14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCuvântul lui Dumnezeu, împărtăşit copiilor

Cuvântul lui Dumnezeu, împărtăşit copiilor

A început al doilea Congres Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor“, un amplu proiect de cateheză adresat copiilor români din ţară şi din străinătate. Congresul a reunit peste 50 de preoţi responsabili şi susţinători ai proiectului, din România şi de peste hotare. Acesta s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, la Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbăta de Sus – judeţul Braşov.

Organizat de Patriarhia Română, împreună cu Organizaţia World Vision România, evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Au fost prezenţi la Sâmbăta de Sus peste 30 de inspectori eparhiali – facilitatori şi responsabili cu coordonarea acestui proiect naţional de cateheză pentru copii, alături de reprezentanţi şi coordonatori naţionali ai proiectului din Georgia, Armenia, ai Organizaţiei World Vision International şi ai Organizaţiei World Vision România.
Pe lângă dezbaterea pe tema eficienţei proiectului amintit, congresul de la Sâmbăta de Sus a prezentat o nouă iniţiativă a Bisericii Ortodoxe Române, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România.
„Este vorba despre un proiect realizat cu fonduri structurale europene, care îşi propune prevenirea şi scăderea abandonului şcolar în rândul copiilor defavorizaţi din mediul rural şi urban, precum şi promovarea de şanse egale la educaţie pentru toţi copiii“, a declarat Corina Şuţă, coordonator relaţii publice în cadrul organizaţiei World Vision, filiala Dolj.

40 de copii din Predeşti au cunoscut Cuvântul Domnului

Între cei 50 de preoţi prezenţi la congres au participat şi doi susţinători ai proiectului din Dolj: preotul Tuiu Stancu din Predeşti şi preotul Preda Marius, din Raznic.
„Proiectul «Hristos Împărtăşit Copiilor» este un sprijin pentru lumea misionară a preoţilor în ceea ce priveşte împărtăşirea Cuvântului lui Dumnezeu copiilor“, a declarat telefonic părintele Tuiu Stancu, prezent în cea de-a doua zi a congresului. Anul trecut, în parohia Predeşti au beneficiat de proiect 40 de copii, împărţiţi în două grupe de vârstă: 8-12 ani şi 12-16 ani. Copiii au participat la 39 de cateheze, organizate sub forma unei „şcoli de sâmbătă“, înainte de vecernie. În fiecare săptămână, copiii se întâlneau, spuneau o rugăciune de început, apoi citeau şi discutau pe marginea ghidurilor şi manualelor primite. În 2008, au fost două etape în parcurgerea catehezelor: până la Crăciun s-a avut în vedere tematica Vechiului Testament – facerea lumii şi profeţii dinainte de Iisus Hristos; a doua etapă s-a axat pe Noul Testament, începând cu Naşterea Domnului şi continuând cu evenimentele importante din Evanghelii, dar şi cu discuţii privind credinţa în Dumnezeu. La sfârşitul anului s-au înmânat diplome şi cărţi şi chiar s-au organizat excursii cu cei mici. La Congresul de la Sâmbăta de Sus s-au discutat probleme apărute pe tot parcursul anului trecut, dar şi indicatoarele pentru anul viitor.
„Prin acest proiect li se oferă copiilor o alternativă: să-l cunoască pe Dumnezeu şi Cuvântul Lui, să se ferească de tentaţii şi primejdiile din viaţă. Să urmeze cuvântul din Scriptură: «Lăsaţi copiii să vină la mine, căci a unora ca acestora este Împărăţia Cerurilor»“, a mai spus părintele Tuiu Stancu.
În 2008, Arhiepiscopia Craiovei a avut 270 de parohii implicate în proiect şi 1.000 de copii beneficiari.

Inimile copiilor, deschise spre Dumnezeu

Proiectul „Hristos Împărtăşit Copiilor“ (cunoscut în străinătate sub denumirea de „Youth Bible Curriculum“) se adresează celor patru milioane de copii români din ţară şi din străinătate. Lansat în 2006 în România, proiectul este desfăşurat de peste 13 ani în parteneriat cu Biserica Ortodoxă din şapte ţări (în afară de România) – Albania, Armenia, Bosnia, Georgia, Egipt, Liban şi Federaţia Rusă.
Prin acest proiect, organizatorii îşi propun să le ofere copiilor Cuvântul lui Dumnezeu într-o formă atractivă, care să le deschidă inimile spre valorile autentice într-o lume înţesată de pseudovalori. Pe de altă parte, proiectul îşi propune să umple şi golul care s-a format în societatea românească, după perioada comunistă. Importanţa proiectului rezidă în generaţia care acum se formează şi devine responsabilă pentru viitorul ţării.

Patriarhul, un susţinător neobosit

În România, proiectul a fost lansat de către Organizaţia World Vision România, prin editarea primelor Ghiduri de Cateheză pentru copiii cu vârste cuprinse între şase şi 17 ani, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al BOR. Pe lângă editarea ghidurilor, altă componentă a proiectului constă în pregătirea preoţilor în metoda modernă folosită în predarea ghidurilor de cateheză, metodă interactivă, centrată pe copil.
Din 2008, proiectul a fost preluat în totalitate de Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărând înfiinţarea unor Birouri de Cateheză la nivelul fiecăreia dintre cele de 28 eparhii şi numirea unor inspectori responsabili cu activitatea de cateheză.
Încă de la lansare, proiectul a avut susţinerea necondiţionată a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat la Seminarul Naţional al Birourilor eparhiale de catehizare a tineretului „Hristos împărtăşit copiilor“: „Experienţa liturgică şi catehetică a credinţei este foarte importantă, mai ales astăzi, când o mulţime de copii sunt lăsaţi singuri acasă, întrucât părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Dacă nici Biserica nu vine în ajutorul lor, integrându-i în această familie spirituală care este parohia, atunci creşterea copiilor va fi marcată de lipsa de afecţiune părintească şi de atmosfera de familie“.

Peste 35.000 de copii primesc alinare

De la primii paşi ai implementării proiectului în România, peste 2.500 de preoţi au fost pregătiţi în metoda folosită în predarea ghidurilor, în cadrul celor peste 70 de sesiuni de training desfăşurate. Peste 35.000 de copii din 28 de eparhii se bucură deja de Cuvântul lui Dumnezeu, primesc alinare şi încurajare în cadrul acestor sesiuni de cateheză, care sunt adevărate sesiuni de socializare şi de îmbunătăţire a comunicării între copii şi părinţi. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU