14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariaţii şi pensionarii, executaţi silit

Salariaţii şi pensionarii, executaţi silit

Craiovenii cu debite către primărie s-au ales cu popriri pe conturile bancare şi chiar cu popriri pe salarii şi pensii dacă nu şi-au achitat impozitele pe anul în curs la primul termen, 31 martie. Cei care nu au venituri legale, adică „la vedere“, se aleg cu sechestru pe case.

Tăvălugul impozitelor neplătite loveşte omul de rând în plină criză. Cine nu-şi plăteşte impozitul pe locuinţă, pe teren sau chiar pe autoturism se poate trezi cu cardul de salariu blocat sau cu poprire pe pensie. Directorul Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Sorin Marcu, a spus că, de curând, au fost făcute popriri pe mii de conturi ale unor locuitori care nu şi-au plătit măcar jumătate din impozitele locale aferente anului în curs. Fiscul local nu face rabat de la categoriile de debitori, astfel că sute de pensionari s-au trezit cu poprire pe pensie, pentru neplata impozitului pe locuinţă.
„Nu facem o separare a impozitelor sau a debitorilor. Tot ce este debit îl executăm. Putem spune că sunt mii de conturi blocate şi câteva sute de popriri pe pensii. Dar sunt mai puţine executări asupra pensiilor, pentru că, de regulă, pensionarii sunt conştiincioşi. Ei vin primii şi îşi plătesc impozitele în primele trei luni ale anului“, a precizat Sorin Marcu. Aceeaşi soartă o au şi persoanele juridice care nu şi-au achitat impozitele pe clădiri. Ele se pot trezi cu conturile blocate. Numai că situaţia este alta din punct de vedere al sumelor datorate bugetului local. În timp ce unei persoane fizice i se face poprire pe cont pentru o sumă de 200 de lei, de exemplu, impozitele datorate de firme sunt mult mai mari.

Doar 60% din debite se încasează după executări

Cu toate că este cea mai des întâlnită formă de executare silită, la Craiova eficienţa este slabă, pentru că mulţi debitori nu au venituri legale.
„60% din debite le recuperăm după popriri, iar în restul cazurilor debitorii nu realizează venituri legale şi nu putem decât să le punem sechestru pe locuinţe“, a spus directorul Sorin Marcu. Există şi oameni care fie nu au deloc venituri, fie nu le au în acte. Dacă ei nu au nici salariu, nici pensie şi nici conturi bancare nu deţin, atunci autorităţile nu pot să-i execute cu popriri. În cazul în care aceşti oameni nu îşi achită impozitul pe locuinţă la timp, Direcţia de Impozite şi Taxe le pune sechestru asigurător pe locuinţe, le evaluează şi le scot la licitaţie.

Majorări de întârziere de 2% pe lună

Impozitele pe locuinţe, terenuri, autoturisme au două termene anuale de plată. Impozitul pentru semestrul I al anului are termen de plată 31 martie (anul în curs), iar cealaltă jumătate a impozitului datorat trebuie plătită până la 30 septembrie. Puţini ştiu însă că dacă nu plătesc nici un ban în prima parte a anului vor fi executaţi silit. Primăria Craiova, prin Direcţia de Impozite şi Taxe, percepe majorări de întârziere de 2% din impozitul datorat, pentru fiecare lună de întârziere. De exemplu, cine nu a plătit cel puţin jumătate din impozitul datorat pe 2010 până la 31 martie şi mai întârzie plata i se adaugă încă 2% la suma totală. Şi tot aşa, până când se trezeşte cu contul blocat sau cu poprire pe pensie.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII