22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCel mai scump condiment din lume prinde rădăcini la Bustuchin

Cel mai scump condiment din lume prinde rădăcini la Bustuchin

Şofranul, cea mai scumpă plantă din lume
Şofranul, cea mai scumpă plantă din lume

Cel mai scump condiment din lume a început să prindă rădăcini şi în pământurile din comuna gorjeană Bustuchin. Autorităţile locale şi conducerea unei cooperative agricole din Spania au realizat o plantaţie experimentală de şofran pe câteva sute de metri pătraţi, pe un teren din localitate. Primăria Bustuchin şi autorităţile din Catalonia au pus bazele unei cooperative agricole de producţie intitulată Cooperativa Agricolă „Valea Amaradiei – Catalonia“. Scopul asociaţiei agricole este de a înfiinţa plantaţii de şofran, muri şi afini în această localitate. Dacă în ceea ce priveşte murele şi afinele nu ar fi deloc probleme cu adaptarea la clima locală, şofranul este o plantă extrem de sensibilă şi are nevoie de condiţii speciale pentru a creşte. Dacă vor reuşi să o cultive, localnicii din Bustuchin vor da lovitura, având în vedere că şofranul este cel mai scump condiment din lume.

L-ar vinde cu 8.000 de euro kilogramul

Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin, a declarat că bulbii de şofran plantaţi pe suprafaţa de teren din localitate au început să prindă rădăcini şi au răsărit deja plantele. Adevăratul test al plantaţiei de şofran experimentale va fi acest sezon de iarnă pentru a se vedea cum se comportă planta la frig. Este cunoscut faptul că spre deosebire de Spania, sunt situaţii în sezoanele de iarnă când în România temperaturile ajung şi la minus 15 grade Celsius şi, uneori, la minus 20 de grade Celsius. Dacă va trece cu bine de această iarnă şi va începe să dea roade, atunci şofranul va fi plantat pe arii extinse în Bustuchin. Un kilogram de şofran ar fi cumpărat fără probleme de spanioli cu suma de 8.000 de euro. Aşadar, localnicii ar avea asigurată desfacerea la întreaga producţie de şofran fără nici un fel de probleme.

Toată lumea vrea să planteze şofran

Edilul Ion Ciocea a declarat că toţi localnicii aşteaptă cu nerăbdare primele rezultate ale plantaţiei experimentale de şofran, având în vedere facilităţile existente la această investiţie şi faptul că întreaga producţie va fi preluată imediat de investitorii din Catalonia, Spania. „Din fericire, au apărut primele rezultate pe plantaţia experimentală. Am primit inclusiv bulbii de şofran pentru a-i planta. Sunt destul de scumpi şi aceştia, dar la final investiţia este recuperată în totalitate. Spaniolii au făcut teste şi la sol, şi este foarte bun şi propice cultivării şofranului. Au rămas impresionaţi şi de aceea ne-au propus să cultivăm şofran. Este şi un preţ foarte bun pe care îl obţinem. La 30 de ari cultivaţi, de exemplu, am scoate 8.000 de euro“, a declarat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin. Obiectivele cooperativei agricole româno-spaniole prevăd construcţia unor depozite frigorifice şi a unei mici fabrici pentru prelucrarea fructelor.

Şofranul ajunge şi la 20.000 de lire sterline kilogramul

În funcţie de calitate şi zonă, şofranul se vinde şi cu mai mult. Preţurile la nivel mondial variază între 4.000 şi 20.000 de lire sterline kilogramul. Din acest motiv, a devenit cel mai scump aliment din lume, producătorii obţinând cantităţi mici de pe suprafeţe mari cultivate. De exemplu, pentru un kilogram de şofran, care este mai scump şi decât caviarul, este nevoie de recoltarea a până la 250.000 de flori. Fiecare floare de şofran produce doar trei stamine, care sunt recoltate manual şi apoi uscate. Fiecare floare înfloreşte o dată pe an, timp de o săptămână. Pentru producerea unui singur gram de praf de condiment este nevoie de sute de fire. Şofranul este rudă cu brânduşa, însă nu toate florile produc şofran. Acesta este cunoscut şi sub denumirea de „Aurul roşu“. Iranul este cel mai mare producător de şofran, cu peste 90% din producţia mondială, însă Spania deţine 70% din piaţa globală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS