27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalJustiţia, oful lui Geoană

Justiţia, oful lui Geoană

Preşedintele PSD crede că neacordarea avizului de către parlament pentru dosarele de corupţie ale politicienilor nu reprezintă principala problemă a justiţiei în acest moment.

 

Deficienţele justiţiei din România sunt mult mai profunde şi nu trebuie reduse la dosarele penale ale liderilor politici, care nu primesc avizul parlamentului pentru a ajunge în instanţă, a declarat sâmbătă, la Craiova, preşedintele PSD, Mircea Geoană. Liderului politic i-a „scăpat“ şi o opinie stranie, anume că prefectul trebuie să vegheze la înfăptuirea justiţiei în judeţ.

„Tema reformei justiţiei româneşti s-a rezumat la dosarele liderilor politici“

„Am avut în această perioadă o suprasimplificare a subiectului legat de reforma justiţiei. Din păcate, din motive politice, în dezbaterea publică românească şi chiar şi în dialogul cu Bruxellesul, tema reformei justiţiei româneşti s-a rezumat practic la dosarele liderilor politici importanţi, care aveau nevoie de avizul parlamentului pentru a merge în justiţie. Cred că această obstinaţie de a discuta despre reforma justiţiei doar în acest palier a reprezentat pentru justiţia românească o greşeală“, a spus preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Liderul PSD a catalogat drept „înţeleaptă“ decizia lui Adrian Năstase de a solicita Camerei Deputaţilor ca dosarul său să meargă în justiţie, susţinând însă că problemele justiţiei sunt altele.

„Vreau să spun extrem de clar: sunt nemulţumit, ca şi milioane de cetăţeni, de ritmul reformei în justiţia românească. În continuare nu avem tribunale specializate pentru dreptul muncii, pentru drept comercial, pentru dreptul familiei. Românii îşi caută disperaţi dreptatea în justiţie. Mai ales cei cu venituri mici sau foarte mici sunt practic incapabili să se apere în faţa sistemului“, a spus Geoană.

„Justiţia este întârziată şi neprietenoasă cu cetăţeanul“

Preşedintele Senatului consideră că problemele cele mai importante din justiţie ţin de durata prea mare a proceselor şi de disfuncţiile cauzate de corupţia din sistem.

„Trebuie să spunem mai clar şi răspicat că reforma justiţiei României este mult întârziată, că este de neacceptat ca un român obişnuit să stea cu deceniile în justiţie, că este de neacceptat ca evenimente precum cele de la Craiova, legate de disfuncţii grave şi percepţii de corupţie severă, să fie tolerate în sistem şi, din punctul nostru de vedere, inclusiv activitatea celor care se ocupă în justiţie de lupta anticorupţie va trebui să fie analizată după raportul de ţară din luna iunie“, a spus Geoană. „A venit clipa să ne aplecăm asupra problemei reale a justiţiei, care este întârziată şi neprietenoasă cu cetăţeanul român“, a conchis liderul politic.

Prefectul, şef peste magistraţi?

Criticile liderului PSD la adresa justiţiei au culminat sâmbătă cu o viziune cel puţin ciudată pentru al doilea om în stat, anume că justiţia ar trebui subordonată puterii politice şi administrative. Aşa se putea înţelege dintr-o declaraţie a lui Mircea Geoană, în care îi indica principalele obiective în activitate noului prefect de Dolj, Florin Stancu.

„Aveţi o misiune care nu este uşoară, aceea de a îndepărta un început de proastă reputaţie care se creează de ceva timp, inclusiv în zilele recente, asupra capacităţii Craiovei de a putea să devină un loc al respectării legii şi al unei justiţii care să funcţioneze în mod transparent, predictibil şi fără sincope grave. Nu putem să acceptăm – şi este misiunea dumneavoastră – ca sudul României să fie asociat cu sudul Italiei. Aici sunt oameni serioşi, este un judeţ pe care trebuie să-l protejăm de orice tentaţii şi de manifestări agresive la adresa ordinii publice şi a interesului cetăţenesc“, a spus Geoană, lăsând să se înţeleagă că prefectul ar trebui să vegheze inclusiv la funcţionarea justiţiei „fără sincope“. Declaraţia a fost făcută în faţa a zeci de oameni – membri ai guvernului şi parlamentului, şefi de instituţii şi jurnalişti – însă prea puţini au băgat-o în seamă, considerând-o drept o eroare de exprimare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII