16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeficit de medici la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin

Deficit de medici la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin

Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin
Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin

Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin se confruntă cu o mare lipsă de cadre medicale. În unitatea sanitară sunt cu 85 de doctori mai puţin decât ar fi nevoie, deficitare fiind secţii importante precum Oncologia, Ortopedia sau ATI-ul, unde şi numărul de pacienţi a crescut foarte mult în ultimii ani.

În condiţiile în care numărul pacienţilor bolnavi de cancer sau diabet a crescut foarte mult în ultimii ani, secțiile de Oncologie și Boli de Nutriţie sunt cele mai afectate de lipsa medicilor. La Oncologie, spre exemplu, în acest moment activează cu normă întreagă doar un doctor, iar cel de-al doilea nu lucrează decât patru ore pe zi, deoarece îşi desfăşoară activitatea într-o clinică privată. Şi la Diabet sau Ortopedie sunt doar doi sau trei medici, deși conform necesarului şi organigramei ar fi nevoie de şase sau chiar şapte. Aici, un medic ajunge să stea la serviciu şi douăsprezece ore zilnic, dar cel mai rău este în timpul gărzilor, când volumul de muncă este foarte mare, şi cadrele ajung să lucreze și 36 de ore încontinuu. La Ortopedie, spre exemplu, ar fi nevoie de şapte medici şi sunt doar patru. Cum unul dintre ei este în prezent managerul spitalului, în secţie activează efectiv doar trei. „Este o secţie care are o capacitate de şase-şapte medici, dar noi suntem doar trei. Vă daţi seama că este o secţie care trebuie să ţină o linie de gardă treizeci de zile pe lună şi este foarte greu. Aproape că muncim dublu. Suntem şi noi oameni şi capacităţile fizice sunt limitate. Bolnavii fluctuează, pot fi cincizeci, pot fi treizeci, dar pot fi şi o sută zilnic, iar noi trebuie să fim apţi întotdeauna să acordăm asistenţă medicală la fel de bine fiecăruia. Mie mi se întâmplă să vin la lucru dimineaţa şi să ajung acasă după ora 20.00 sau 21.00“, a spus doctorul Adrian Tiţu, şeful secţiei Ortopedie din Spitalul Judeţean.
De lipsa personalului sunt afectaţi şi pacienţii, deoarece timpul de aşteptare al bolnavului creşte. „Medici sunt foarte puţini, la fel personalul auxiliar, mai ales pe timp de noapte. Este foarte greu şi pentru dânşii, şi pentru pacienţi, că trebuie uneori să mai aştepte, pentru că nefiind personal suficient nu se poate să-i deservească pe toţi pacienţii în acelaşi timp şi fac nişte eforturi foarte mari ca să fie toată lumea mulţumită“, a declarat o pacientă internată la Ortopedie. „Faptul că nu sunt medici face ca situaţia să fie foarte grea, iar pe umerii doctorilor este foarte multă muncă. Medicul la care sunt eu a fost de gardă, apoi a intrat ziua, a stat și toată noaptea, după care a făcut policlinica şi a plecat abia a doua zi seara acasă. Apoi, în ziua următoare, la ora 8.00, a fost aici. Foarte mult se munceşte, au şi operaţii şi este foarte greu“, a spus altă pacientă, care a suferit o fractură şi a fost internată în aceeaşi secţie.

Medicii fug de spitalele de provincie

Unitatea sanitară se află în această situaţie delicată şi din cauza dezinteresului medicilor tineri pentru spitalele de provincie. Medicii ieşiţi de pe băncile facultăţilor caută să lucreze în spitale mari din ţară, acolo unde dotarea este mult superioară unităţilor sanitare din oraşele mai mici şi unde pot avea şi salarii mai bune, deşi în ultima vreme, ca urmare a majorării repetate a salariilor, această problemă începe să fie rezolvată. În ultimii ani, reprezentanţii Spitalului Judeţean au scos la concurs de mai multe ori posturi deficitare, dar la aceste concursuri nu s-a prezentat nici un candidat, semn că interesul pentru spitalele mai mici este scăzut. „Secţiile care la această oră sunt deficitare sunt secţii deosebit de importante ale Spitalului Judeţean şi anume: Terapia Intensivă, Boli de Nutriţie şi Diabet, Oncologie, Pediatrie, Boli Infecţioase, şi evident că ele sunt mult mai multe. Aceste locuri au fost scoase periodic la concurs, numai că nu au fost ocupate deoarece condiţiile de muncă nu sunt atractive, şi când spun că nu sunt atractive mă refer la salarizare, mă refer la dotare, mă refer la întreaga funcţionalitate a unei astfel de secţii. La ATI, spre exemplu, ar mai fi nevoie de încă trei medici şi nu vin aceşti medici. Medicii ar veni în aceste spitale dacă ar avea dotare, dacă ar avea o salarizare corespunzătoare şi ar fi respectaţi“, a declarat Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS