14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA fugit dintr-un spital şi a murit în altul

A fugit dintr-un spital şi a murit în altul

Cazul unui bărbat care a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, după ce fugise din Spitalul de Boli Infecţioase şi fusese găsit căzut pe stradă, a intrat în atenţia procurorilor. Sora celui decedat a făcut plângere penală la Parchet împotriva medicilor care l-au îngrijit pe bărbat, pe care îi acuză de neglijenţă în serviciu şi malpraxis.

Familia unui bărbat de 36 de ani, decedat pe 3 decembrie 2012, la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova împotriva medicilor care l-au tratat, pe care îi acuză de neglijenţă în serviciu şi malpraxis. Pângerea îi vizează pe doi medici (Gabriela Mărăşescu şi Lucian Ioncică) şi pe o asistentă (Tanţa Popa) de la Spitalul de Boli Infecţioase din Bănie, secţia TBC, şi pe medicul neurochirurg Denisa Gavrilă, care a analizat situaţia pacientului la Spitalul Judeţean.
Emil-Mario Urziceanu, din comuna Ţuglui, sat Jiul, a decedat ca urmare a unei hemoragii meningo-cerebrale, cauzată de un traumatism cranio-cerebral cu fractură de boltă bază de craniu provocat de un accident divers (cădere), după cum se specifică în certificatul medical constatator al decesului, întocmit de legist.

Cum a plecat din Spitalul de Boli Infecţioase

Claudia Urziceanu, sora bărbatului, este cea care a făcut plângerea, în care a relatat cu lux de amănunte cele întâmplate cu fratele său din momentul în care a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, pe 29 noiembrie 2012, până când s-a produs decesul. „Emil-Mario Urziceanu a solicitat ambulanţa, de la domiciliu, în urma unor expectoraţii sanguine, temându-se de o recidivă a unei vechi afecţiuni pulmonare (TBC) din urmă cu patru ani. A fost internat la Spitalul nr. 3, secţia TBC, şi luat în primire de medicul Gabriela Mărăşescu. Fiind consumator de alcool, în seara de 1 decembrie a intrat în sevraj, iar medicul de gardă Lucian Ioncică şi asistenta Tanţa Popa susţin că, pe la ora 3.00, i-au administrat o doză de Diazepam, deoarece prezenta agitaţie intensă şi stări de delir“, se menţionează în plângere.
Claudia Urziceanu îi acuză pe medic şi pe asistentă că nu au folosit tratament de specialitate pentru a-l scoate pe pacient din această stare şi că „s-au gândit târziu să-l transfere la Spitalul de Psihiatrie (pe 2 decembrie, la ora 13.00), pentru a fi tratat corespunzător“. Ambulanţa solicitată de medici nu a mai ajuns la spital, iar pacientul a fugit din unitatea medicală. „Cum poate un bolnav să plece de la un spital de boli infecţioase aşa, de capul lui? Nu există riscul să-i îmbolnăvească şi pe alţii?“, se întreabă sora decedatului.
Conducerea spitalului susţine însă că pacientului nu i s-a dat drumul, ci pur şi simplu s-a ridicat din pat şi a fugit, fără să poată fi oprit. „Asistentele au fugit după el în curte, dar nu l-au putut reţine. Au anunţat imediat medicul de gardă, iar acesta, conform procedurilor legale, a sunat în secunda următoare la poliţie, pentru a anunţa dispariţia pacientului şi a fi dat în urmărire. Toate apelurile sunt înregistrate şi pot fi verificate“, este punctul de vedere al Spitalului de Boli Infecţioase Craiova.

„Doctora nu ne-a spus cât de gravă
era situaţia“

Plecarea din spital avea până la urmă să-i fie fatală lui Emil Urziceanu. Bărbatul a fost găsit căzut în faţa unui bloc din Craioviţa Nouă, unde locuise anterior, de către un fost vecin. „Acesta m-a anunţat că l-a găsit pe fratele meu în prezenţa a doi băieţi care susţin că l-au găsit, la rândul lor, într-o stare similară cu epilepsia, adică avea spasme, incoerenţă şi îşi înghiţise limba. Menţionez că Emil-Mario nu suferea de această boală, acele simptome provenind în mod cert de la traumatismul cranio-cerebral pe care îl suferise în urma căzăturii“, susţine Claudia Urziceanu în plângerea sa.
Pacientul a fost dus cu ambulanţa la Urgenţa Spitalului Judeţean, iar sora acestuia spune că era conştient, cu spasme puternice, şi că dozele de sedativ care i s-au administrat „nu au dat rezultate evidente“. „Abia după ce a avut scaun şi a urinat involuntar, şi la insistenţele noastre repetate, medicii au hotărât să i se facă examen tomograf. Ni s-a comunicat că era vorba de un hematom cu diametrul de circa cinci centimetri, în evoluţie“, afirmă sora bărbatului. Aceasta susţine însă că hematomul era mult mai mare şi cu evoluţie rapidă, şi că Emil Urziceanu prezenta leziuni cerebrale în partea frontală, opusă fisurii craniene posterioare, ce se datora şocului produs de izbitura puternică.
Pacientul a fost, până la urmă, transferat la Secţia de Terapie Intensivă, în jurul orei 22.00, pentru investigarea lui fiind chemată de acasă dr. Denisa Gavrilă. Conform spuselor Claudiei Urziceanu, medicul a constatat situaţia în care se afla pacientul, „considerând că nu necesită intervenţie chirurgicală în regim de urgenţă şi că ar fi indicat ca intervenţia să aibă loc a doua zi, când avea să revină dumneaei la programul normal“. „Menţionez că doamna doctor s-a simţit deranjată că este chemată noaptea de acasă, afirmând aproximativ «Ăştia mă cheamă pentru orice prostie», şi nu ne-a spus cât de gravă era situaţia (că fratele meu putea muri până dimineaţa), limitându-ne în acest fel posibilitatea de a acţiona în consecinţă“, se specifică în plângere.   

Sora decedatului are dubii în privinţa anchetei

Emil Urziceanu a decedat până dimineaţa, iar sora sa cere sancţionarea penală a vinovaţilor, daune materiale în valoare de 15.000 de lei, reprezentând cheltuieli de înmormântare, şi daune morale. Claudia Urziceanu consideră că, dacă nu ar fi putut pleca din Spitalul de Boli Infecţioase, fratele său nu ar mai fi ajuns să cadă pe stradă, iar hematomul produs să-i aducă moartea. Totodată, aceasta se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă se intervenea chirurgical încă din seara în care Emil Urziceanu a ajuns în Urgenţă, având dubii şi în privinţa împrejurărilor în care s-a produs căzătura, dar şi a mersului anchetei, considerând că poliţia bate pasul pe loc.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au precizat, pentru GdS, că dosarul acestui caz este în lucru şi că se aşteaptă raportul medico-legal, în funcţie de concluziile căruia se vor dispune măsurile legale. Cazul de faţă a fost comentat pentru Gazeta de Sud şi de un medic legist din cadrul IML Craiova, altul decât cel care a întocmit certificatul medical constatator al decesului. Acesta a precizat că traumatismul care a dus la producerea acelei hemoragii meningo-cerebrale ce a provocat decesul pacientului poate fi cauzat şi de o simplă căzătură.  

„Nu se poate reţine vreo culpă medicilor“

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova se apără şi susţine că, în acest caz, nu se poate reţine vreo culpă medicilor care l-au tratat pe pacient. „Emil Urziceanu s-a prezentat în Urgenţă pe 2 decembrie 2012, în jurul orei 19.00, adus de un echipaj al Ambulanţei, care l-a preluat dintr-un loc public. Pacientul a fost admis în aria de monitorizare a departamentului de Urgenţă, a fost stabilizat şi evaluat clinic şi paraclinic, stabilindu-se că prezenta un traumatism cranio-cerebral acut grav, cu hemoragie meningo-cerebrală şi fractură de bază de craniu, fiind internat la Terapie Intensivă pentru neurochirurgie. Ţin să menţionez că pacientul se afla de la început într-o stare foarte gravă, cu prognostic rezervat. La Terapie Intensivă a fost monitorizat, a primit tratamentul specific şi a fost examinat în cursul nopţii de medicul neurochirurg, care a venit special de la domiciliu. Cu toate acestea, pacientul a decedat în cursul nopţii“, a spus dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.
Aceasta a mai menţionat că medicul neurochirurg a decis în momentul examinării că nu se putea efectua atunci intervenţia chirurgicală. „Până nu se stabilizează hemoragia şi pacientul, nu se intervine chirurgical, pentru că există riscul ca el să moară pe masa de operaţie, iar acest lucru a fost transmis familiei“, a explicat dr. Geormăneanu. Starea pacientului a evoluat însă prost şi decesul s-a consemnat în timpul nopţii, dar spitalul susţine că „în acest caz nu se poate reţine vreo culpă medicilor“. „La agravarea rapidă a stării sale a contribuit şi organismul tarat al pacientului, el suferind de boli bronhopulmonare cronice“, a conchis medicul Cristina Geormăneanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS