24.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie, legea se schimbă! - Alcoolul sau violenţa vă decad din drepturile părinteşti

Atenţie, legea se schimbă! – Alcoolul sau violenţa vă decad din drepturile părinteşti

Sute de copii din Dolj sunt victime ale neglijării sau violenţei în familie în fiecare an. Tocmai de aceea, se doreşte modificarea Legii protecţiei drepturilor copilului. Cei care vor aplica corecţii cu palma micuţilor, cei care au probleme mari cu alcoolul sau drogurile ori nu îşi stăpânesc accesele de furie vor fi decăzuţi din drepturile părinteşti. Părintele al cărui copil va fi fi luat în regim de urgenţă de lângă el va fi nevoit să plătească statului pentru întreţinerea micuţului sau să muncească în folosul comunităţii.

Doljul se află în primele trei judeţe din ţară atunci când vine vorba despre copiii lăsaţi acasă de părinţii plecaţi să facă bani dincolo de graniţele ţării. Numărul exact al acestora nu este cunoscut cu exactitate, însă în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj figurează 604 copii care au ambii părinţi plecaţi de acasă, 687 de copii cu un singur părinte plecat, 93 cu părinte unic susţinător al familiei monoparentale plecat la muncă nu pentru o lună, două sau trei, ci pentru ani. Avem, astfel, copii plasaţi la rude de 120 de luni, plasaţi la alte familii de 96 de luni, la asistenţi maternali profesionişti de 52 de luni, în regim de tip rezidenţial – de peste 108 luni.
Ca şi măsură pentru prevenirea acestei situaţii, în noua lege a protecţiei copilului, părintele care doreşte să plece la muncă în străinătate are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Apoi, trebuie să desemneze obligatoriu o persoană care să se ocupe de întreţinerea copilului pe perioada absenţei sale. Mai mult decât atât, instanţa trebuie să dispună delegarea temporară a autorităţii părinteşti, pe durata absenţei părinţilor, dar nu mai mult de un an. „În momentul de faţă avem în monitorizare 106 copii care au părinţii plecaţi şi pentru care a fost solicitată intervenţia noastră de către primării, vecini sau şcoală“, a precizat Maria Manolache, director al DGASPC Dolj.

Se doreşte stoparea abandonului infantil

Au fost situaţii în care asistenţii sociali şi instanţa a decis separarea copiilor de părinţi. Au fost decăzuţi din drepturi părinţii a 37 de copii, iar alţii au fost separaţi pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă din cauza abuzului şi neglijării pe care le-au exercitat asupra a peste 160 de copii. Pedepsele corporale sunt strict interzise în noua lege, iar şcoala are obligaţia de a semnala centrelor de resurse şi asistenţă educaţională cazurile de abuz, neglijare, exploatare şi orice alte forme de violenţă asupra copilului şi de a informa serviciul public de asistenţă socială sau, după caz, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „Avem nenumărate apeluri din judeţ la Telefonul Copilului în care ni se semnalează cazuri de exploatare şi violenţă. Dacă vorbim de anul 2013, am avut peste 96 de cazuri de neglijare şi exploatare pentru care am fost solicitaţi, iar în 13 dintre cazuri a fost necesară deplasarea de urgenţă la domiciliul copiilor. Nu de puţine ori avem de-a face cu aceiaşi părinţi intraţi în vizorul nostru, care au deja copii mai mari în centrele noastre instituţionalizate şi care au adus pe lume alţi copii, pe care îi supun la acte de violenţă sau neglijare. Este vorba nu de puţine ori de părinţi care au probleme comportamentale, au probleme cu alcoolul, deşi trăiesc în sărăcie. De la începutul anului am decis să luăm în regim de urgenţă 11 copii şi trei cupluri mamă-copil pe care le-am internat în Centrul de primire mamă-copil. Este vorba de cazuri grave de tratamente aplicate copiilor şi mamelor acestora“, a adăugat reprezentantul DGASPC Dolj.
Nu va fi însă atât de simplu ca până acum, căci părintele al cărui copil va fi luat de către stat va trebui să plătească lunar pentru întreţinerea acestuia, iar sumele încasate vor constitui venit la bugetul judeţului. În cazul în care părintele nu are nici un venit, acesta va fi obligat să presteze între 20 şi 40 de ore lunar, pentru fiecare copil, acţiuni sau lucrări de interes local pe durata aplicării măsurii de protecţie.
Legea adoptată la începutul acestei săptămâni de către senatori mai prevede că unităţile sanitare, cele de protecţie socială, serviciile de îngrijire de tip rezidenţial care internează sau primesc în îngrijire femei gravide ori copii care nu posedă acte pe baza cărora să li se poată stabili identitatea sunt obligate să anunţe, în termen de 24 de ore, în scris, autoritatea administraţiei publice locale în vederea stabilirii identităţii, dar şi direcţia de asistenţă socială de care aparţin. Se doreşte astfel stoparea abandonului infantil, care a luat amploare în ultimii ani. „Acesta este un lucru extrem de important. Nu de puţine ori, am fost solicitaţi să intervenim în spital, unde prunci de numai câteva zile au fost lăsaţi de către femei care au dispărut imediat după naştere. Au urmat zile sau chiar luni de investigaţii cu ajutorul poliţiei pentru găsirea acestor femei“, a adăugat Maria Manolache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS