizei, a fost reducerea numărului de posturi, de la 18, la 12. Pentru a ieși din acest impas, High-Tech Park Industry SA a desființat, așadar, șase posturi, dintre care patru ocupate și două vacante.

Este vorba de un post de consilier juridic (ocupat), un post de expert achiziții publice (vacant), două posturi de muncitor calificat (unul ocupat – 4 ore/zi și unul vacant) și două posturi de agenți securitate incintă (ambele ocupate).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS