22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn Mehedinţi, se păzesc fântânile de duhurile rele

În Mehedinţi, se păzesc fântânile de duhurile rele

În această perioadă,  sărbătorilor de iarnă tradiţiile şi obiceiurile se respectă cu sfinţenie. În comuna Cujmir, din judeţul Mehedinţi, există o tradiţie mai puţin întâlnită şi cunoscută. În noaptea de după Bobotează, până în dimineaţa de Sfântul Ioan, toate fântânile publice sunt păzite de localnici pentru ca spiritele rele să nu intre în ele. Cum se crapă însă de ziuă, toată lumea este binevenită să ia apă purificată de Dumnezeu şi Sfântul Ioan, oamenii sperând ca astfel să fie feriţi de rele şi boli tot anul.
În seara zilei de Bobotează, odată cu lăsarea întunericului, localnicii din comuna Cujmir s-au adunat în mijlocul satului şi, după ce au făcut un foc mare, s-au mobilizat pentru a păzi fântânile. Respectând tradiţia cu sfinţenie, bărbaţii nu permit nimănui să se apropie de apă, de frica duhurilor rele. „De cum se lasă întunericul, venim aici, la fântână, şi nu lăsăm pe nimeni să se apropie de apă ca să nu o spurce. Facem foc şi bem vin fiert, ascultăm muzică, trebuie să fie gălăgie mare ca să se sperie duhurile rele. De când mă ştiu eu avem această tradiţie şi nu lăsăm pe nimeni să se apropie de apă“, a spus un localnic.
Obiceiul păzitului apei la Cujmir este străvechi, iar localnicii se străduiesc să îl ducă mai departe. „Tradiţia păzitului fântânilor şi apelor se păstrează la noi de foarte mult timp şi prin acest obicei păzim apele din fântâni pentru ca de dimineaţă toată lumea să vină aici şi să ia apă curată, mai ales fetele necăsătorite, care dacă vor gusta din apa păzită anul acesta îşi vor găsi sortitul. Tot de aici se va da apă şi la vite, pentru bunăstare şi belşug“, a spus Nicolae Ţenea, primarul comunei Cujmir.
Chiar dacă această tradiţie a devenit şi o distracţie pentru tineri, credincioşii din comuna Cujmir se adună cu mic cu mare şi toată noaptea au grijă de apa din fântâni. „Cunosc această tradiţie de foarte mult timp, pe lângă asta mă bucur că oamenii sunt credincioşi şi vin la biserică, se roagă şi apoi merg în sat pentru a duce tradiţia la îndeplinire. Bărbaţii vin aici şi păzesc apa din fântâni pentru a alunga spiritele rele“, a spus Ştefan Daea, preot în comuna Cujmir.
Cele mai nerăbdătoare să meargă în dimineaţa de Sfântul Ioan la fântână sunt tinerele nemăritate. „Am auzit şi eu de această tradiţie de la bunicii mei şi am venit aici să mă asigur că fântâna este păzită, iar de dimineaţă o să vin să beau apă pentru că se spune că dacă fac aşa anul acesta o să mă căsătoresc. Nu ştiu dacă o să fie aşa, aştept să văd“, a spus joi seară Gina Adelia Mândreci, din comuna Cujmir.
Tot ca să alunge spiritele rele, localnicii din comuna Cujmir au întins mai multe hore pe lângă foc.
Apa păzită în această noapte este băută dimineaţa de oamenii care speră că vor fi feriţi de rele şi boli tot anul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS