22.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenţii de la stat, împotriva Universităţii „Spiru Haret“

Studenţii de la stat, împotriva Universităţii „Spiru Haret“

Scandalul declanşat împotriva Universităţii private „Spiru Haret“ pare să nu se oprească. De data aceasta, studenţii universităţilor de stat din România au luat atitudine, speriaţi că diplomele obţinute după ani de studiu nu vor avea nici un fel de valoare în străinătate. Reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret“ din Craiova se apără, susţinând că tot scandalul are ca scop discreditarea învăţământului privat.

Tinerii care fac parte din cele două uniuni studenţeşti din România, Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), respectiv Uniunea Studenţilor din România (USR), au trimis reprezentanţilor universităţilor din România, implicit şi celei din Craiova, dar şi preşedinţiei, guvernului, Ministerului Educaţiei, Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, dar şi Parlamentului European o notă în care îşi arată îngrijorarea faţă de situaţia în care a ajuns învăţământul românesc: „Primim tot mai multe semnale de la membrii noştri despre neregulile din această instituţie. Suntem îngrijoraţi de lejeritatea cu care se promovează examenele. Suntem consternaţi de numărul foarte mare de studenţi înmatriculaţi. Vă avertizăm că diplomele noastre riscă să nu mai fie recunoscute în străinătate. Nu vrem să fim asimilaţi unui învăţământ de proastă calitate. Nu se poate ca în România europeană să existe două legi separate, una pentru învăţământul de stat şi una pentru cel particular“.
Mai mult decât atât, studenţii universităţilor de stat avertizează că vor face tot ce le stă în putere pentru a apăra drepturile sutelor de mii de studenţi din învăţământul de stat, „ce sunt nedreptăţiţi din cauza Universităţii «Spiru Haret»“. „Vom depune toate diligenţele astfel încât Comisia Europeană să ia act de neregulile din această instituţie“, au precizat Ionuţ Poenaru, preşedintele UNSR, şi Andrei Botez, preşedintele USR.

Reprezentanţii Universităţii din Craiova cer ca legea să fie respectată

Reprezentanţii Universităţii din Craiova au intrat ieri în posesia punctului de vedere al studenţilor afiliaţi la cele două uniuni. „Am rămas profund impresionat de atitudinea Uniunii Naţionale a Studenţilor din România şi a celor din cadrul Uniunii Studenţilor din România privind statutul Universităţii «Spiru Haret». Susţin demersul ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru că dumneaei nu cere altceva decât să se respecte legea. Dorinţa mea este să asigurăm calitatea procesului de învăţământ oferit tinerilor, aşa încât diplomele obţinute să aibă acoperire valorică şi să nu existe suspiciuni că învăţământul superior românesc nu ar fi compatibil şi comparabil cu cel din ţările Uniunii Europene şi nu numai“, a precizat Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova.
Mai mult decât atât, reprezentanţii centrului universitar craiovean au precizat că toate cadrele didactice ale universităţilor de stat din România sunt angajate conform legilor în vigoare. Obţinerea titlului de conferenţiar universitar sau profesor universitar este certificat de Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor, Titlurilor şi Certificatelor Universitare (CNADTCU) de la nivelul Ministerului Educaţiei.

Diplomele „Spiru Haret“ nu au fost contestate până în această vară

La rândul lor, reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret“ din Craiova au precizat că nu vor lăsa tot acest scandal să le strice imaginea câştigată în ultimii 18 ani, de când funcţionează ca instituţie privată de învăţământ superior. „Toate specializările şi programele de studiu din programele universitare au parcurs etapele evaluării externe a organelor abilitate în România în vederea acreditării sau autorizării de funcţionare provizorie. Conform Legii nr. 443/5 iulie 2002, Universitatea «Spiru Haret» a obţinut dreptul de a organiza examen de licenţă sau diplomă şi de a elibera diplome necontestate până acum de nici o autoritate din ţară şi străinătate. Diplomele sunt echivalente indiferent de forma de învăţământ absolvită – la distanţă, cu frecvenţă redusă etc. -, sunt legale, întrucât absolvenţii au parcurs şi finalizat studiile la specializări acreditate sau autorizate şi au promovat examenele de licenţă sau de diplomă. Părerea preşedintelui Băsescu de astăzi (ieri – n.r.) spune tot despre învăţământul de stat“, a menţionat Gheorghe Bică, decanul Universităţii „Spiru Haret“, filiala Craiova.

Cei 40.000 de studenţi craioveni cer calitate în învăţământul superior

Cei aproximativ 40.000 de membri ai celor 15 organizaţii studenţeşti din UNSR – Centrul Universitar Craiova, legal constituite şi recunoscute de către conducerile celor două universităţi (Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie), s-au retras în urmă cu câteva zile din UNSR, motivând prin faptul că actualul Consiliu Director nu a dat dovadă de transparenţă. Însă, ca şi colegii lor din cele două uniuni studenţeşti din România, reprezentanţii COS Craiova susţin învăţământul de stat, în detrimentul celui particular. „Nu vrem ca în urma acestui scandal să aibă de suferit absolvenţii de la «Spiru Haret» din generaţiile anterioare, care poate au învăţat, au dat bani să urmeze o formă superioară de învăţământ. Problema este că acest învăţământ particular atrage foarte mulţi tineri prin taxele extrem de mici, iar despre calitatea învăţământului nu se mai ţine cont. Din acest moment, organele abilitate ar trebui să decidă odată pentru totdeauna dacă mai acreditează sau nu Universitatea «Spiru Haret». Vrem ca diplomele obţinute după ani grei de muncă să ne fie recunoscute oriunde în lume!“, a precizat Claudiu Neagoe, preşedintele COS Craiova.

Băsescu: M-aş bucura ca guvernul să ia taurul de coarne

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în legătură cu situaţia Universităţii „Spiru Haret“, că pare să se fi luat decizia de a se da dreptate sindicatelor în detrimentul sistemului privat, care este astfel discreditat, şi că şi cel de stat suferă cam de aceleaşi „hibe“. „În prezent este un blocaj pe două paliere, este o luptă între cei care vor să diminueze învăţământul privat pentru că pâinea şi cuţitul se află în mâna celor de la stat, sindicate şi oameni politici. Iar pe de altă parte, este o luptă pentru blocarea procesului de modernizare a sistemului de educaţie dusă de sindicate, lideri de sindicat şi Ministerul Educaţiei. Se pare că s-a luat decizia să se dea dreptate sindicatelor pentru discreditarea sistemului privat. Dar vreau să ştiţi că aceleaşi hibe pe care le are sistemul privat le are şi cel de stat, poate într-o măsură mai mică, dar la fel“, a afirmat Băsescu.
Întrebat ce rezolvare vede pentru cazul „Spiru Haret“, Băsescu a spus că are multe soluţii: a înfiinţat o Comisie prezidenţială destinată să dea soluţii pentru modernizarea sistemului de învăţământ şi crearea unui sistem eficient de eliberare a diplomelor pentru învăţământul superior. „Soluţii sunt. M-aş bucura ca guvernul să ia taurul de coarne. Nu ştiu dacă o va face în interiorul Alianţei, dar ce vedem este rezultatul unor lupte, al unor interese ale învăţământului de stat în detrimentul celui privat. Iar ce vedem din ceea ce nu ne place este caracteristic şi învăţământului de stat în mod egal“, a declarat Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII