14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDiscriminarea în muncă: vârsta bate filmul!

Discriminarea în muncă: vârsta bate filmul!

Dacă ai între 55 şi 65 de ani şi îţi pierzi locul de muncă, ai mici şanse să te mai angajeze cineva. Cu toate că dreptul la muncă este apărat
de Constituţia României, nici o lege şi nici o instituţie nu poate obliga o firmă privată să angajeze o anumită persoană. Selecţia pe piaţa muncii rămâne la latitudinea angajatorului, chiar dacă face discriminări.

„Am 58 de ani şi nu am vechimea necesară să ies la pensie. Mai trebuie să lucrez doi ani. Încerc de anul trecut să mă angajez, dar nimeni nu mă bagă în seamă. Am fost la toate firmele de construcţii care au şantiere în Craiova. Le-am cerut să mă lase să dau probă de muncă odată cu tinerii care lucrează acolo, să vadă patronii, diriginţii de şantier, că sunt bun de muncă, poate chiar mai bun decât ăia care sunt angajaţi acolo. Ştiţi ce mi-au răspuns? «Du-te acasă, tataie, şi lasă‑ne!». Ce pot eu să fac acum? Nu pot nici să mă angajez, nici să mă pensionez“. Asta ne-a povestit un bărbat trecut de prima tinereţe, care ne-a vizitat la redacţie şi a venit tocmai dintr-o comună doljeană, pentru a-l îndruma noi ce să facă. Din păcate, povestea bărbatului de 58 de ani care încearcă zadarnic să se angajeze nu este singulară. Realitatea crudă este că doljeanul nu are nici o şansă pe piaţa muncii într-o lume în care discriminarea în ceea ce priveşte vârsta este din ce în ce mai prezentă la noi. În anumite domenii de activitate, şansele de angajare scad de la vârsta de 45 de ani.

Nu există protecţie pentru persoanele de vârstă medie

Deşi este cunoscut faptul că se practică discriminarea pe piaţa muncii în funcţie de vârstă, nici o lege din România nu poate obliga un angajator să angajeze o anumită persoană. O companie privată îşi selectează personalul în funcţie de nevoile societăţii, iar despre persoanele trecute de 50 de ani se crede, în general, că nu corespund cerinţelor postului. Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Cătălin Mohora, a precizat că „există cazuri de discriminare în Dolj în funcţie de vârstă, dar procentul celor care ne sesizează în scris este mic. Unii oameni vin la noi şi ne spun că un angajator sau altul au refuzat să îi angajeze pe motiv că nu corespund cerinţelor lor. De fapt, angajatorii maschează faptul că persoanele de peste 50 de ani nu pot duce la îndeplinire anumite sarcini de serviciu. De cele mai multe ori, persoanele care sunt discriminate nu ne sesizează“. Dar ITM nu are cum să sancţioneze o firmă pentru că nu a angajat o persoană anume, susţine şeful instituţiei. „Cu toate că dreptul la muncă este consfinţit prin Constituţia României, nu există măsuri pe care să le poată lua ITM sau altă instituţie pentru a obliga o firmă să angajeze un anumit om. În urma sesizărilor pe care le fac oamenii la noi, mergem în control la firma care practică discriminarea, dar sancţiunea nu este directă. Trasăm măsuri să se respecte dreptul la muncă, legislaţia muncii, dar nu există sancţiuni directe pentru un angajator în asemenea cazuri“, spune inspectorul-şef Cătălin Mohora.
La fel am putea spune că există discriminare pe piaţa muncii şi pentru tineri, mai ales dacă aceştia sunt proaspăt absolvenţi şi nu au experienţă profesională. Majoritatea companiilor care scot posturi bune precizează încă de la bun început, în anunţul de angajare, că „experienţa constituie un avantaj“.

Dreptatea, doar în instanţă

O persoană discriminată din motive de vârstă se poate adresa instanţei de judecată. Dar şi aici lucrurile sunt relative. Dovada că ai fost discriminat se face destul de greu. În plus, în lipsa unor tribunale ale muncii specializate, cazurile de discriminare se rezolvă greu până şi în instanţă.

Firmele pot angaja şomeri de peste 45 de ani

Firmele sunt stimulate să angajeze persoane de peste 45 de ani, prin diverse programe. Practic, statul scuteşte firma care angajează persoane de peste 45 de ani de la plata contribuţiei la şomaj pentru persoanele respective pe durata a 12 luni şi le subvenţionează o parte din salariul pe un an. Condiţia obligatorie ce trebuie îndeplinită este de a păstra angajatul la societatea cu pricina cel puţin doi ani.
Discriminarea pe criterii de vârstă se regăsește în majoritatea domeniilor şi a meseriilor. Într-un raport de anul trecut al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), cei mai mulţi şomeri cu vârste de peste 50 de ani se găseau în meseriile de constructori, lucrători maşini de polizat şi ascuţit, mecanici auto, vânzători în magazine şi pieţe, electricieni, sudori, paznici şi chiar şi contabili. În particular, firmele se justifică de ce nu angajează persoane trecute de prima tinereţe: pentru că nu ar face faţă postului scos la concurs. Dar, la nivel oficial, angajatorii se scuză elegant şi susţin că astfel de persoane nu corespund cerinţelor postului. „Cum să angajez ca agent de vânzări pe cineva care are 55 de ani? Nu se pliază pe postul acesta. La vârsta aceea nu mai are abilitatea să meargă zilnic la 20-30 de clienţi, să ia comenzi, să-i pistoneze să achite marfa deja cumpărată. Oricine ar căuta o persoană mai tânără, care să ocupe un astfel de post, în funcţie de cerinţele angajatorului. Acesta este adevărul (…)“, a spus un patron craiovean, sub protecţia anonimatului.
Există şi categorii de meserii care sunt din ce în ce mai apreciate, odată cu înaintarea în vârstă. În special liber-profesioniştii cu o vastă experienţă profesională şi care, cu timpul, devin din ce în ce mai căutaţi datorită meseriei: medici specialişti, chirurgi, avocaţi, profesori, experţi contabili etc.

Top 10 meserii cu şomeri de 50 de ani şi peste*
1. Constructori, montatori structuri metalice – 5.050 de şomeri
2. Lucrători maşini de polizat şi ascuţit – 3.030
3. Mecanici auto – 2.900
4. Vânzători în magazine şi pieţe – 1.900
5.  Electricieni – 1.700
6. Sudori – 1.560
7.  Şoferi autocamioane – 1.500
8. Contabili – 1.300
9. Portari, paznici – 1.300
10. Tâmplari – 1.100
*Date publicate de ANOFM la nivelul anului 2011

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS