17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de locuri în clasele de învăţământ profesional

Sute de locuri în clasele de învăţământ profesional

Adolescenţii doljeni care vor să înveţe o meserie în şcoală vor avea anul acesta la dispoziţie câteva sute de locuri în cele 21 de clase de învăţământ profesional. Înscrierile se vor face în luna mai.

Elevii doljeni de liceu care au mai degrabă competenţe practice decât teoretice, indiferent de şcoala la care învaţă în prezent, au posibilitatea de a opta pentru a parcurge doi ani de învăţământ de profesionalizare. În urma acestora, elevii vor putea primi atestat de nivel II de calificare. „La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj s-au primit propuneri din partea mai multor unităţi şcolare din Craiova şi din judeţ, care intenţionează să înfiinţeze 20 de clase de învăţământ profesional în domenii  precum mecanic, electric, electromecanic, construcţii, turism şi alimentaţie, comerţ, agricultură, fabricarea produselor din lemn“, a declarat Cornelia Neacşu, inspector şcolar de specialitate la ISJ Dolj.

Înscrierile se fac în luna mai

Potrivit Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 3168/2012 privind organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional, înscrierile pentru această formă educaţională, cu o durată de doi ani, se vor derula în perioada 1-31 mai, direct la unităţile de învăţământ. „Condiţia este ca acum să fie elevi în clasa a IX-a, indiferent la ce liceu sunt, dar trebuie să promoveze clasa, sau să fie absolvenţi de Şcoală de arte şi meserii. De asemenea, se pot înscrie elevii care au urmat clasa a IX-a de liceu în anul şcolar precedent, dar au abandonat din diverse motive“, a precizat Cornelia Neacşu.
În oricare dintre aceste situaţii s-ar afla, elevii care se înscriu trebuie să nu împlinească vârsta de 18 ani până la 1 septembrie. „O asemenea şcoală profesională nu e un parcurs închis, în sensul că pot continua liceul după finalizarea ei“, a subliniat Neacşu.

Avantaje

Unul dintre avantajele celor care decid să se înscrie la şcolile profesionale este acela că beneficiază atât de pregătire teoretică, cât şi de pregătire practică realizată în şcoală şi la agenţii economici.
Elevii beneficiază de burse în bani  în valoare de 200 de lei şi de posibilitatea să li se deconteze drumul şi cazarea. „Agentul economic poate contribui şi cu echipament de protecţie, cu rechizite, precum şi cu alte stimulente. Agentul economic va fi direct implicat în pregătirea lor şi, implicit, direct interesat de a obţine absolvenţi cu o foarte bună pregătire. De asemenea, la examenul de certificare va fi prezent şi agentul economic, care va garanta calitatea demersului educativ în perioada celor doi ani.  În plus, pregătind elevul respectiv, agentul economic are tot interesul să-l angajeze“, a mai spus Cornelia Neacşu. 

Şcoli cu clase de învăţământ profesional

Din Craiova
Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” –  turism şi alimentaţie, comerţ
Colegiul „Ştefan Odobleja” – mecanică, electric, construcţii
Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” – mecanică
Colegiul Tehnic Energetic – electric
Grupul Şcolar „George Bibescu” – mecanică
Grupul Şcolar „Traian Demetrescu” – mecanică
Grupul Şcolar Transporturi Auto – mecanică
Şcoala de Arte şi Meserii Craiova din cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri – fabricarea produselor din lemn

Din afara Craiovei
Grupul Şcolar „Dimitrie Filişeanu” din Filiaşi – mecanică, electric, electromecanică
Grupul Şcolar „Horia Vintilă” Segarcea – mecanică
Şcoala de Arte şi Meserii Valea Stanciului – mecanică
Şcoala de Arte şi Meserii din Daneţi – agricultură

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS