16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSporuri salariale de... angajat la stat

Sporuri salariale de… angajat la stat

Angajaţii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj pot beneficia de cinci sporuri salariale care, însumate, ajung la 110% din venitul de bază. „Colegii“ acestora din prefectură, drept răspuns la solicitarea depusă de GdS privind chestiunea sporurilor, s-au pitit în spatele confidenţialităţii salarizării.
Procentul maxim al unui spor salarial de care beneficiază angajaţii CJ Dolj este de 25 de puncte, numai că trei dintre cele cinci sporuri la care ei „au acces“ ating această valoare. Potrivit instituţiei, sporul de vechime poate fi între 0 şi 25% din salariul de bază, însă nu există variabile când vine vorba de sporul de dispozitiv, acesta fiind fixat la 25 de puncte procentuale. Unii dintre salariaţii CJ, auditori sau cei care fac controale financiare preventive, beneficiază de un spor salarial de alte 25 de procente pe motivul că efectuează o activitate complexă.
Venitul lunar al unui angajat CJ poate creşte cu încă 15% sub forma sporului de confidenţialitate dacă respectivul este consilier juridic. În plus, această categorie de „sfătuitori“ mai primeşte a zecea parte din salariul de bază drept compensaţie pentru mobilitate. Deoarece se consideră că un loc de muncă la CJ afectează starea de sănătate, angajaţii instituţiei mai beneficiază de o compensaţie pentru „condiţii vătămătoare“ de muncă sub forma altor zece procente din salariul de bază. Cu astfel de sporuri, un funcţionar public din conducerea instituţiei sau un şef de direcţie din cadrul CJ ajunge la un salariu de 35.000-36.000 de lei pe an, echivalentul cu aproximaţie a 3.000 de lei pe lună, după cum reiese din declaraţiile de avere publicate pe pagina de internet www.cjdolj.ro.
GdS a înaintat şi Prefecturii Dolj cererea de a ne comunica de ce sporuri salariale beneficiază angajaţii instituţiei şi care este valoarea acestora în procente. Instituţia a răspuns că „are obligaţia de a asigura confidenţialitatea salariului angajaţilor săi“ plătiţi din bani publici şi că personalul angajat este format din funcţionari publici, funcţionari cu statut special şi personal contractual ale căror salarii sunt stabilite de Ministerul Internelor şi Administraţiei. În răspunsul său, prefectura ne-a asigurat că veniturile „se încadrează strict în limitele impuse de actele normative care reglementează salarizarea fiecărei categorii de personal, deşi în solicitarea făcută nu am afirmat că, Doamne fereşte, funcţionarii instituţiei ar beneficia de câştiguri nemeritate sau că nu muncesc pe brânci pentru salariile pe care le au.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII